Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Γερμανία αναγνώρισε τα κρυπτονομίσματα ως «περιουσιακό στοιχείο»

Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης πρωτοπορεί και στο θέμα των νομικών εξελίξεων στο θέμα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Οι κατευθυντήριες γραμμές της BaFin.

Η Γερμανία αναγνώρισε τα κρυπτονομίσματα ως «περιουσιακό στοιχείο»

Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε από το Bloomberg μια έρευνα, την οποία διεξάγει κάθε χρόνο, σχετικά με το πιο κράτος έχει την πιο καινοτόμα οικονομία. Πρώτη στην κατάταξη για την χρονιά που πέρασε ήταν η Γερμανία.

Ένας βασικός παράγοντας για να επιτευχθεί η καινοτομία, είναι το νομοθετικό πλαίσιο. Να υπάρχουν νόμοι που την προστατεύουν, την ενθαρρύνουν και εμποδίζουν τους «κακούς παίκτες» να κάνουν ζημιά στο σύστημα με αθέμιτες ενέργειες. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν, πως η Γερμανία πρωτοπορεί και στο θέμα των νομικών εξελίξεων στο θέμα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Τι ακριβώς συμβαίνει εκεί; Σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020, η γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (BaFin), εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές, με τις οποίες χαρακτηρίζονται τα κρυπτονομίσματα ως χρηματοπιστωτικά μέσα. Συγκεκριμένα αναφέρει πως στην κατηγορία αυτή εντάσσεται όποια ψηφιακή αναπαράσταση αξίας που δεν έχει εκδοθεί ή δεν είναι εγγυημένη από οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα ή δημόσιο φορέα και δεν συνδέεται κατ' ανάγκη με ένα νόμισμα που ορίζεται από το νόμο. Ωστόσο είναι αποδεκτή ως μέσο ανταλλαγής από φυσικά ή νομικά πρόσωπα και μπορεί να διαβιβαστεί, να αποθηκευτεί και να διακινηθεί ηλεκτρονικά.

Με αυτό τον κανόνα, όχι μόνο διευκρινίζει, αλλά και διευρύνει περαιτέρω τον ορισμό των ψηφιακών χρηματοπιστωτικών μέσων. Νομικοί κύκλοι θεωρούν πως εντάσσεται στην προσπάθειας της χώρας να υιοθετήσει την πέμπτη οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AMLD5), η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή από φέτος.

Όσοι λειτουργούν στην Γερμανία χωρίς άδεια και επιθυμούν να λάβουν άδεια για υπηρεσίες θεματοφυλακής για κρυπτονομίσματα, δεν θα υποστούν κυρώσεις, αρκεί να υποβάλουν αίτηση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2020. Ωστόσο θα πρέπει πρώτα να εκδηλώσουν την πρόθεση τους πριν από τις 30 Μαρτίου 2020. Αν κάποιο ίδρυμα έχει άδεια από άλλη χώρα της ΕΕ, δεν αρκεί. Θα πρέπει αυτή να εγκριθεί και από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές.

Με την συγκεκριμένη οδηγία δεν δίνονται μόνο διευκρινήσεις νομικού χαρακτήρα, αλλά πλέον τα κρυπτονομίσματα θα μπορούν να γίνονται αποδεκτά από τις τράπεζες ως εγγύηση (collateral). Δεν διευκρινίζεται όμως τι θα ισχύσει φορολογικά. Μέχρι στιγμής όποιος κρατάει οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα για περισσότερο από ένα χρόνο, τυχόν κέρδη του από την πώληση, είναι απαλλαγμένα από φόρους. 

Πολύ θετικές εξελίξεις και στην Ινδία

Η επόμενη μεγάλη είδηση αφορά την Ινδία. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θεώρησε αντισυνταγματική την απαγόρευση της Κεντρικής Τράπεζας να λειτουργούν ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων (κάτι που ισχύει στην Κίνα). Η απαγόρευση ισχύει από τον Απρίλιο του 2018 και έχει αναγκάσει πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν ή να μεταφερθούν εκτός χώρας.

Από ότι φαίνεται η απόφαση ήταν αναμενόμενη. Αρκετά ανταλλακτήρια δηλώνουν έτοιμα να ανοίξουν τις (ηλεκτρονικές) πόρτες τους, κάτι που σίγουρα θα συμβάλει στην επιπλέον ρευστότητα στην αγορά.

