Ανάλυση της Αγροτική Asset Management για το ΙΑΣΩ

Σύσταση ”διακράτηση” προτείνει η Αγροτική Asset Management για το ΙΑΣΩ, σε ανάλυσή της (03/04/2003), στην οποία προσθέτει πως η τιμή της μετοχής διαπραγματεύεται με premium 16,1% (έναντι ”δίκαιης τιμής” 6,05 ευρώ). Τα σενάρια για τη μερισματική πολιτική.

Ανάλυση της Αγροτική Asset Management για το ΙΑΣΩ
Σύσταση ”διακράτηση” προτείνει η Αγροτική Asset Management σε ανάλυσή της με ημερομηνία 3 Απριλίου 2003, για τη μετοχή του ΙΑΣΩ, καθώς εκτιμά πως η τιμή της μετοχής διαπραγματεύεται με premium 16,1% (έναντι δίκαιης τιμής 6,05 ευρώ και τιμής κλεισίματος 26/03/2003 τα 7,02 ευρώ).

Μεταξύ άλλων η Αγροτική Asset Management στην ανάλυσή της αναφέρεται στις προοπτικές αλλά και στους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο όμιλος ΙΑΣΩ τα ερχόμενα έτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αγροτική Asset Management τα ενοποιημένα έσοδα για το 2003 αναμένεται να αυξηθούν κατά 10%, διαμορφούμενα στα 75,7 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου αναμένεται να παρουσιάσουν ενίσχυση της τάξεως του 4-6%, ενώ τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη προβλέπεται να σημειώσουν άνοδο της τάξεως του 10-14%. Η Αγροτική αποδίδει μέρος της συγκεκριμένης αύξησης στα χαμηλότερα ποσοστά φορολογίας (33% σε σχέση με 37%) που προκύπτουν λόγω των επιχορηγήσεων της κυβέρνησης για νέες θέσεις εργασίας.

Δεδομένων των προαναφερθέντων εκτιμήσεων, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώνονται στα 0,32 ευρώ, ενώ η μετοχή του ΙΑΣΩ διαπραγματεύεται 22,13 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2003.

Σε ό,τι αφορά τη μερισματική απόδοση στην ανάλυση αναφέρεται πως η διοίκηση του ΙΑΣΩ έχει αποφασίσει τη διανομή μερίσματος ύψους 0,19 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2002, το οποίο διαμορφώνει τη μερισματική απόδοση της εταιρίας στα 2,71% (με βάση την τιμή κλεισίματος της 26ης Μαρτίου 2003).

Επιπλέον η Αγροτική Asset Management αναφέρει πως σε περίπτωση που η διοίκηση του ομίλου ακολουθήσει την ίδια τακτική με πέρυσι όπου αρχικά είχε αποφασίσει τη διανομή μερίσματος 0,16 ευρώ ανά μετοχή, ενώ κατά τη γενική συνέλευση αποφασίστηκε να διαθέσει επιπλέον μέρισμα ύψους 0,52 ευρώ ανά μετοχή, τότε η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 9,8%.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση η ανάπτυξη του ΙΑΣΩ θα προέλθει κυρίως από τα τρία νεοϊδρυθέντα νοσοκομεία και ειδικότερα από το ΙΑΣΩ – Γενική Κλινική, ΙΑΣΩ – Παιδιατρική κλινική και το ΙΑΣΩ – Γενική Κλινική Θεσσαλίας το οποίο όμως θα αρχίσει να συμβάλει σημαντικά από το 2004. Σε αυτό το πλαίσιο κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο όμιλος επεκτείνεται τόσο γεωγραφικά όσο και λειτουργικά.

Από την άλλη σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που συνδέονται με τον όμιλο και τα μελλοντικά του προγράμματα, η Αγροτική Asset Management αναφέρεται στα εξής: κατά πόσον οι επεκτατικές κινήσεις του ΙΑΣΩ θα προσδώσουν τα αναμενόμενα μερίδια αγοράς για τις ”γενικές κλινικές”, την ”παιδιατρική κλινική” και τα ”διαγνωστικά κέντρα”.

Επίσης, η Αγροτική Asset Management επισημαίνει πως τα περιθώρια κέρδους για τις νέες υπηρεσίες είναι χαμηλότερα από εκείνα της μαιευτικής κλινικής, τον ανταγωνισμό μεταξύ των ασφαλιστικών εταιριών, καθώς και το γεγονός ότι τα δημόσια μαιευτήρια ενδέχεται να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις, και ως εκ τούτου να γίνουν ανταγωνιστικά.

Για το 2004 η Αγροτική Asset Management προβλέπει πως τα ενοποιημένα έσοδα του ΙΑΣΩ θα αυξηθούν κατά 9%, διαμορφούμενα στα 82,5 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να ενισχύονται κατά 10,7% και να φτάσουν στα 15,88 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v