Ανάλυση της Αγροτικής Asset Management για ΔΕΗ

Στα 20,84 ευρώ τοποθετεί η Αγροτική Asset Management τη δίκαιη αποτίμηση για τη μετοχή της ΔΕΗ, όπως αναφέρει σε σχετική ανάλυση με ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου 2003, όπου δίνει σύσταση ”hold” για τη μετοχή της Επιχείρησης, η οποία διαπραγματεύεται 9,19 φορές τα κέρδη του 2002. Οι προοπτικές, οι επενδυτικοί κίνδυνοι, τα θετικά και τα αρνητικά της ΔΕΗ.

Ανάλυση της Αγροτικής Asset Management για ΔΕΗ
Στα 20,84 ευρώ τοποθετεί η Αγροτική Asset Management τη δίκαιη αποτίμηση για τη μετοχή της ΔΕΗ, όπως αναφέρει σε σχετική ανάλυση με ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου 2003, όπου δίνει σύσταση ”hold” για τη μετοχή της Επιχείρησης.

Στην ίδια ανάλυση μεταξύ άλλων η Αγροτική Asset Management παραθέτει τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη της ΔΕΗ στο σύνολο του 2003. Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως τα έσοδα της Επιχείρησης θα αυξηθούν κατά 12,7% το 2003 και θα φτάσουν στα 3,85 δισ. ευρώ θετικά επηρεασμένα από τα έσοδα προερχόμενα από τη ΔΕΣΜΗΕ (τα οποία τοποθετούνται στα 221-240 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης).

Την ίδια περίοδο τα EBITDA αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση 12,8% με το αντίστοιχο περιθώριο να διαμορφώνεται στο 30,1%, ενώ τα κέρδη μετά φόρων εκτιμάται πως θα φτάσουν στα 354,2 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι το ποσοστό της φορολογίας θα είναι στο 38,5%.

Σε αυτό το πλαίσιο, τη τμήμα ανάλυσης της Αγροτικής Asset Management εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στα 1,53 ευρώ και το μέρισμα ανά μετοχή στα 0,66 ευρώ.

Μεταξύ άλλων η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως εκλαμβάνει θετικά το γεγονός ότι η διοίκηση της ΔΕΗ φαίνεται να επιτυγχάνει τους στόχους που έχει θέσει στην πρώτη φάση του πενταετούς σχεδίου της αναδιοργάνωσης μειώνοντας το προσωπικό, τον συνολικό δανεισμό, εφαρμόζοντας παράλληλα αυστηρότερους ελέγχους όσον αφορά στις κεφαλαιακές δαπάνες και καλύτερη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης.

Το αποτέλεσμα των προαναφερθέντων σε συνδυασμό με την μέση ετήσια αύξηση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος κατά περίπου 1% υψηλότερα του ΑΕΠ, αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερες ταμειακές ροές προς τους μετοχικούς τίτλους της ΔΕΗ, αλλά και σε μέρισμα το οποίο θα βαίνει συνεχώς αυξανόμενο από 1 ευρώ για τη χρήση του 2004 σε τουλάχιστον 1,64 ευρώ κατά τη χρήση του 2007.

Στον αντίποδα, η Αγροτική Asset Management θεωρεί αρνητικό το γεγονός ότι το ROE (return on equity) και το ROA (return on assets) θα διαμορφωθούν στο 10,5% και 3,4% αντίστοιχα το 2003, αλλά και το γεγονός ότι το κόστος της καταναλώσιμης ενέργειας θα αυξηθεί κατά 7% υψηλότερα από την εκτιμώμενη άνοδο των εσόδων (19,7% έναντι 12,7%), παρά την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου αλλά και τη μείωση του προσωπικού κατά 696 άτομα.

Το βασικότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ΔΕΗ σύμφωνα πάντα με την Αγροτική Asset Management είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ενδεχόμενη για μείωση των τιμολογίων καθώς σε σχέση με τις ομοειδείς ευρωπαϊκές εταιρίες, τα ελληνικά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος παραμένουν μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα επισημαίνεται και το γεγονός ότι η ΔΕΗ αναμένεται να παραμείνει ο ”φθηνότερος” προμηθευτής στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος.

Όσον αφορά στους επενδυτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Επιχείρηση, η χρηματιστηριακή αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ενδεχόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, την ενδεχόμενη υποχώρηση των ισοτιμιών ευρώ/δολαρίου, σε πιθανόν υψηλότερα επιτόκια τα οποία θα έχουν αρνητική επίπτωση στο ύψος των τόκων, σε υψηλότερο ρυθμό του πληθωρισμού στο μέλλον ο οποίος και μπορεί να επηρεάσει τους μισθούς, καθώς και στο γεγονός ότι τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ δεν είναι ασφαλισμένα.

Τέλος και όσον αφορά στη μετοχή της ΔΕΗ σημειώνεται πως διαπραγματεύεται 9,19 φορές τα κέρδη του 2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v