Ποιοι και πώς κέρδισαν στην κρίση

Τα τελευταία 5 χρόνια οι πιο "απλές" επενδύσεις έδωσαν τις πιο καλές αποδόσεις: κρατικά ομόλογα, καλαμπόκι, χρυσός, ασήμι, πετρέλαιο, σιτάρι. Τι θα γίνει όμως στο επόμενο 3ο στάδιο της διεθνούς πιστωτικής κρίσης;

  • Robin Wigglesworth, Jack Farchy, Michael Mackenzie και Alice Ross
Ποιοι και πώς κέρδισαν στην κρίση
Τα σύνθετα χρηματοπιστωτικά προϊόντα έδιναν ρέστα πριν ξεσπάσει η παγκόσμια πιστωτική κρίση πέντε χρόνια νωρίτερα και σαρώσει την επενδυτική κοινωνία.

Από τότε είναι ξεκάθαρο ότι τα «απλά» ενεργητικά έχουν το πάνω χέρι, με τον χρυσό, τα σιτηρά και τα κρατικά ομόλογα να δίνουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις.

«Το asset allocation έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα», εξηγεί ο Michael Turner, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής και asset allocation της Aberdeen Asset Management. «Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι τα yields των κρατικών ομολόγων θα έπεφταν τόσο χαμηλά;». 

Οι επενδυτές που κατευθύνθηκαν στα πιο ασφαλή και ρευστοποιήσιμα ενεργητικά που μπορούν να βρουν μαζεύτηκαν πάνω στα ομόλογα των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Βρετανίας, δημιουργώντας αθροιστικά κέρδη 38%, 26% και 19% αντιστοίχως σε δολάρια κατά την τελευταία μισή δεκαετία, σύμφωνα με την Deutsche Bank.

Ακόμη κι αυτές οι αποδόσεις ωχριούν μπροστά στην 5ετή απόδοση του καλαμποκιού, του χρυσού, του αργύρου, του πετρελαίου και του σιταριού. Τα εταιρικά ομόλογα έχουν επίσης καλή εμφάνιση, με τα αμερικανικά επιχειρηματικά ομόλογα να δίνουν απόδοση συνολικά 44%. Τα ευρωπαϊκά junk bonds έχουν απόδοση 26% σε όρους δολαρίου.

Αντιθέτως, τα χρηματιστήρια ολιγωρούν. Ακόμη και στις ΗΠΑ, μία από τις αγορές με την καλύτερη παρουσία, οι επενδυτές έχουν αποσύρει πάνω από 500 δισ. δολ. από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια από τον Μάιο του 2007.

Όμως, οι επενδυτές και οι στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα ενεργητικά που αποδείχθηκαν νικητές την τελευταία 5ετία δύσκολα θα επαναλάβουν ανάλογη πορεία την ερχόμενη 5ετία. Αν και οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα πιθανότατα θα παραμείνουν χαμηλά για παρατεταμένη περίοδο και ίσως διολισθήσουν περαιτέρω, λίγοι περιμένουν πως θα συνεχίσουν να προσφέρουν τα θεαματικά κέρδη που έδιναν.

Αντίστοιχα, τα εταιρικά ομόλογα της επενδυτικής κλίμακας (investment-grade) έχουν επίσης ευνοηθεί από την τάση για ασφάλεια, αλλά τα yields τώρα είναι πολύ χαμηλά, παρότι τα spreads σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα παραμένουν υψηλότερα απ’ όσο πριν από την κρίση.

Αν ο πληθωρισμός αυξηθεί, θα εξανεμίσει τις αποδόσεις των ασφαλών, αλλά χαμηλής απόδοσης, ενεργητικών σταθερού εισοδήματος, προειδοποιούν οι αναλυτές. Κάποια στιγμή στο μέλλον, ο πληθωρισμός πρέπει να αυξηθεί και τα ομόλογα δεν θα είναι καλή επένδυση σε τέτοιο περιβάλλον, προειδοποιεί ο Robert Farago της Schroders Private Bank.

Ο χρυσός και ο άργυρος έχουν ωφεληθεί από το στάτους του «εναλλακτικού» νομίσματος, που δεν αποσταθεροποιείται με τις αγορές ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες. Όμως, μετά τα θεαματικά κέρδη της τελευταίας μισής δεκαετίας, πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι ο κύκλος των πολύτιμων μετάλλων έχει κλείσει.

Επιπλέον, τα κέρδη από τις τιμές των εμπορευμάτων δεν είναι ευκολα, καθώς ορισμένα προϊόντα έχουν κάνει ράλι, όμως άλλα, όπως το φυσικό αέριο, έχουν υποχωρήσει.

Επίσης, οι επενδυτές σε futures εμπορευμάτων έχουν τιμωρηθεί καθώς υποχρεώθηκαν να μετακυλίσουν τις θέσεις τους από προθεσμιακά συμβόλαια που λήγουν σε μεταγενέστερες ημερομηνίες, φαινόμενο γνωστό ως negative roll yield στα χρηματιστήρια. Αν και ο δείκτης S&P GSCI, ο πιο επενδεδυμένος δείκτης εμπορευμάτων, έχει ενισχυθεί 34,8% σε αξία spot από τον Αύγουστο του 2007, οι επενδυτές του θα έχουν χάσει 19,3% λόγω της αρνητικής μετακύλισης.
 
Όλο και περισσότερο επενδυτές αναρωτιούνται μήπως ο σούπερ κύκλος της bull market τελειώνει, καθώς η Κίνα γυρίζει από μια περίοδο έντονων υποδομών σε περίοδο ισχυρής κατανάλωσης και βραδύτερης οικονομικής επέκτασης γενικότερα. Ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι οι αναδυόμενες αγορές θα είναι το επόμενο μαλακό σημείο της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Stephen Jen, του macro hedge fund SLJ Macro Partners, πιστεύει ότι ο κόσμος μπαίνει πλέον στο τρίτο στάδιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που μετακινήθηκε από τις ΗΠΑ στην ευρωζώνη και τώρα εκδηλώνεται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

«Επί τέσσερα χρόνια, οι πιστωτικοί κύκλοι στις αναδυόμενες αγορές τροφοδοτήθηκαν από τη νομισματική χαλάρωση στις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται για πάντα», λέει. «Είναι η πρώτη φορά όπου βλέπουμε υποτονικά στατιστικά και στις τρεις μεγάλες χρονικές ζώνες του πλανήτη. Με ταράζει πολύ το γεγονός πως οι ρυθμιστές σε όλο τον κόσμο είναι τρομαγμένοι».

Πάντως, παρά τις δυσοίωνες προοπτικές, αρκετοί επενδυτές θεωρούν ότι ένα από τα πιο ριψοκίνδυνα ενεργητικά -οι μετοχές- μπορεί να αρχίσουν να ξανακερδίζουν τη λάμψη τους τα επόμενα 5 χρόνια, ειδικά αν η ευρωζώνη καταφέρει να αποφύγει την οικονομική και πιστωτική καταστροφή.

«Ακόμη κι αν δεν δούμε τις πραγματικές χρηματιστηριακές αποδόσεις του τελευταίου αιώνα, ακόμα και το μισό από αυτό θα αποδειχθεί καλύτερο από τις υπόλοιπες επενδυτικές τοποθετήσεις», πιστεύει ο Robert Doll, senior σύμβουλος της BlackRock.

© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v