Εκθεση της Fortius ΑΧΕΠΕΥ για Νίκας

Σύσταση ”Αγορά” με τιμή στόχο τα 5 ευρώ, δίνει η Fortius ΑΧΕΠΕΥ, για τη μετοχή της Νίκας, σε έκθεσή της με ημερομηνία 17/9/2002, όπου επισημαίνεται ότι διαπραγματεύεται με discount έναντι των άλλων ελληνικών ομοειδών εταιριών, ενώ εκτιμάται ότι η κερδοφορία θα κινηθεί έως το 2006 με ετήσιο ρυθμό αύξησης 27,3%.

Εκθεση της Fortius ΑΧΕΠΕΥ για  Νίκας
Σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 5 ευρώ, δίνει η Fortius ΑΧΕΠΕΥ, για τη μετοχή της Νίκας, σε έκθεσή της με ημερομηνία 17/9/2002. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παραθέτει η Fortius, οι πωλήσεις της Νίκας αναμένεται να παρουσιάσουν ετήσια αύξηση της τάξεως του 8,3% την ερχόμενη τριετία.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η εταιρία αναμένεται να σημειώσει ιδιαίτερη ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς οι νέες δραστηριότητες στην αγορά του γύρου και των τυροκομικών, σε συνδυασμό με την πλήρη ενοποίηση των θυγατρικών σε Σκόπια και Βουλγαρία, προβλέπεται ότι θα βελτιώσουν τα μεγέθη του ομίλου.

Σημαντικά μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει η κερδοφορία του ομίλου, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, όπου προβλέπεται ότι τα καθαρά κέρδη μετά δικαιωμάτων και φόρων θα φτάσουν το 2006 στα 7,16 εκατ. ευρώ, από 2,14 εκατ. ευρώ το 2001, εμφανίζοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 27,3%.

Επιπροσθέτως, επισημαίνεται ότι η λειτουργική αναδιάρθρωση του ομίλου και η σταθεροποίηση των τιμών του χοιρινού κρέατος, το οποίο σημειώνεται ότι βαρύνει σημαντικά το κόστος πωληθέντων, θα βελτιώσει περαιτέρω τα ενοποιημένα περιθώρια EBITDA και προβλέπεται να ανέλθει σε 15,9% το 2006 σε σχέση με 15,2% το 2001.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στη τρέχουσα οικονομική χρήση, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Fortius προβλέπεται ότι οι πωλήσεις θα ενισχυθούν κατά 6,5% και θα φτάσουν στα 118,66 εκατ. ευρώ έναντι 111,42 εκατ. ευρώ του 2001.

Σε επίπεδο EBITDA για το 2002, η αύξηση αναμένεται να είναι της τάξεως του 14% καθώς εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 19,29 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 16,93 εκατ. ευρώ της περσινής χρονιάς, ενώ τα κέρδη προ φόρων προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 9,12 εκατ. ευρώ, έναντι 7,05 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αυξημένα ήτοι κατά 29,4%.

Η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι ο όμιλος μπορεί να διευρύνει το μερίδιο που κατέχει στην αγορά αλλαντικών και το 2006 να ελέγχει το 26% (σήμερα κατέχει το 22%), καθώς εκτιμά ότι η τάση συγκεντροποίησης καθώς και η απαίτηση του καταναλωτικού κοινού για επώνυμα και ποιοτικά προϊόντα θα ωθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι από την ερχόμενη χρήση, η Αλλαντικά Μακεδονίας θα παρουσιάσει κέρδη.

Ταυτόχρονα η έκθεση αναφέρει ότι μετοχή διαπραγματεύεται στα 3,94 ευρώ, ποσό κατά 7,9% υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων 52 εβδομάδων, όπου η ανώτερη τιμή ήταν 4,38 ευρώ και η κατώτερη 2,38 ευρώ. Επίσης σημειώνεται ότι στις τρέχουσες τιμές και βάσει των κερδών από 1/7/2001-30/6/2002 η μετοχή διαπραγματεύεται με discount 19,7% έναντι της ΚΡΕ.ΚΑ και 79,6% έναντι της Creta Farm.

Παράλληλα αναφέρεται ότι βάσει του EV/EBITDA η Νίκας διαπραγματεύεται με discount 29,1% έναντι της ΚΡΕ.ΚΑ και 75,1% έναντι της Creta Farm.

Επιπλέον, στην έκθεση αναφέρονται και οι πιθανοί κίνδυνοι που μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα του ομίλου με τον μεγαλύτερο να είναι η κατακόρυφη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, καθώς το κόστος πωληθέντων εξαρτάται κατά 70% από την τιμή του κρέατος.

Σε ότι αφορά την μετοχική σύνθεση της εταιρίας, σύμφωνα με την Fortius, το 51,13% ανήκει στον κ. Παναγιώτη Νίκα (πρόεδρο της εταιρίας), το 6,32% κατέχει ο κ. Γιώργος Νίκας, οι ίδιες μετοχές ανέρχονται σε ποσοστό 2,89%, το 25,66% ελέγχουν οι ιδιώτες επενδυτές, ενώ το 14% των μετοχών κατέχουν θεσμικοί επενδυτές.

Η δομή των πωλήσεων του ομίλου βασίζεται σε τέσσερις κατηγορίες (αλλαντικά, κρέας, τυροκομικά και άλλα τρόφιμα) οι οποίες έχουν χωρισθεί ανάλογα με τα παραγόμενα προϊόντα και τον κλάδο τον οποίο αντιπροσωπεύουν.

Αναλυτικότερα γίνεται αναφορά στις θυγατρικές του ομίλου, οι οποίες είναι: η μητρική Π.Γ. Νίκας, Νίκας Θεσσαλονική, Νίκας Σπάρτη, Νίκας Κρήτη, Αλλαντικά Μακεδονίας, Γρηγορίου Ltd, Αλλαντικά Γρηγορίου Ltd, Nikas Skopje, Nikas Bulgaria, Nikas Romania, P.G Nikas GmbH, Φρέσκο, Ελληνικός Γύρος, Βιοφάρμα Πελοπονήσου, Πλαταιών, Δομοκός, Πελοπόννησος, ΑΛΕΑ, Εστιατόρια Ζώναρς, Sarels Τρόφιμα και Victor Investments.

Τέλος, σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το μοντέλο προεξόφλησης μελλοντικών ταμειακών ροών (DCF) για να υπολογίσει την αξία του ομίλου. Χρησιμοποιώντας ως Beta το 0,92, ως risk free το 5,00% και ως risk premium το 5,30%, ως cost of equity το 9,88% και ως capital structure βάσει δανεισμού το 39%, η έκθεση καταλήγει στη τιμή στόχο των 5 ευρώ, ανά μετοχή.

Εκτιμάται ότι η τιμή - στόχος βρίσκεται κατά 26,9% υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος στις 17/9/2002 και η σύσταση αγοράς δίνεται καθώς θεωρείται ότι η μετοχή είναι η πιο ελκυστική μεταξύ των ομοειδών του κλάδου.

Η έκθεση καταλήγει ότι τα μεγέθη του ομίλου δεν δικαιολογούν τη διατήρηση έκπτωσης της μετοχής και ως εκ τούτου αναμένεται η σταδιακή συρρίκνωση αυτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v