Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να δώσει σε κάθε μόνιμο κάτοικο 10.000 τοπικά δολάρια, αξίας περίπου 1.200€. Με ποιο κριτήριο; Να είναι πάνω από 18 χρονών!
Η ιδέα που κάποτε θεωρήθηκε εξωφρενική, να μοιράζει η Κεντρική Τράπεζα χρήματα πετώντας τα από το ελικόπτερο, συνεχίζει να είναι εξωφρενική. Δεν θα τα πετάνε από το ελικόπτερο, θα τα βάζουν κατευθείαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ωραία και νοικοκυρεμένα.
Θα πιάσει άραγε αυτό το μέτρο; Ίσως βραχυπρόθεσμα να έχει επιτυχία. Ο σκοπός τους είναι να ενθαρρύνουν την κατανάλωση, σε μια προσπάθεια τόνωσης της δοκιμασμένης από τον κορωνοϊό οικονομίας τους. Όταν το χρήμα χάνει εύκολα την αξία του, οι άνθρωποι δεν το κατευθύνουν σε παραγωγικές επενδύσεις βελτιώνοντας το μέλλον τους, αλλά το καταναλώνουν.
Έχουμε εισέλθει σε έναν κόσμο όπου οι κυβερνήσεις δεν θεωρούν τα χρήματα που διαχειρίζονται τόσο πολύτιμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κυριολεκτικά μοιράζουν χρήματα δωρεάν. Δεν ξέρω για σας, αλλά προσωπικά δυσκολεύομαι να χαρίσω σε όποιον βρω μπροστά μου πράγματα που θεωρώ πολύτιμα. Ακόμα και αν δεν μου ανήκουν. Ίσως γι' αυτό δεν πρόκειται ποτέ να γίνω Κεντρικός Τραπεζίτης.
Το ερώτημα δεν ήταν αν θα παρέμβουν οι Κεντρικές Τράπεζες, ούτε το πώς. Το ξέρουμε. Πάντα αναλαμβάνουν δράση «τυπώνοντας» χρήμα και ρίχνοντας τα επιτόκια. Όταν το μοναδικό εργαλείο που έχεις είναι σφυρί, τότε όλα σού μοιάζουν με καρφιά που περιμένουν να τα κοπανήσεις. Αυτό που αποτέλεσε έκπληξη ήταν το πότε.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες αιφνιδιαστικά την περικοπή κατά 50 μονάδες βάσης του βασικού επιτοκίου, ανοίγοντας (κι άλλο) την κάνουλα της ρευστότητας. Πότε άλλοτε έχει προβεί σε παρόμοια ενέργεια; Την 11η Σεπτεμβρίου 2001, μετά το χτύπημα στους δίδυμους πύργους και το 2008, στη μεγάλη κρίση των ενυπόθηκων δανείων. Είναι καλό να νιώθεις πως η Κεντρική Τράπεζά σου σε σκέφτεται, αναγνωρίζει ότι πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα και επιχειρεί να το καταπολεμήσει πριν εκδηλωθεί, όμως η ανακοίνωση προκάλεσε νευρικότητα στις αγορές. Οι επενδυτές σκέφτηκαν πως το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από όσο νόμιζαν.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε λιγότερο από μία ώρα μετά την ανακοίνωση, ο πρόεδρος Trump παρότρυνε τη FED να μειώσει τα επιτόκια ακόμη περισσότερο, να τυπώσουν περισσότερα. Το φάρμακο έχει γίνει ναρκωτικό και ο εθισμένος ζητάει ακόμα μεγαλύτερες δόσεις. Δεν γνωρίζουμε αν το κίνητρο του Trump και όσων θεωρούν πως πρέπει η FED να κατευθυνθεί προς αρνητικά επιτόκια είναι επειδή το κάνουν άλλες Κεντρικές Τράπεζες ή οφείλεται στην εγωιστική προσδοκία ότι οι αγορές πρέπει να ανεβαίνουν για πάντα. Το σίγουρο είναι πάντως πως επιθυμούν οι ΗΠΑ να ηγηθούν στον «ευγενή» σκοπό της προσπάθειας ευτελισμού του χρήματος.
