Quo Vadis ?!

Αν κάποιος κοιμόταν για μία εβδομάδα και ξυπνούσε σήμερα, θα νόμιζε ότι βρίσκεται είτε σε άλλο χρηματιστήριο είτε σε άλλη εποχή, επισημαίνουν οι Ε.Ι. Βάρσος και Α.Ν. Καραλής της Merit ΑΧΕΠΕΥ. ”Δεν υπάρχουν ωστόσο ακόμη εμφανή σημάδια τερματισμού της κίνησης ή εξάντλησης του ανοδικού momentum. Απλά, οι ακρότητες μας βάζουν σε υποψίες”, τονίζουν οι ίδιοι.

Quo Vadis ?!
των Ε.Ι. Βάρσου - Α.Ν. Καραλή*

Τι σου ’ναι λοιπόν η αγορά... Τον τζίρο που δεν έκανε μέσα σε τρεις μήνες τον κάνει σε μια εβδομάδα. Και τρέχουν όλοι και δε φτάνουν, εκεί που κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου... Η αλήθεια είναι πως αν κάποιος κοιμόταν για μία εβδομάδα και ξυπνούσε σήμερα, θα νόμιζε ότι βρίσκεται είτε σε άλλο χρηματιστήριο είτε σε άλλη εποχή...

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και όσο πιο λογικά γίνεται:

1) Ο σχηματισμός Ώμου-Κεφαλής-Ώμου που έδινε στόχο την περιοχή μεταξύ 2.500-2.550 μονάδων μας τελείωσε. Πάπαλα. Καιρός να αναζητήσουμε νέα σχέδια στο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη.

2) Η αντίσταση των 2.550 μονάδων αποτελεί παρελθόν. Πάπαλα και αυτή. Στην πρώτη διόρθωση της αγοράς μας, το επίπεδο θα χρησιμεύει ως ένα εκ των πρώτων και κυριοτέρων αναχωμάτων.

3) Η επόμενη αντίσταση βρίσκεται στις 2.650 μονάδες. Επίπεδο διόλου μακριά από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

4) Ο ρυθμός της πρόσφατης ανοδικής κίνησης που έφερε την αγορά από τις 2.250 στις 2.600 μονάδες μέσα σε τρεις μόλις μήνες αντικειμενικά δεν μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν.

5) Δεν υπάρχουν ωστόσο ακόμη εμφανή σημάδια τερματισμού της κίνησης ή εξάντλησης του ανοδικού momentum. Απλά, οι ακρότητες μας βάζουν σε υποψίες.

6) Θεωρητικά, όσο η συναλλακτική δραστηριότητα ακολουθεί κατά πόδας την άνοδο της αγοράς, η τάση διατηρείται.

Έχουμε, λοιπόν, περάσει σε νέο επίπεδο; Διαγραμματικά φαίνεται πως ναι. Στο επίπεδο μεταξύ 2.550-2.800 μονάδων. Βεβαίως, ακόμη δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα του πρώτου σοβαρού τεστ διόρθωσης. Η αγορά συνεχίζει απνευστί ανοδικά εδώ και 8 ημέρες, με διορθώσεις που περιορίζονται στα όρια μίας συνεδρίασης.

Προτού πάρουμε αποφάσεις και λάβουμε θέσεις για τις 2.800 μονάδες, οφείλουμε να εξετάσουμε τη συμπεριφορά της αγοράς μας στα κάτω της: Θα μειωθεί ο τζίρος; Θα διατηρηθούν οι πρώτες στηρίξεις; Αυτά είναι τα κρισιμότερα ερωτήματα. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι ο συγκεκριμένος φρενήρης ρυθμός ανόδου δεν διατηρηθεί αμείωτος.

Επομένως, στην παρούσα φάση φροντίζουμε να δημιουργήσουμε ρευστότητα προκειμένου να είμαστε σε θέση να εκμεταλλευθούμε τυχόν διόρθωση της αγοράς, βασιζόμενοι κυρίως σε ένστικτο, καθώς είπαμε νωρίτερα πως σαφή σημάδια μεταστροφής τάσης –έστω και της απολύτως βραχυπρόθεσμης- δεν διαθέτουμε. Αν η διόρθωση έρθει με τους όρους που επιθυμούμε, εξετάζουμε το ενδεχόμενο επανατοποθέτησης, με ορίζοντα το τέλος τους έτους.

Μείωση φορολογίας, καλά αποτελέσματα 9μήνου τραπεζικού κλάδου, θετική –πλέον- εικόνα των ξένων αγορών, εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, κάλυψη short θέσεων, είναι κατά τη γνώμη μας οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτή τη χειμωνιάτικη άνοδο. Να συμπεριλάβουμε και για την καλή παράδοση που έχει ο Νοέμβριος στις αγορές; Να την συμπεριλάβουμε.

Απλά να μην πιστέψουμε (ξανά) ότι μπορούμε να πλουτίσουμε μέσα σε 1 μήνα από το χρηματιστήριο.

* Ο Ε. Ι. Βάρσος είναι διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ, ενώ ο Α.Ν. Καραλής είναι χρηματιστηριακός εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v