Merit ΑΧΕΠΕΥ: Climbing the wall…

Η αγορά θα δοκιμάσει σύντομα τη διάσπαση των 3.000 μονάδων, επισημαίνουν οι αναλυτές της Merit ΑΧΕΠΕΥ, εκτιμώντας ότι ο ΓΔ δεν έχει ολοκληρώσει την ανοδική του κίνηση. Ωστόσο, όπως τονίζουν, ”είμαστε επιφυλακτικοί σε τοποθετήσεις στα υψηλά. Αρνούμαστε να κυνηγήσουμε μετοχές που καταγράφουν σημαντικά κέρδη σε ανοδικές συνεδριάσεις, κοιτάζοντας σταδιακά να κλείνουμε θέσεις βάζοντας κάποια κερδάκια στην τσέπη”.

Merit ΑΧΕΠΕΥ: Climbing the wall…
των Εμμ. Ι. Βάρσου & Ανδρ. Ν. Καραλή *

Η ”λιγοστή” εμπειρία μας στα χρηματιστηριακά δρώμενα μας έχει διδάξει δύο μαθήματα τα οποία ταιριάζουν γάντι στην τρέχουσα συγκυρία:

Α) Όταν ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πολύ κοντά σε κάποιο, τεχνικό ή ψυχολογικό, επίπεδο στήριξης ή αντίστασης, έλκεται σαν μαγνήτης από αυτό με αποτέλεσμα να δοκιμάζει να το διασπάσει και

Β) Όταν μια ανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, έχει περάσει από τη μεσαία και έχει καταλήξει στη μικρή, αυτή η (βραχυρονίως θεωρούμενη) ανοδική κίνηση έχει εισέλθει στο τελικό της στάδιο,

Γ) Η ολοκλήρωση του ανοδικού σχηματισμού συνήθως συνοδεύεται από σχηματισμούς συσσώρευσης (πολλών ειδών και τύπων) οι οποίοι είτε (το συνηθέστερο) συνεχίζουν την τάση, είτε (το σπανιότερο) την αναστρέφουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως την ανακόπτουν.

Θεωρούμε λοιπόν ότι ο Γενικός Δείκτης δεν έχει ολοκληρώσει την ανοδική του κίνηση, διότι δεν έχει ακόμη αναμετρηθεί με την περιοχή των 3.000 μονάδων. Ίσως η άνοδος να συνεχισθεί μετά από διάσπαση της αντίστασης αυτής, αλλά είναι πολύ νωρίς να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους πρόβλεψη. Είμαστε πάντως σε μεγάλο βαθμό βέβαιοι ότι οι 3.000 μονάδες τουλάχιστον θα δοκιμασθούν.

Η μεγαλύτερη ”ανησυχία” μας σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ανακοπής της βραχυχρόνιας ανοδικής τάσης της αγοράς στην παρούσα φάση, εντοπίζεται σε τέσσερις τομείς.

1. Στην αδυναμία του τζίρου να στρατοπεδεύσει σε επίπεδα άνω των 200 εκ. ευρώ στις ανοδικές συνεδριάσεις. Μάλιστα παρατηρήσαμε πρόσφατα το φαινόμενο οι τζίροι στις πτωτικές συνεδριάσεις να είναι ισχυρότεροι από αυτούς των ανοδικών.

2. Στην αρνητική απόκλιση που εμφανίζουν οι κυριότεροι ταλαντωτές με την αγορά. Αρνητική απόκλιση παρουσιάζεται πχ όταν η αγορά σχηματίσει νέο υψηλό και ο ταλαντωτής/δείκτης (RSI, MACD) όχι. Αυτό αποτελεί ένα πρώιμο σήμα εξόδου, το οποίο ωστόσο σπάνια λανθάνει.

3. Στο ”too fast – too soon” της κίνησης της αγοράς, με ρυθμό τέτοιο που δύσκολα διατηρείται.

4. Στην αρνητική εικόνα που πεισματικά εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές και Βορειοαμερικανικές κεφαλαιαγορές.

Διατηρούμε ωστόσο την πεποίθηση ότι η αγορά μπορεί να συντηρήσει το κυρίαρχο μεσοχρόνιο ανοδικό της momentum από τρία στοιχεία:

1. Από το ότι ο κυρίαρχος σχηματισμός του Γενικού Δείκτη δίνει ακόμα μακροπρόθεσμο στόχο τις 3.300 μονάδες,

2. Από το ότι στις πτωτικές συνεδριάσεις κάποια στιγμή αντιλαμβανόμαστε τις πιέσεις από την πλευρά των πωλητών να ”στεγνώνουν”,

3. Από το ότι σπάνια οι αγορές κορυφώνουν πριν από το πέρας του πρώτου τριμήνου, ειδικά όσο ”κρατάει” το January Effect.

Επομένως, με όλο το σεβασμό, διατηρούμαστε long (αν και αυξάνουμε λίγο τη ρευστότητά μας) ακολουθώντας την τάση που δεν έχει ακόμη παρουσιάσει σαφή σημάδια ανάσχεσής της, πολλώ δε μάλλον μεταστροφής της. Ωστόσο, είμαστε επιφυλακτικοί σε τοποθετήσεις στα υψηλά. Αρνούμαστε να κυνηγήσουμε μετοχές που καταγράφουν σημαντικά κέρδη σε ανοδικές συνεδριάσεις, κοιτάζοντας σταδιακά να κλείνουμε θέσεις βάζοντας κάποια κερδάκια στην τσέπη.

Και βλέπουμε...

* Ο κ. Εμμ. Βάρσος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Merit AXEΠΕΥ και ο κ. Ανδρ. Καραλής Αναλυτής

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v