Γιατί κάνουν λάθη οι αναλυτές;

Οι μεταβολές στις συστάσεις των αναλυτών συχνά αποτελούν τη βασική αιτία έντονων κινήσεων μεμονωμένων μετοχών. Όμως, έχει νόημα πραγματικά να ακούει κάποιος τι λένε οι αναλυτές; Μια νέα ακαδημαϊκή μελέτη επισημαίνει ότι οι εκθέσεις θα πρέπει να εξετάζονται με μεγάλη δόση δυσπιστίας.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Οι μεταβολές στις συστάσεις των αναλυτών συχνά αποτελούν τη βασική αιτία έντονων κινήσεων μεμονωμένων μετοχών. Όμως, έχει νόημα πραγματικά να ακούει κάποιος τι λένε οι αναλυτές; Μια νέα ακαδημαϊκή μελέτη (*) επισημαίνει ότι οι εκθέσεις θα πρέπει να εξετάζονται με μεγάλη δόση δυσπιστίας.

Η μελέτη καλύπτει προβλέψεις και συστάσεις αναλυτών για ευρωπαϊκές μετοχές για τη δεκαετία που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2004. Αυτό που διαπιστώνει είναι μια μεροληψία ως προς τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης με ισχυρή δυναμική (με άλλα λόγια, μετοχές που έχουν

αποδώσει πολύ θετικά στο παρελθόν).

Δυστυχώς για το επάγγελμα του αναλυτή, οι ακαδημαϊκοί διαπίστωσαν ότι ούτε οι συστάσεις των αναλυτών ούτε οι αλλαγές στις συστάσεις των αναλυτών παρείχαν κάποιες χρήσιμες πληροφορίες στους επενδυτές. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με μελέτες στις ΗΠΑ και την Αυστραλία που καταδεικνύουν ότι οι αλλαγές στις συστάσεις προσθέτουν αξία. Ως εκ τούτου, οι Ευρωπαίοι αναλυτές φαίνονται λιγότερο ικανοί από τους συναδέλφους τους στις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο, υπήρξαν και καλύτερες ειδήσεις στις λεπτομέρειες της μελέτης. Οι αναλυτές επέδειξαν μια προτίμηση στις αναπτυξιακές μετοχές έναντι των μετοχών αξίας κατά τη διάρκεια της χρηματιστηριακής άνθησης της περιόδου 1997-2000, αλλά επέδειξαν περιορισμένη ικανότητα μετακίνησης προς τις μετοχές αξίας κατά την περίοδο 2000-2004. Οι μετοχές αξίας (μετοχές που τείνουν να δίνουν υψηλότερο μέρισμα) έχουν υπεραποδώσει έναντι των αναπτυξιακών μετοχών την τελευταία τετραετία.

Σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στην ηπειρωτική Ευρώπη, οι Βρετανοί αναλυτές επέδειξαν μια προτίμηση στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, από πλευράς επιπτώσεων των συστάσεών τους, τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Γάλλοι αναλυτές είχαν αρνητική επίπτωση στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών. Στον αντίποδα, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι αναλυτές είχαν θετική επίδραση.

Όμως, γιατί κάνουν λάθος οι αναλυτές; Ένα προφανές πρόβλημα απορρέει από τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων που αντιμετωπίζουν, δεδομένης της ανάγκης τους να έχουν εισοδήματα από τις συναλλαγές και της επιθυμίας τους να μην προσβάλλουν τις επιχειρήσεις-πελάτες τους. Αυτό οδηγεί σε υπεραισιοδοξία και υπερπληθώρα συστάσεων ”buy”. Όμως, οι αναλυτές διακατέχονται και από τυπικά χαρακτηριστικά επενδυτικής συμπεριφοράς, όπως η τάση να βασίζονται σε παρελθούσες τάσεις στην αγορά.

* ”Μεροληψία στις συστάσεις των αναλυτών: Η ευρωπαϊκή εμπειρία” από τη Sarah Azzi του University of Technology στο Σίδνεϊ και την Emanuele Rossi από το Πανεπιστήμιο του Ούντινε.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v