Δήμητρα: Με discount 45% η επενδυτική του ΧΑΚ

Eπενδυτική εταιρεία με discount υψηλότερο του 40%! Πρόκειται για τη Δήμητρα Επενδυτική, τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην Κύπρο, στην οποία η εσωτερική αξία της μετοχής υπολογιζόταν γύρω στο 1,27 ευρώ ανά μετοχή. Η ιστορία, το προφίλ και η διάρθρωση του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης.

Δήμητρα: Με discount 45% η επενδυτική του ΧΑΚ
του Στέφανου Κοτζαμάνη

**Ο αναλυτικός πίνακας με τη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Eπενδυτική εταιρεία με discount υψηλότερο του 40%! Πρόκειται για τη Δήμητρα Επενδυτική, τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην Κύπρο, στην οποία η εσωτερική αξία της μετοχής στις 25 Ιανουαρίου υπολογιζόταν γύρω στο 1,27 ευρώ ανά μετοχή και η τρέχουσα τιμή του τίτλου κατά τη συνεδρίαση της ίδιας ημέρα έκλεισε στα 69 λεπτά.

Μιλάμε για discount της τάξεως του 45% - 46%, όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση ανερχόταν στα 138 εκατ. ευρώ και η εμπορευσιμότητα του τίτλου είναι αρκετά ικανοποιητική!

Μάλιστα, το discount αυτό πιθανολογείται ότι είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς ένα ποσοστό των επενδύσεων της Δήμητρας (γύρω στο 16% των συνολικών επενδύσεων) είναι τοποθετημένο σε ακίνητα, τόσο στην Κύπρο (το 9,9%) όσο και σε Ρουμανία (περίπου 3,5%) και Βουλγαρία (2,4%).

Αυτές οι τοποθετήσεις, λοιπόν, στα ακίνητα είναι αποτιμημένες στα λογιστικά βιβλία της εταιρείας με τιμές κόστους.

Ήδη αυτήν την περίοδο γίνεται η εκτίμηση της ακίνητης περιουσίας σε τρέχουσες τιμές, από την οποία -με βάση τις παραμέτρους της αγοράς- όλα δείχνουν ότι θα προκύψουν πρόσθετες υπεραξίες που θα πρέπει να προστεθούν στο 45% - 46%.

Η ιστορία και το προφίλ

Η Δήμητρα Επενδυτική ιδρύθηκε το 2000 από τον Συνεργατισμό της Κύπρου και οι ”κακές γλώσσες” υποστηρίζουν ότι ο σκοπός της ίδρυσής της ήταν να κατορθώσουν τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να συγκρατήσουν την απώλεια των καταθέσεων που είχαν τότε, εξαιτίας του ότι είχαν πολλαπλασιαστεί οι επενδύσεις προς το ΧΑΚ.

Εκ των υστέρων, υπήρξαν δύο γεγονότα τα οποία ”πλήγωσαν” τις αποδόσεις της εισηγμένης εταιρείας:

1. Το πρώτο ήταν ένας νόμος της κυπριακής Βουλής που υποχρέωνε τότε τις εταιρείες επενδύσεων να έχουν τοποθετημένο σε μετοχές του ΧΑΚ τουλάχιστον το 80% του χαρτοφυλακίου τους! Η Δήμητρα, λοιπόν, υποχρεώθηκε να επενδύσει σε κυπριακές μετοχές και έτσι οι απώλειες από την πτώση της περιόδου 2000 - 2004 διευρύνθηκαν...

2. Το δεύτερο γεγονός αφορούσε σε ένα οικονομικό σκάνδαλο στον χώρο του Συνεργατισμού, το οποίο όμως ”ακουμπούσε” σε κάποιο βαθμό και τη Δήμητρα.

Όλα αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν. Στη συνέχεια, τα πράγματα άλλαξαν εκ βάθρων. Με νέα διοίκηση, από τον Ιούνιο του 2005, και με επώνυμους χρηματοοικονομικούς συμβούλους από την Κύπρο και το εξωτερικό, η εισηγμένη εταιρεία:

- Τοποθέτησε ένα ποσοστό των κεφαλαίων της σε ακίνητα, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου (μέχρι τώρα στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία) και ένα άλλο ποσοστό σε ομόλογα (κυπριακά και άλλων χωρών, κρατικά και εταιρικά), με απώτερο στόχο να διαφοροποιηθεί το χαρτοφυλάκιο και η εσωτερική αξία του να μην υφίσταται τις έντονες αυξομειώσεις των χρηματιστηριακών τιμών.

- Αποφάσισε να αρχίσει να συμμετέχει σε ευρύτερα joint ventures (κοινοπρακτικά σχήματα) τα οποία έχουν στόχο τη διεκδίκηση και την εκτέλεση αυτοχρηματοδοτούμενων έργων. Μέχρι σήμερα, οι τοποθετήσεις αυτές αφορούν μόνο στο 0,1% του χαρτοφυλακίου της, αλλά ουσιαστικά αποτελούν τα ποσά συμμετοχής στην αρχική σύσταση των κοινοπρακτικών σχημάτων τα οποία θα διεκδικήσουν αυτοχρηματοδοτούμενα έργα. Σε περίπτωση που ορισμένα από τα συγκεκριμένα έργα αναληφθούν, τότε θα επακολουθήσουν ”γενναιότερες” κεφαλαιακές επενδύσεις.

Το χαρτοφυλάκιο

Με βάση τη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας Δήμητρα στις 31/12/2007:

- Το 53% των συνολικών επενδύσεων ήταν τοποθετημένο σε μετοχές (το 40,8% σε μετοχές της Κύριας Αγοράς του ΧΑΚ).

- Σε ομόλογα ήταν τοποθετημένο το 9,4% του συνόλου των επενδύσεων, εκ του οποίου το 4% σε κυπριακούς τίτλους και το υπόλοιπο σε τίτλους του εξωτερικού.

- Το 16% είχε επενδυθεί στην αγορά ακινήτων (στην Κύπρο ελάχιστα λιγότερο από 10%, στη Ρουμανία 3,5% και στη Βουλγαρία 2,4%).

- Λίγο περισσότερο από το 20% βρισκόταν με τη μορφή διαθεσίμων και καταθέσεων. Παρά το ότι μέσα στο 2007 έγιναν σημαντικές επενδύσεις, τα μετρητά διατηρήθηκαν σε πολύ σημαντικά επίπεδα, διότι η διοίκηση της εταιρείας επέλεξε να ρευστοποιήσει μετοχές, μειώνοντας έτσι τις απώλειες από τη σημαντική πτώση που σημειώθηκε τον Ιανουάριο στις τιμές των μετοχών, τόσο στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου όσο και στις άλλες κεφαλαιαγορές.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 515 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 01/02 - 05/02/2008

**Ο αναλυτικός πίνακας με τη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v