Μηχανές στο ρελαντί...

Στα παράδοξα της αγοράς αναφέρονται οι Ε. Βάρσος και Α. Καραλής της Merit ΑΧΕΠΕΥ, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την άποψή τους στο ερώτημα ”τι κάνει ο επενδυτής που έχει θέσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση (τράπεζες και μη), που έχει θέσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση και διαθέτει και μια ρευστότητα της τάξεως του 30%”.

Μηχανές στο ρελαντί...
των Ε.Ι. Βάρσου - Α.Ν. Καραλή *

Προς το παρόν ο Δεκέμβριος σέρνεται όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει, δικαιώνοντας τις στατιστικές –κυρίως- και δευτερευόντως εμάς...

”Ο τελευταίος μήνας του χρόνου δεν είθισται να προσφέρει μεγάλες αποδόσεις... Στατιστικά, η μέση απόδοση του Γενικού Δείκτη ΧΑ κατά το μήνα Δεκέμβριο από το 1985 έως το 2003 ήταν μόλις +0,7%.

Αυτό που αξίζει, ωστόσο, να επισημάνουμε είναι πως η μέση διακύμανση (από υψηλό σε χαμηλό) του Γενικού Δείκτη κατά το μήνα Δεκέμβριο από το 1985 έως το 2003 ήταν της τάξεως του 15%. Βάσει στατιστικής, λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για διακυμάνσεις και αναταράξεις, μάλλον, παρά για ομαλή και απρόσκοπτη άνοδο”... 3/12/2004.

Σέρνεται ο Δεκέμβριος αλλά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε νέα υψηλά επίπεδα τριετίας! Με συναλλακτική δραστηριότητα που βαίνει ολοένα μειούμενη εβδομάδα με τη βδομάδα (από την τελευταία του Νοεμβρίου) και συνήθως την αναλογία κερδισμένων / χαμένων μικρότερη από τη μονάδα. Συμβαίνουν αυτά...

Ειδικά σε Δείκτες με τη σύνθεση και τα βάρη του δικού μας, όπου ο ΟΤΕ και οι Τράπεζες να είναι καλά και όλη η υπόλοιπη αγορά να είναι στο –2%, ο Γενικός μπορεί και να έχει θετικό πρόσημο...

Με αυτόν τον τρόπο ξεπεράσαμε τις 2.700 μονάδες. Με τον ΟΤΕ (και την COSMOTE) και τις Τράπεζες. Η υπόλοιπη αγορά είτε βρίσκεται εκεί που βρισκόταν (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ), είτε διορθώνει αισθητά (FTSE 40-FTSE 80), χάνοντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα αρχικά κέρδη της ανόδου. Το συμπέρασμα είναι πως η ώρα της καλής μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν ήρθε ακόμα.

Η διαγραμματική εικόνα του δείκτη-εκφραστή της χρηματιστηριακής πορείας της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE-MID 40, πάντως, επιμένει πως κάποια στιγμή (και όχι πολύ αργότερα) η ώρα των μεσαίων θα έρθει.

Κι αν σε πρώτη φάση η αντίσταση των 2.350 μονάδων υπερίσχυσε του ανοδικού momentum και οδήγησε σε διόρθωση, η υποψήφια στήριξη των 2.200-2.220 μονάδων μπορεί ν’ αποτελέσει το επίπεδο στο οποίο θα εξαντληθούν οι πιέσεις. Προς το παρόν, η συμπεριφορά του τζίρου στις μετοχές του FTSE 40 προς τα εκεί συνηγορεί.

Τι κάνει λοιπόν ο επενδυτής που έχει θέσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση (τράπεζες και μη), που έχει θέσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση και διαθέτει και μια ρευστότητα της τάξεως του 30%?

Σε πρώτη φάση θεωρούμε ότι οφείλει να διατηρήσει τις θέσεις του στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Μπορεί να έχουμε σημάδια που λένε ότι ο FTSE 20 περνά σταδιακά σε υπεραγορασμένη περιοχή, αλλά ούτε έχουν δημιουργηθεί σχηματισμοί κορυφής, ούτε οι τεχνικοί δείκτες έχουν δώσει –πέρα από σημάδια κόπωσης- σήματα εξόδου.

Σε δεύτερη φάση διατηρεί τις θέσεις του στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, διότι μάλλον είναι αργά να πουλήσει τώρα για να τα βρει φθηνότερα.

Σε τρίτη φάση επιχειρεί να αντισταθμίσει τον κίνδυνο έκθεσης στην υψηλή κεφαλαιοποίηση (και δη στον τραπεζικό κλάδο) με κάποιες short θέσεις στο χρηματιστήριο παραγώγων.

Τέλος, σε τέταρτη φάση, περιμένει την επιβεβαίωση του βυθού-στήριξης στον FTSE 40 προκειμένου να διοχετεύσει μέρος της ρευστότητας (έως και ολόκληρη) στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με στόχο η έλευση του νέου έτους να βρει το mix του χαρτοφυλακίου του εμπλουτισμένο με λίγο ”ελαφρύτερες” εταιρείες. Θυμηθείτε ότι ο Ιανουάριος (και λόγω του January Effect) συνήθως ευνοεί από μικρά έως μεγάλα ραλάκια σε μικρά χαρτιά.

Την εβδομάδα που πέρασε, εξάλλου, έληξε και η σειρά του Δεκεμβρίου στα παράγωγα. Χωρίς να αποκλείουμε το ενδεχόμενο να έχουμε ανοδικές αγορές από Δευτέρα, εκτιμούμε ότι μάλλον τα καλά θα πρέπει να τα περιμένουμε με το νέον έτος... Αμήν.

Αυτά προς το παρόν. Κι ως συνήθως... οψόμεθα!!!

* Ο Ε. Ι. Βάρσος είναι διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ και ο Α.Ν. Καραλής είναι χρηματιστηριακός εκπρόσωπος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v