Οι αναλυτές πρέπει να ρωτούν τους... επενδυτές

Οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές περνούν την περισσότερη ώρα τους προσπαθώντας να υπολογίσουν ποια θα είναι η μελλοντική αύξηση του ΑΕΠ σε μια χώρα, ελπίζοντας ότι θα βρουν επενδυτικές ευκαιρίες. Ωστόσο, πρόσφατη πανεπιστημιακή μελέτη υποδηλώνει ότι απλώς χάνουν την ώρα τους και θα πρέπει να απευθυνθούν στους... επενδυτές.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Οι οικονομολόγοι που εργάζονται στις επενδυτικές τράπεζες δαπανούν ώρες επί ωρών προσπαθώντας να υπολογίζουν πόσο γρήγορα θα αυξηθεί η παραγωγή στις διεθνείς αγορές, με την ελπίδα ότι θα υπολογίσουν τις μελλοντικές αποδόσεις των επενδύσεων. Όμως, ενδέχεται να χάνουν το χρόνο τους.

Μια έρευνα που εκπονήθηκε από τους καθηγητές Dimson, Marsh και Staunton του London Business School σε συνεργασία με την ABN Amro, συμπεραίνει ότι δεν υπάρχει κάποια θετική σύνδεση μεταξύ της αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μιας χώρας και των μελλοντικών αποδόσεων των επενδύσεων. Αντιθέτως, ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες αντιστρόφως ανάλογες σχέσεις.

Οι καθηγητές εξέτασαν 53 διαφορετικές χρηματιστηριακές αγορές για μεγάλα χρονικά διαστήματα έως και 105 ετών. Σε καμία αγορά δεν διαπιστώθηκε μια στατιστικά αξιοσημείωτη σύνδεση μεταξύ της προηγούμενης αύξησης του ΑΕΠ και των μελλοντικών αποδόσεων των επενδύσεων.

Σε ένα δεύτερο τεστ, κατέταξαν τις χώρες ανάλογα με την αύξηση του ΑΕΠ τους την τελευταία πενταετία και εξέτασαν τις αποδόσεις. Οι επενδυτές θα αποκόμιζαν απόδοση 12% επενδύοντας στις χώρες με τη χαμηλότερη ανάπτυξη (το 20% στον ”πάτο” της κλίμακας), αλλά μόλις 6% στις χώρες με μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Στις 17 χώρες για τις οποίες οι καθηγητές είχαν διαθέσιμα στοιχεία για περίοδο πλέον των 100 ετών, διαπιστώθηκε μια μικρή σχέση μεταξύ των συνολικών αποδόσεων και του ΑΕΠ. Ωστόσο, πρόκειται για αντίστροφη σχέση.

Αυτό ίσως μπορεί να εξηγήσει και την απογοήτευση που έχουν αισθανθεί οι επενδυτές από τις αναδυόμενες αγορές. Οι χρηματιστηριακές αγορές σε αυτές τις χώρες προτιμήθηκαν βάσει των αναπτυξιακών προοπτικών τους, αλλά συχνά αυτές οι προοπτικές δεν μεταφράζονται σε κέρδη για τους επενδυτές. Στην πραγματικότητα, οι επενδυτές τείνουν να αποκομίζουν το χειρότερο δυνατό συνδυασμό: υψηλή μεταβλητότητα και χαμηλή απόδοση. Το 2004, για παράδειγμα, το ΑΕΠ της Κίνας ενισχύθηκε κατά 9,5%, αλλά το χρηματιστήριο της χώρας είχε αρνητική απόδοση 21%.

Οι αποδείξεις δείχνουν ότι οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές θα έπρεπε να ακούν τους επενδυτές, αντί για το αντίστροφο. Από την έρευνα προκύπτει πως οι παρελθοντικές χρηματιστηριακές αποδόσεις έχουν θετική σχέση με τη μελλοντική αύξηση του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές προέβλεπαν πάντοτε σωστά την οικονομική ανάπτυξη.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v