Η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα βρίσκεται στο «άνω εύρος» των προσδοκιών μας, δηλώνει η JP Morgan σε ανάλυσή της για τη συμφωνία. Τονίζει ότι η χώρα θα έχει «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, χωρίς δηλαδή προληπτική γραμμή.
Όπως επισημαίνει, παρότι οι περισσότερες από τις επιμέρους αποφάσεις ήταν εν πολλοίς ευθυγραμμισμένες με τις προσδοκίες του οίκου, η έκταση της ελάφρυνσης χρέους με την οποία επιβραβεύτηκε η χώρα είναι «δίκαια γενναιόδωρη», ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τη μακρόχρονη αντίσταση της Γερμανίας.
Κατά την εκτίμηση του οίκου, η 10ετής επέκταση ωρίμανσης και περιόδου χάριτος στα δάνεια του ESFSF είναι ένα σημαντικό βήμα για να εξασφαλιστεί όχι μόνο μεσοπρόθεσμα (σ.σ. που ούτως ή άλλως είχε εξασφαλιστεί ως το 2023 με άλλα μέτρα) αλλά και μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα χρέους.
Με βάση τις εκτιμήσεις της JP Morgan, ήταν το ελάχιστο μέγεθος που απαιτούνταν, ώστε να γίνει εφικτό το χρέος να πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2060, αν και με βάση αισιόδοξες εκτιμήσεις των Ευρωπαίων για πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% του ΑΕΠ για σειρά δεκαετιών.
«Πιστεύουμε ότι δείχνει την προθυμία των Ευρωπαίων τόσο να δώσουν στην Ελλάδα μια καλή εκκίνηση για ισχυρότερη ανάκαμψη όσο και να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να κάνει μια ευνοϊκή εκτίμηση, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να είναι ουσιαστικής σημασίας για να επηρεαστεί θετικά το επενδυτικό αίσθημα».
Ο οίκος είχε σύσταση «overweight» στα ελληνικά πενταετή ομόλογα πριν τη συνεδρίαση και όπως τονίζει, εξακολουθεί να βλέπει αξία στο να παραμείνει με αυτή τη σύσταση παρά τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων κατά 30-40 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα.
Σημειώνει ότι το μαξιλάρι ρευστότητας καλύπτει τις ανάγκες για σχεδόν δύο χρόνια και δεν υπάρχει έτσι πίεση εξόδου στην αγορά με μια έκδοση που θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς «benchmark». Εκτιμά ότι η χώρα θα περιμένει να μειωθούν οι έντονες διακυμάνσεις στην αγορά και θα προχωρήσει στη συνέχεια, πιθανά το τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Κατά την JP Morgan, η συμμόρφωση με τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και τους δημοσιονομικούς στόχους θα είναι πιθανότατα η βασική παράμετρος για την απόδοση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα δεν βλέπει περιθώρια διαφορετικής κίνησης καθώς εκκρεμούν ακόμα αποφάσεις του ESM και εθνικών κοινοβουλίων.