Το νέο είναι ακόμα πιο θετικό από αυτό που αναφέραμε για την Γερμανία. Η Ινδία σήμερα έχει πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε μια χώρα όπου οι τραπεζικές υπηρεσίες είναι στην κάτω του μέσου όρου. Η συντριπτική πλειονότητα όσων ζουν σε αγροτικές περιοχές δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά καταστήματα. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει τον περιορισμό των συναλλαγών με μετρητά. Αν λάβουμε υπόψη μας πως εκατομμύρια Ινδών εργάζονται σε εταιρίες τεχνολογίας καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για μια τεράστια χώρα, ώριμη να υιοθετήσει τα κρυπτονομίσματα.

Αποτελεί πεποίθηση της στήλης, ότι η μεγάλη αποδοχή σε επίπεδο πληθυσμού, θα έρθει από αυτές τις χώρες, γιατί τους λύνει πρακτικά προβλήματα στις συναλλαγές. Όχι από τις αναπτυγμένες που θέλουν το bitcoin και την παρέα του μόνο για κερδοσκοπία ή επένδυση.

Οι εξελίξεις όμως στο ζήτημα της νομιμοποίησης των κρυπτονομισμάτων τρέχουν και στην Αυστραλία, όπου ένα δικαστήριο αποφάσισε ότι τα κρυπτονομίσματα ως νόμιμη επένδυση μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως αντίκρισμα, σύμφωνα με το Australian Associated Press. Ο δικαστής όμως έλαβε υπόψη του τις ανησυχίες γύρω από την αστάθεια της αξία τους, για αυτό υποχρέωσε ενάγοντα να υποβάλλει μηνιαίες εκθέσεις σχετικά με την κατάσταση της αξίας του λογαριασμού του σε κρυπτονομίσματα.

 


Η αγορά σήμερα

Το τελευταίο διάστημα απομυθοποιήθηκε για άλλη μία φορά η άποψη ότι οι αγορές προεξοφλούν τα γεγονότα. Ακόμη και η Wall Street πήρε χαμπάρι ότι είναι σοβαρό το θέμα του Κορωνοϊού και άρχισε να διαλύεται ένα ολόκληρο μήνα μετά. Μέχρι τότε... ανέβαινε! Πράγματι, κάποτε τα χρηματιστήρια ήταν πιο διορατικά. Αυτό ίσχυε όταν η άμεση πληροφόρηση ήταν προνόμιο λίγων και μεταφέρονταν σταδιακά στους πολλούς με καθυστέρηση. Στην εποχή του Internet και της άμεσης πληροφορίας, αυτό το χαρακτηριστικό δεν υπάρχει πλέον. Οι μεγάλες αγορές ακολουθούν τις εξελίξεις, δεν προπορεύονται.

Το εργαλείο της Τεχνικής Ανάλυσης για να δουλέψει ικανοποιητικά σε χρηματιστήρια όπως το αμερικάνικο, απαιτεί πιο… σοφιστικέ συστήματα. Στις περιφερειακές αγορές όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών ή των crypto, τα πράγματα είναι αλλιώς. Βρίσκουν εφαρμογή αρκετές από τις κλασικές μεθόδους.

Στο ημερήσιο διάγραμμα του bitcoin έχει διαμορφωθεί ένας μάλλον σπάνιος σχηματισμός, που στα βιβλία Τεχνικής Ανάλυσης ονομάζεται «κούπα με χερούλι» και το οποίο θεωρείται «bullish». Για να δούμε όμως αν όντως επιβεβαιωθεί η θεωρία, θα πρέπει πρώτα η τιμή του bitcoin να διαπεράσει ανοδικά την πλάγια πράσινη γραμμή.


Σεμινάρια

Τα σεμινάρια διεξάγονται κάθε Δευτέρα στα γραφεία του euro2day.gr, σε γκρουπ 7 ατόμων. Την Πέμπτη πραγματοποιούνται μέσω Internet, σε γκρουπ 5 ατόμων. Στο on-line έχουμε προσωπική επαφή. Το μάθημα γίνεται κανονικά ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. (https://www.media2day.gr/seminars)

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v