Το βαρύ φορολογικό φορτίο των εγχώριων επενδύσεων

Η ευρύτατη γκάμα φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβάλλεται σε μετόχους, καταθέτες, ομολογιούχους, μεριδιούχους αμοιβαίων κεφαλαίων, ιδιοκτήτες ακινήτων και κατόχους ασφαλιστικών προϊόντων. Διαμαρτυρίες από τους παράγοντες της αγοράς.

Το βαρύ φορολογικό φορτίο των εγχώριων επενδύσεων

Μπορεί να ακούγονται έντονες διαμαρτυρίες για το ύψος των φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, πλην όμως καθόλου ευκαταφρόνητα δεν είναι και τα ποσά που καλούνται να καταβάλλουν κάθε χρόνο στο Δημόσιο οι Έλληνες επενδυτές για κάθε είδος περιουσιακού στοιχείου που διαθέτουν.

Μάλιστα, οι φορολογικές αυτές επιβαρύνσεις έχουν αυξηθεί δραστικά κατά τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, καθιστούν λιγότερο ελκυστική την προσέλκυση επενδυτών σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία, άρα επιβραδύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας.

Το Euro2day.gr επιχειρεί παρακάτω να παρουσιάσει το… φορολογικό μενού μιας ευρείας σειράς επενδυτικών κατηγοριών:

Οι τόκοι των ελληνικών κρατικών ομολόγων και των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου (ΕΓΕΔ) δεν φορολογούνται.

• Οι τόκοι των ελληνικών εταιρικών ομολόγων (εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και μη) φορολογούνται με συντελεστή 15%.

• Οι τόκοι των κρατικών ομολόγων εξωτερικού φορολογούνται με 15%, αλλά η αγορά τους δεν είναι εύκολη, όσο τουλάχιστον υφίσταται ο περιορισμός των capital controls.

• Με συντελεστή 15% επιβαρύνονται και οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων. Αντίθετα, αφορολόγητες είναι οι έμμεσες παροχές που συχνά προσφέρουν στους καταθέτες τα τραπεζικά ιδρύματα (εκπτωτικά κουπόνια και δωροεπιταγές).

• Τα κέρδη από τη ρευστοποίηση αμοιβαίων κεφαλαίων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αφορολόγητα (τα αμοιβαία κεφάλαια όμως επιβαρύνονται με φόρο επί του ενεργητικού τους, ο οποίος επηρεάζει την καθαρή αξία των μεριδίων, άρα και το ποσό της ρευστοποίησης).

• Οι αποδόσεις των ατομικών Ιδιωτικών Συνταξιοδοτικών Προγραμμάτων εγγυημένων παροχών είναι αφορολόγητες, καθώς και οι συντάξεις που παρέχουν.

• Τα κέρδη από παράγωγα χρηματιστηριακά προϊόντα (εμπορεύματα, μετοχές, δείκτες) φορολογούνται με 15%.

• Τα κέρδη που προκύπτουν από πωλήσεις μετοχών είναι αφορολόγητα. Υπόκεινται όμως σε φόρο 15% μόνο στην περίπτωση που ο μέτοχος είναι κάτοχος ποσοστού άνω του 0,5% εισηγμένης εταιρίας, από την πώληση των μετοχών της οποίας καρπώνεται την υπεραξία (υπάρχει κίνδυνος να ενταχθούν στη σχετική φορολογία ακόμη και «μικρομεσαίοι» επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί σε εταιρείες χαμηλής κεφαλαιοποίησης).

• Είναι προφανές, ότι ο κάτοχος μετοχών επιβαρύνεται έμμεσα και μέσω του εταιρικού συντελεστή άμεσης φορολόγησης (ανέρχεται στο 29% επί των κερδών) που καταβάλει η επιχείρηση στην οποία συμμετέχει.

• Οι χρηματιστηριακοί επενδυτές επιβαρύνονται με τέλος 0,2% επί της αξίας των πωλήσεων κάθε φορά που ρευστοποιούν μετοχές τους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

• Τα μερίσματα των εταιριών (εισηγμένων και μη) φορολογούνται στην πηγή τους με 15%. Αντίθετα, όσες χρηματικές διανομές δίδονται με τη μορφή «επιστροφής κεφαλαίου» είναι αφορολόγητες.

• Τα ομαδικά-εταιρικά Συνταξιοδοτικά Προγράμματα φορολογούνται στη λήξη τους με 10% για τα πρώτα 40.000 ευρώ και με 20% για το υπερβάλλον τους. Αν επιλεγούν να εισπράττονται με τη μορφή σύνταξης έχουν φορολογία 15% επί της μηνιαίας σύνταξης. Αυτό ισχύει μόνο στα ομαδικά, γιατί οι ασφαλισμένοι έχουν τύχει όλα τα χρόνια πλήρους φοροαπαλλαγής από τα καταβληθέντα ασφάλιστρα, τα οποία αν λαμβάνονταν ως μισθός θα μπορούσαν να φτάσουν και σε κρατήσεις άνω του 50%.

• Η φορολόγηση εσόδων από ενοίκια είναι αυτοτελής, δηλαδή δεν προστίθεται στο εισόδημα από την εργασία. Για την κλίμακα μέχρι 12.000 ευρώ είναι 15%, από 12.001 έως 35.000 ευρώ 35% και για το τμήμα από 35.001 και πάνω ανεβαίνει στο 45%. Είναι προφανές ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιβαρύνονται και με άλλους φόρους, μεταξύ των οποίων και ο ΕΝΦΙΑ (συμπληρωματικός και μη).

• Οι κλίμακες αυτές των ενοικίων αφορούν ιδιώτες επενδυτές, γιατί οι μέτοχοι των ΑΕΕΑΠ (ανώνυμες εταιρίες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας) έχουν διαφορετική αντιμετώπιση και φορολογούνται με βάση το ενεργητικό τους (ο σχετικός συντελεστής αυξήθηκε την τελευταία διετία). Αντίθετα, τα μερίσματα των ΑΕΕΑΠ δεν φορολογούνται.

• Κάθε Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ, ήδη η CNL Capital εισήλθε στο ΧΑ) έχει μηδενικό φορολογικό συντελεστή επί των κερδών και φορολογείται μόνο το 20% των μερισμάτων που διανέμονται στους μετόχους. Από την πλευρά τους, οι μέτοχοι δεν επιβαρύνονται με φορολογία μερίσματος 15%, όπως στις άλλες εισηγμένες εταιρείες.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι το σύνολο των εσόδων αυτών προστίθεται στα εισοδήματα από εργασία προκειμένου να υπολογιστεί η «εισφορά αλληλεγγύης», το ποσό της οποίας επηρεάζεται ανοδικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v