H κρίση στο Κιργιστάν μετά την επανάσταση

Ενώ η κατάσταση στο Κιργιστάν δείχνει να σταθεροποιείται, υπάρχουν ακόμη πολλοί λόγοι ανησυχίας και το ενδεχόμενο διολίσθησης της χώρας σε συνθήκες πλήρους χάους είναι εμφανές στον ορίζοντα. Τα συμφέροντα, τα κέντρα εξουσίας και οι ”εξωγενείς” παράγοντες στο νέο πολιτικό τοπίο της χώρας. Γράφει ο Borut Grgic.

του Borut Grgic

Η επανάσταση στο Κιργιστάν σίγουρα δεν εμφανίζει ομοιότητες με τις αντίστοιχες κινήσεις σε Ουκρανία ή Γεωργία. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι απεβίωσαν και περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί σοβαρά σε ένοπλες συμπλοκές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ οι ανεπίσημες αναφορές θέτουν τον πήχυ των πληγέντων πολύ ψηλότερα.

Στην Ουκρανία και τη Γεωργία, η μετάβαση ήταν ειρηνική, με τους αντιπολιτευόμενους να ενώνονται πίσω από έναν ηγέτη. Η αντιπολίτευση στο Κιργίζ δεν είναι ενωμένη και δεν υπάρχει ένας ηγέτης. Ο διορισμός του Kurmanbek Bakiyev ως Πρωθυπουργού και Προέδρου της χώρας δεν αποτέλεσε λαϊκή επιλογή αλλά αποτέλεσμα πολιτικών ζυμώσεων. Όλα αυτά φυσικά, δεν αποτελούν έκπληξη δεδομένης της φύσης του πολιτικού συστήματος στη χώρα, που βασίζεται στις φυλές.

Ενώ η κατάσταση στο Bishkek φαίνεται να σταθεροποιείται, υπάρχουν πολλοί λόγοι ανησυχίας. Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του κ. Bakiyev, ως νέου Πρωθυπουργού, και της Βουλής, εξέλιξη που θέτει τέλος στην μάχη του παλιού και του νέους καθεστώτος για την εξουσία, αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο, οι εσωτερικές εντάσεις έφθασαν στο αποκορύφωμά τους εντός της εβδομάδας, με την παραίτηση του Felix Kulov, ο οποίος είχε διοριστεί ως υπεύθυνος ασφαλείας μετά την απομάκρυνση του Askar Akayev, του πρώην προέδρου της χώρας. Οι κύριοι Kulov και Bakiyev θα κοντραριστούν κατά πάσα πιθανότητα στις προεδρικές εκλογές της 26ης Ιουνίου.

Το ιστορικό αυτής της νέας διαμάχης για την εξουσία είναι ενδιαφέρον. Ο κ. Kulov είναι τυπικά ακόμη υπόδικος και εάν ο κ. Bakiyev δεν αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του, δεν θα συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές.

Οι άγνωστοι παράγοντες στη νέα πολιτική πραγματικότητα στο Bishkek περιλαμβάνουν τους πολλούς βουλευτές που ”αγόρασαν” την πορεία τους μέχρι το κοινοβούλιο της χώρας ή έχουν τη στήριξη του οργανωμένου εγκλήματος. Η πολιτική τους αφοσίωση θα πρέπει τουλάχιστον να θεωρείται αμφισβητούμενη.

Η νέα σύνθεση του κοινοβουλευτικού σώματος είναι αδύναμη, κάτι που φαίνεται από τις εσωτερικές διαμάχες, ενώ οι πολιτικές διαδικασίες που προκύπτουν φαίνονται να φεύγουν και πάλι από τα χέρια του λαού πίσω στα χέρια της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και ορισμένων ολιγαρχών.

Εάν συγκεντρωθούν όλα αυτά, καταδεικνύουν μια εντελώς απρόβλεπτη κατάσταση, στην οποία πρωταγωνιστούν οι φατρίες, η διχασμένη ηγεσία και η εκτεταμένη διαφθορά, συν τις πιθανές εξωτερικές επιρροές από περιφερειακές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή, η νέα πολιτική πραγματικότητα δεν περικλείει ”παίκτες” όπως ο κ. Akayev, ο πρώην Πρόεδρος, ο οποίος έχει εξαιρετικές διασυνδέσεις και εκπροσωπεί ισχυρότατα συμφέροντα. Η εξαίρεσή του από τις πολιτικές διαδικασίες στην μεταβατική περίοδο ενδέχεται να τον αναγκάσουν να χρησιμοποιήσει αντισυνταγματικές μεθόδους για να ανακτήσει την εξουσία.

Το μόνο που κατάφερε να κάνει ο ΟΑΣΕ (Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας της Ευρώπης), ως βασικός εξωγενής παράγοντας και διαπραγματευτής, ήταν να αποτρέψει τον εμφύλιο πόλεμο. Ωστόσο, η απειλή της βίας παραμένει. Το Κιργιστάν δεν έχει αξιόλογη αστυνομική δύναμη ή δυνάμεις ασφαλείας και ότι υπήρχε, έχει καταστραφεί μετά την επανάσταση.

Ίσως έχει έλθει η ώρα για την Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εμπλακούν άμεσα στη διαδικασία, παρέχοντας βοήθεια και δυνάμεις ασφαλείας. Δεν συμφέρει κανέναν να επικρατήσει χάος στη χώρα, τη στιγμή που το επίπεδο των επενδύσεων που απαιτείται για την σταθερότητα κατά την μεταβατική περίοδο δεν είναι σημαντικό.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v