”Κόκκινο χαλί” για το 2005!

Τις ευοίωνες προοπτικές του 2005 για την ελληνική, αλλά και για τις διεθνείς αγορές εντοπίζουν οι κ.κ. Λευτάκης και Καραλής της Merit ΑΧΕΠΕΥ, ενώ αισιόδοξες περιγράφουν τις προοπτικές και για τις οικονομίες. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως το νέο έτος προδιαγράφεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.

”Κόκκινο χαλί” για το 2005!
των Δ.Ι. Λευτάκη - Α.Ν. Καραλή

Τα χρηματιστήρια αποτελούν προεξοφλητικούς μηχανισμούς. Όπερ σημαίνει ότι κινούνται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες των συμμετεχόντων και των εν δυνάμει συμμετεχόντων σε αυτά, λειτουργώντας περίπου ως κινητοί μέσοι όροι της οικονομίας. Απλό, κατανοητό, όλοι το γνωρίζουμε αλλά η καθημερινή ενασχόληση με το ταμπλό φαίνεται ότι μας κάνει να το ξεχνάμε...

Επομένως, σύμφωνα με την πορεία των κεφαλαιαγορών το 2004, το 2005 προοιωνίζεται καλή χρονιά για τις οικονομίες διεθνώς. Τόσο για τη δική μας, όσο και για τις μεγάλες Ευρωπαϊκές και των ΗΠΑ. Αυτό εκτιμούν οι επενδυτές, οι οποίοι οδήγησαν μέσα στο 2004 τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ να πραγματοποιήσει απόδοση κοντά στο 23%, τον S&P 500 στο +9,1%, τον FTSE 100 του Λονδίνου στο +7,7%, τον CAC-40 στο +7,6%, τον DAX στο +7%...

Σκεπτόμενοι προεξοφλητικά, λοιπόν, δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα ούτε για την υψηλή τιμή του πετρελαίου (+33% το 2004), ούτε για τη συνεχιζόμενη διολίσθηση του δολαρίου, ούτε για το τρομώδες έλλειμμα των ΗΠΑ, ούτε για το ενδεχόμενο αδυναμίας διατήρησης της ανάπτυξης των ΗΠΑ πάνω από το 3%, ούτε για αναμενόμενη επιβράδυνση στον τζίρο και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων εξαιτίας των χαμηλότερων περιθωρίων κέρδους που θα προκύψουν κυρίως από την διατήρηση των τιμών πρώτων υλών σε υψηλά επίπεδα.

Διαβάζοντας κανείς τις αναλύσεις και τις εκτιμήσεις διαφόρων ειδικών απ’ όλον τον κόσμο, φαίνεται ότι η τοποθέτηση σε μετοχές αυτή τη στιγμή αποτελεί την περισσότερο υποσχόμενη επένδυση. Οι αποτιμήσεις δεν έχουν ”τρέξει” ανάλογα με την αύξηση που παρουσίασαν τα κέρδη, με αποτέλεσμα οι πολλαπλασιαστές κερδών να εμφανίζονται ακόμα ελκυστικοί. Ο μεγάλος φόβος της αύξησης των επιτοκίων φαίνεται να απομακρύνεται για την Ευρωζώνη, ενώ συγκριτικά με τις αγορές ομολόγων και εμπορευμάτων, τα χρηματιστήρια δεν έχουν ”τρέξει” καθόλου.

Στην Ελλάδα το 2005 αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Το έλλειμμα πρέπει να κλείσει και κατά τα φαινόμενα η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πουλήσει…

Η αρχή έγινε με το placement της Εθνικής. Με την επίλυση του ασφαλιστικού της ζητήματος αναμένεται να ιδιωτικοποιηθεί η Εμπορική. Ο ΟΤΕ αναζητά στρατηγικό επενδυτή και δύσκολα το κράτος θα διατηρήσει το 47% που κατέχει στον οργανισμό, ενώ παράλληλα δεν αποκλείεται –μαθαίνουμε- η απορρόφηση της Cosmote. Περαιτέρω μετοχοποιήσεις αναμένεται να δούμε στον ΟΠΑΠ και στον ΟΛΠ, ενώ από τον FTSE 40 αναμένουμε με ενδιαφέρον τις κινήσεις που θα γίνουν σε κλάδους όπως η ακτοπλοϊα και οι κατασκευές.

Το spread της απόδοσης μεταξύ FTSE 20 και FTSE 40 κορυφώθηκε εντός του 2004, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά την αγορά 2 ταχυτήτων στη Σοφοκλέους: Την αγορά των blue chips που πληροί τις προϋποθέσεις των ξένων θεσμικών και στην οποία περιλαμβάνονται εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης με μεγάλη εμπορευσιμότητα και στην αγορά …όλων των άλλων. Σε όλες τις άλλες περιλαμβάνονται από μετοχές που διαθέτουν τις προοπτικές να κινήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων χαρτοφυλακίων μέχρι μετοχές που κρέμονται στο χείλος της αναστολής διαπραγμάτευσης. Αυτός ο επενδυτής που θ’ ανακαλύψει τις μετοχές εκείνες που θα εξελιχθούν στα επόμενα blue chips θα είναι και ο πιο κερδισμένος του 2005. Η χρονιά αυτή, όπως και το 2004 θα παραμείνει χρονιά stockpicking.

Το spread απόδοσης μεταξύ FTSE 20 και FTSE 40 δεν θα κλείσει. Απλά αναμένεται να περιορισθεί, μέσω του January Effect, το οποίο είθισται να ”χτυπά” τη μεσαία κεφαλαιοποίηση και την περιφέρεια. Τα μεγάλα χαρτοφυλάκια θα εξακολουθήσουν να δείχνουν την προτίμησή τους σε μετοχές που προσφέρουν ασφάλεια σε ζητήματα εισόδου και εξόδου. Σταδιακές τοποθετήσεις ωστόσο θα γίνονται σε εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που διαθέτουν καλά θεμελιώδη, που αναμένεται να ωφεληθούν από τον νέο αναπτυξιακό νόμο και που θα ευνοηθούν από τη σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή.

Σε επίπεδο διαγραμματικής ανάλυσης, η κυρίαρχη τάση στον Γενικό Δείκτη είναι ανοδική. Ο βασικότερος σχηματισμός, το rounding bottom που ξεκίνησε από τα χαμηλά του 2003 ολοκληρώνεται στη ζώνη μεταξύ 2.800-3.000 μονάδων. Με τις ”κατάλληλες” ανάσες και σε περίπτωση που η τάση διατηρηθεί, θέτουμε ως υψηλότερο στόχο του 2005 τις 3.300 μονάδες, 18% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Σε φάση διόρθωσης, θεωρούμε ως κάτω όριο τις 2.550 μονάδες, 10% χαμηλότερα από σήμερα. Σε περίπτωση ανοδικού ράλι με την έλευση της νέας χρονιάς, οι επενδυτές θα πρέπει να γίνουν πιο επιφυλακτικοί και πιο συντηρητικοί στις επιλογές τους όσο πλησιάζει η άνοιξη όπου παραδοσιακά εμφανίζονται οι πρώτες κορυφές της χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v