Τρόμαξαν λοιπόν άδικα οι επενδυτές την προηγούμενη εβδομάδα; Να αγοράσουμε ενθουσιασμένοι για να εκμεταλλευτούμε το νέο κύμα ρευστότητας; Ίσως δεν είναι συνετό να βιαστούμε αυτή τη φορά. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διόρθωσης είναι διαφορετικά. Αν συνεχίσει να υπάρχει πρόβλημα εξάπλωσης του ιού, που κανείς δεν γνωρίζει στ' αλήθεια, θα αφορά την πραγματική οικονομία, την παραγωγή.
Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση να βρήκε το φάρμακο για τον κορωνοϊό η FED, οι ανησυχίες σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της διαταραχής της αλυσίδας εφοδιασμού και της επιβράδυνσης της παραγωγής λόγω των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού έχουν βάση. Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού θα πρέπει να ανασχεδιάσουν, δίνοντας έμφαση στην εντοπιότητα και όχι στην ανταγωνιστική τιμή. Η αλλαγή θα επιβαρύνει τους καταναλωτές, καθώς οι κατασκευαστές χαμηλού κόστους συνήθως εδρεύουν στην Ασία και θα αντικατασταθούν από τοπικούς προμηθευτές με υψηλότερο κόστος ή υψηλότερους φόρους.
Η νομισματική πολιτική του Bitcoin
Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι ευνοϊκότερη στο να συγκρίνουμε τη νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών με αυτή του Bitcoin, το οποίο σε δύο μήνες μειώνει στο μισό τον ρυθμό προσφοράς νέου χρήματος, αυξάνοντας τη σπανιότητά του.
Πρόκειται για έναν ανταγωνισμό νομισμάτων σε δύο επίπεδα. Ο ένας ανταγωνισμός αφορά την τεχνολογία, όπως δείχνει η σπουδή των Κεντρικών Τραπεζών να προλάβουν να δημιουργήσουν πρώτες το δικό τους αναβαθμισμένο ψηφιακό νόμισμα που να βασίζεται στο blockchain. Πρόκειται επίσης για έναν ανταγωνισμό της νομισματικής πολιτικής. Το Bitcoin εισάγει ουσιαστικά μια νέα μέθοδο, εντελώς διαφορετική από την παραδοσιακή πληθωριστική μέθοδο των Κεντρικών Τραπεζών.
Πέρα από τον σκεπτικισμό που υπάρχει για το Bitcoin, θα πρέπει να ευχόμαστε να επιτύχει. Είναι προς το συμφέρον όλων μας, καθώς επιχειρεί να λύσει τα τρία βασικά προβλήματα του χρήματος: Πρώτον, την εσκεμμένη υποτίμηση του νομίσματος από πλευράς Κεντρικών Τραπεζών, είτε μέσω του πληθωρισμού είτε από τις πολιτικές των επιτοκίων και άλλες παρεμβάσεις. Δεύτερον, τους περιορισμούς στη μεταβίβαση χρημάτων και τρίτον, την απώλεια της ιδιωτικότητας.
Ορισμένοι θεωρούν πως η νομισματική πολιτική του Bitcoin είναι ανώτερη από τις νομισματικές πολιτικές της Κεντρικής Τράπεζας και τελικά, θα είναι ο νικητής. Και το έπαθλό του θα είναι η ανακήρυξή του ως του επόμενου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος σε κάποιο σημείο στο μέλλον.
Αν επεκταθεί το δίκτυο του Bitcoin, οι κυβερνήσεις δεν θα υποτιμούν αυθαίρετα το νόμισμά τους, οι τράπεζες δεν θα παγώνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των χρηστών ή δεν θα αρνούνται να διεξάγουν τις συναλλαγές. Τουλάχιστον όχι εύκολα, καθώς θα υπάρχει ένα αντίπαλο δέος που ανά πάσα στιγμή θα προτιμούν οι καταθέτες.
Σεμινάρια
Τα σεμινάρια διεξάγονται κάθε Δευτέρα στα γραφεία του euro2day.gr, σε γκρουπ 7 ατόμων. Την Πέμπτη πραγματοποιούνται μέσω Internet, σε γκρουπ 5 ατόμων. Στο on-line έχουμε προσωπική επαφή. Το μάθημα γίνεται κανονικά ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. (https://www.media2day.gr/seminars)
Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.
** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.