Συνελήφθη ο μεγαλύτερος φοροφυγάς των ΗΠΑ

Ένας αμερικανός επιχειρηματίας που φέρεται να έχει κρύψει σχεδόν μισό δισ. δολάρια κερδών σε offshore τραπεζικούς λογαριασμούς, συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές και κατηγορείται για φοροδιαφυγή, παρακώλυση του έργου της Internal Revenue Service και απάτη.

της Stephanie Kirchgaessner στην Ουάσινγκτον

Ένας αμερικανός επιχειρηματίας που φέρεται να έχει κρύψει σχεδόν μισό δισ. δολάρια κερδών σε offshore τραπεζικούς λογαριασμούς, συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές και κατηγορείται για φοροδιαφυγή, παρακώλυση του έργου της Internal Revenue Service και απάτη.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη υπόθεση φοροδιαφυγής στην αμερικανική ιστορία.

Ο Walter Anderson, επιχειρηματίας στις τηλεπικοινωνίες που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Mark Roth, συλλήφθηκε το Σάββατο στο αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον, με την άφιξή του από το Λονδίνο.

Κατηγορείται για φοροδιαφυγή 200 εκ. δολ. σε περίοδο πέντε ετών και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 80 ετών εάν βρεθεί ένοχος.

Ο κ. Anderson, συλλέκτης έργων τέχνης που σύχναζε στον οίκο Christies σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, φέρεται να έχει αποκρύψει από τις αρχές, κέρδη ύψους 450 εκ. δολ., μέσω της δημιουργίας δικτύου offshore επενδυτικών εταιριών, της απόκρυψης του γεγονότος ότι είναι ιδιοκτήτης των δυο βασικότερων εξ’ αυτών, της Gold & Appeal και της Iceberg Transport, καθώς και του ότι είναι αμερικανός πολίτης.

O κ. Anderson φέρεται επίσης να έχει δυο τραπεζικούς λογαριασμούς στην Barclays Bank του Jersey, να έχει δηλώσει πολίτης της Δομηνικανής Δημοκρατίας και να χρησιμοποιεί διευθύνσεις αλληλογραφίας στην Ολλανδία για την παραπλάνηση των εφοριακών αρχών.

Ο Mark Everson, επίτροπος της IRS, παραδέχτηκε τη Δευτέρα ότι οι προσπάθειες των εφοριακών αρχών στον εντοπισμό της φοροδιαφυγής είχαν μειωθεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90. Όμως, επεσήμανε πως η υπόθεση του κ. Anderson αποτελεί ένδειξη ότι η υπηρεσία ενδυναμώνει τις προσπάθειές της.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο κ. Anderson μετέφερε τις συμμετοχές του σε τρεις εταιρίες τηλεπικοινωνιών, τις Mid-Atlantic Telecom, Esprit Telecom και Telco Communications, στην G&A και την Iceberg στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Οι συμμετοχές αυτές απέκτησαν σημαντική αξία τα επόμενα χρόνια, επιτρέποντας στον κ. Anderson να επενδύσει και σε άλλες εταιρίες από τα έσοδα, καθώς και να αποκομίσει κέρδη αξίας 450 εκ. δολ. από τις δυο offshore εταιρίες στην περίοδο 1995-99.

Μόλις ένα ποσοστό από τα κέρδη δηλώθηκαν στην IRS και τις τοπικές εφοριακές αρχές της Ουάσινγκτον. Επίσης, ο κ. Anderson κατηγορείται ότι δεν κατέβαλε φορολογικές εισφορές για τα έργα τέχνης και τα κοσμήματα που αγόραζε. Στη μηνυτήρια αναφορά αναφέρονται πίνακες των Rene Magritte και Salvador Dali από τον οίκο Christies, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v