Τι κρύβουν οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων;

Η ξαφνική ανοδική κίνηση των αποδόσεων των αμερικανικών 10ετών ομολόγων ωθεί τον κόσμο σε αυτά που περίμενε η πλειονότητα των αναλυτών για το 2005. Όμως, τι μας λένε οι υψηλότερες αποδόσεις για την πολιτική της Fed, την παγκόσμια οικονομία και τις υπόλοιπες κατηγορίες επενδύσεων; O Philip Coggan αναλύει.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Η ξαφνική ανοδική κίνηση των αποδόσεων των αμερικανικών 10ετών ομολόγων ωθεί τον κόσμο σε αυτά που περίμενε η πλειονότητα των αναλυτών για το 2005. Οι αποδόσεις των treasuries υπολογιζόταν να διαμορφώνονται στο 4,75%-5% μέχρι το τέλος του έτους και όχι να ”τριγυρίζουν” περί το 4%, όπως συνέβαινε πριν από 10 ημέρες.

Η αμερικανική Federal Reserve λογικά θα καλωσορίσει αυτή την κίνηση. Οι χαμηλές ομολογιακές αποδόσεις υπονομεύουν τις προσπάθειες της Fed για ”σφίξιμο” της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, όπως υποδήλωσε και ο Alan Greenspan την προηγούμενη εβδομάδα. Τα σχόλιά του για τον ”γρίφο” των χαμηλών αποδόσεων ξεκίνησαν την τάση, για να συμβάλει αμέσως μετά και η ενίσχυση στις δομικές τιμές παραγωγού.

Όμως, τι μας λένε οι υψηλότερες αποδόσεις για την πολιτική της Fed, την παγκόσμια οικονομία και τις υπόλοιπες κατηγορίες επενδύσεων; Εάν οι αποδόσεις συνεχίσουν να ενισχύονται, η Fed ενδέχεται να είναι λιγότερο επιθετική στις μεταβολές των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων. Φυσικά αυτό, κατά παράδοξο τρόπο, θα απαλύνει τις πιέσεις στα ομόλογα.

Για παράδειγμα, μια απόδοση κάτω του 4% για τα αμερικανικά ομόλογα θα ήταν ένα σημάδι ότι οι επενδυτές προσδοκούν οικονομική επιβράδυνση για εφέτος.

Αντίστροφα, οι υψηλότερες αποδόσεις ενδέχεται να αποτελούν σήμα ότι βελτιώνεται η παγκόσμια αναπτυξιακή προοπτική. Ο παγκόσμιος οικονομικός δείκτης της Goldman Sachs σημείωσε την πρώτη ενίσχυση των τελευταίων 10 μηνών.

Ωστόσο, η ενίσχυση των αποδόσεων θα μπορούσε επίσης να αντανακλά απλώς τους κινδύνους υψηλότερου πληθωρισμού ή στασιμοπληθωρισμού (ταχύτερο ρυθμό αύξησης πληθωρισμού και οικονομική επιβράδυνση). Η Lombard Street Research επισημαίνει ότι οι υψηλότερες τιμές θα απορροφήσουν την πραγματική μισθολογική ενίσχυση στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε επιβράδυνση της κατανάλωσης σε μια στιγμή που το εμπορικό ισοζύγιο επιβαρύνει το ΑΕΠ της χώρας.

Εάν η Lombard έχει δίκιο, οι μετοχές θα υποφέρουν περισσότερο από τα ομόλογα. Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Η στενή θετική σχέση μεταξύ ομολογιακών και μετοχικών τιμών κατέρρευσε στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Έκτοτε, η συσχέτιση τείνει να είναι αρνητική.

Οι περισσότεροι αναλυτές καθησυχάζονται από τη χαμηλή αποτίμηση των μετοχών σε σχέση με τα ομόλογα. Όμως, παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως επισημαίνει ο Tim Lee της Pi Economics: Τι θα γίνει αν οι χαμηλές πραγματικές αποδόσεις και το χαμηλό ποσοστό της αποταμίευσης αποτελούν σημάδι ότι ο μελλοντικός ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ιδιαίτερα χαμηλός; Σε μια τέτοια περίπτωση, τα κέρδη των επιχειρήσεων αναμένεται να δεχτούν σημαντικές πιέσεις.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v