Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα stable coins και όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές

Τα ειδικού τύπου κρυπτονομίσματα και πώς «κλειδώνουν» έναντι άλλων περιουσιακών στοιχείων. Ο ρόλος τους και ποια στοιχεία πρέπει να προσεχθούν. Ανοδική κίνηση διαφαίνεται για τις τιμές των crypto.

Τα stable coins και όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Η διάθεση για υψηλότερες τιμές είναι φανερή, δεν υπάρχει αμφιβολία. Διανύουμε την τρίτη εβδομάδα που αν και δεν έχει σημειωθεί κάποια σημαντική ποσοστιαία μεταβολή, η κίνηση είναι ξεκάθαρα ανοδική. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, από τα 125 δισεκατομμύρια δολάρια έχει ξεπεράσει τα 141, σύμφωνα με το coinmarketcap.com.

Ωστόσο η άνοδος είναι εύθραυστη, ούτε και γι' αυτό υπάρχει αμφιβολία. Για την ώρα πάντως βλέπουμε τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα να σκαρφαλώνουν προς τα πάνω, έστω και με δειλά βήματα. Το Bitcoin, που έχει φτάσει τις 4.085 δολάρια με άνοδο 0,98% το τελευταίο 24ωρο και παρόμοια ποσοστά παρατηρούμε και στα υπόλοιπα.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σήμερα από τα 100 δημοφιλέστερα ψηφιακά νομίσματα τη σημειώνει το Ontology (ONT), με ποσοστό 25%. Πλέον διαπραγματεύεται στο 1,39 δολάριο και βρίσκεται στη 17η θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης. Στη μεγαλύτερη πτώση συναντάμε το Crypto.com Chain (CRO), που υποχωρεί 3,4%.

Τι είναι τα stable coins και οι εξελίξεις γύρω από αυτά

Το Tether (USDT) σίγουρα το ξέρουν όσοι ασχολούνται με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Για τους υπόλοιπους να κάνουμε μια μικρή σύσταση. Πρόκειται για το πιο γνωστό από μια ειδική κατηγορία κρυπτονομισμάτων, τα λεγόμενα stable coins. Το stable coin είναι νόμισμα που έχει κλειδωμένη ισοτιμία με κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο με σχετικά σταθερή αξία, συνήθως το δολάριο. Στο συγκεκριμένο stable coin, κάθε Tether ισοδυναμεί με ένα δολάριο.

Ποιος ο λόγος να έχεις στην κατοχή σου 1.000 Tether και όχι 1.000 κανονικά, πράσινα, αμερικάνικα δολάρια; Επειδή σε πολλά ανταλλακτήρια το trading δεν γίνεται σε «κανονικά» δολάρια. Τα ζεύγη των νομισμάτων είναι αναγκαστικά μεταξύ κρυπτονομισμάτων. Ας υποθέσουμε λοιπόν πως έχεις βάλει τα 1.000 σου δολάρια σε μια πλατφόρμα και θέλεις να τα κρατήσεις σε μετρητά, προκειμένου να περιμένεις την ευκαιρία για να τοποθετηθείς επιλεκτικά σε κάποιο trade. Αν τα μετατρέψεις σε Bitcoin, είσαι ευάλωτος στη διακύμανσή του. Χωρίς δηλαδή να έχεις προλάβει να κάνεις ούτε μία κίνηση, μπορεί να βρεθείς να χάνεις!

Άρα τι σε συμφέρει να κάνεις προκειμένου να μη ρισκάρεις ακόμα δεν ξεκίνησες; Αγοράζεις 1.000 Tether. Έτσι ούτε κερδίζεις, ούτε χάνεις σε δολαριακή βάση. Σίγουρα δεν χάνεις; Όσο γι' αυτό, δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά. Αν υπάρχει πραγματική κάλυψη σε αντίστοιχης ποσότητας δολάρια, είναι μια απορία που έχει προβληματίσει πολλούς, χωρίς να δίνονται πάντα απόλυτα καθησυχαστικές απαντήσεις.

Κάποιες φορές που υπήρχε φόβος πως το Tether είναι ευάλωτο, υποχώρησε μέχρι και στο 80% της αξίας του δολαρίου. Επανήλθε βέβαια γρήγορα, κάτι που μας βάζει σε δίλημμα για το αν θα ξανασυμβεί. Αν το πετύχουμε ξανά υποτιμημένο να αγοράσουμε, γιατί η τιμή του θα επανέλθει στο 1 προς 1, ή συμβαίνει κάτι ύποπτο και πουλάμε άμεσα για να σώσουμε ό,τι έχει απομείνει;

Δύσκολο άθλημα, το οποίο καλό είναι να αποφεύγουν όσοι δεν επιθυμούν έξτρα άγχος. Αν πραγματικά έχεις ανάγκη να αγοράσεις ένα stable coin, προκειμένου π.χ. να μεταφέρεις τα χρήματά σου από ανταλλακτήριο σε ανταλλακτήριο, τότε ναι, είναι μια λύση. Αλλιώς δεν έχεις κανένα λόγο να μετατρέψεις τα ωραία σου δολαριάκια σε κάτι που έχει έστω και την ελάχιστη πιθανότητα να σε φέρει προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Το Tether υπάρχει στην αγορά από το 2015. Από τότε πλήθος νέων stable coins εισήλθαν στην αγορά. Πλέον υπάρχουν 60 stable coins, για όλα τα γούστα. Όχι μόνο συνδεμένα με δολάρια ή ευρώ, αλλά και με άλλα εθνικά νομίσματα, με τον χρυσό, ακόμα και με την τιμή άλλων κρυπτονομισμάτων όπως το Ethereum ή ομάδα ψηφιακών νομισμάτων.

Γιατί αποφασίσαμε σήμερα να αναφερθούμε στο Tether; Επειδή ενώ μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ισχυριζόταν πως για κάθε ένα από τα νομίσματα που έχει πουλήσει έχουν τα ανάλογα δολάρια στην κατοχή τους, αυτό άλλαξε. Πλέον ισχυρίζονται πως έχουν 100% κάλυψη από τα αποθεματικά τους, τα οποία αποτελούνται από παραδοσιακά νομίσματα ή ισοδύναμα αυτών.

Αντιλαμβάνεστε τη διαφορά; Ισοδύναμα με τα δολάρια. Όχι δολάρια. Κι όχι μόνο αυτό. Κατά περιόδους, τα αποθεματικά μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι ίδιοι παραδέχονται.

Άρα; Άρα δεν ισχύει πλέον ότι κάθε ένα Tether αντιστοιχεί σε ένα δολάριο. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Πολλά και τίποτα. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να έχεις 2-2,5 δισ. δολάρια απλά να κάθονται αναξιοποίητα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό. Αν δεν τα επενδύσεις, κινδυνεύεις να διαβρωθούν από τον πληθωρισμό. Όχι απλώς κινδυνεύεις. Σίγουρα χάνουν τα χρήματά σου αγοραστική δύναμη όσο περνάει ο καιρός.

Κάποιοι θεωρούν πως ολόκληρη η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει αυξηθεί εξαιτίας νομισμάτων σαν το Tether και φαίνεται να έχουν δίκιο. Αν κοιτάξουμε τον όγκο συναλλαγών, θα δούμε πως μόνο το Bitcoin το ξεπερνάει σε καθημερινό όγκο και μάλιστα όχι με μεγάλη διαφορά. Αυτό σημαίνει πως αν υπάρξει κρίση εμπιστοσύνης στα stablecoins, όπως το Tether, θα οδηγήσει στο γκρέμισμα της αξίας του Bitcoin και της παρέας του;

Κι όμως το πιθανότερο είναι πως όχι. Μάλλον θα συμβεί το αντίθετο. Οι περισσότεροι που έχουν Tether δεν θα τα πουλήσουν για να τα κάνουν δολάρια. Θα τα πουλήσουν για να τα κάνουν Bitcoin ή Ethereum!

Παλαβό ακούγεται. Είναι σαν να λέμε πως επειδή ακούγεται πως θα βαρέσει κανόνι η μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, να παρασύρει τον Γενικό Δείκτη ανοδικά, επειδή τα λεφτά που θα αποσύρουν οι επενδυτές από εκεί θα σπεύσουν να τα τοποθετήσουν σε άλλες μετοχές.

Το παράδειγμα δεν αντικατοπτρίζει τόσο την πραγματικότητα, αλλά είναι ίσως η κοντινότερη που μπορεί να πλησιάσει την αναλογία μετοχών - κρυπτονομισμάτων. Όπως έχουμε αναφέρει, το οικοσύστημα των crypto έχει ιδιαιτερότητες. Μοιάζει σαν τον κλασικό χρηματιστηριακό χώρο αλλά δεν είναι ίδιο. Όμως η εμπειρία στις μετοχές δίνει ένα σαφές πλεονέκτημα σε όποιον αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά μαζί τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v