Φόβοι για "φούσκα" στα εταιρικά ομόλογα

Οι αγορές εταιρικών ομολόγων, με καύσιμα τη συμφωνία στο ελληνικό χρέος, την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ και τη ρευστότητα της ΕΚΤ, κάνουν ράλι. Μήπως όμως είναι πολύ απότομο και τραβηγμένο;

  • Robin Wigglesworth, Nicole Bullock
Φόβοι για φούσκα στα εταιρικά ομόλογα
Μήπως οι αγορές εταιρικών ομολόγων, με καύσιμα την επιτυχή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ και τη ρευστότητα της ΕΚΤ, καταγράφουν ένα πολύ απότομο και τραβηγμένο ράλι τιμών;

Αυτό είναι το ερώτημα που αρχίζουν να θέτουν τραπεζίτες, fund managers και αναλυτές, μετά το άγριο φετινό ράλι τιμών. Πολλές εταιρίες δανείζονται με κόστος δανεισμού σε χαμηλό ή κοντά σε χαμηλό ρεκόρ και οι εκδόσεις έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Ακόμη και στο πλέον ριψοκίνδυνο άκρο της αγοράς ομολόγων υπάρχει εύρωστη επενδυτική ζήτηση.

«Οι αγορές ομολόγων αψηφούν τη βαρύτητα», δηλώνει ο κ. Farouk Ramzan, επικεφαλής ευρωπαϊκών αγορών ομολόγων της Lloyds. «Και δίνει μια αίσθηση φούσκας».

Το ράλι κατευθύνεται κυρίως από τους εξαιρετικά θετικούς τεχνικούς παράγοντες. Οι πληρωμές κουπονιών, οι επενδυτές ροές και ο μικρός όγκος εκδόσεων στο δεύτερο εξάμηνο της περσινής χρονιάς σημαίνει ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν συσσωρεύσει αρκετή ρευστότητα.

Πάνω από 1 τρισ. ευρώ σε δανεισμό από την ΕΚΤ προστέθηκε στο ποσό των κεφαλαίων που κυκλοφορεί στο σύστημα, αναζητώντας επικερδείς επενδύσεις.

Αυτές είναι δύσκολο να βρεθούν στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, όπου υπάρχει έλλειψη διαθέσιμων πωλητών, υποχρεώνοντας τους επενδυτές να στραφούν στην πρωτογενή αγορά ή στα νέα ομόλογα που πωλούν οι τράπεζες εκ μέρους εταιριών.

Δεδομένου ότι οι πωλήσεις τραπεζικών ομολόγων, που καταλαμβάνουν σχεδόν τη μισή από την επενδυτική βαθμίδα της πιστωτικής αγοράς, παραμένουν σχετικά σπάνιες, υπάρχει αρκετό χρήμα που ψάχνει σχετικά μικρή προσφορά.

«Οι επενδυτές μου δαγκώνουν το χέρι για κάποιες από αυτές τις συναλλαγές και παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν αρκετές πρωτογενείς τοποθετήσεις», δηλώνει ο κ. Jean-Marc Mercier, επικεφαλής διεθνών κοινοπρακτικών ομολόγων της HSBC.

Η αντικαρκινική φαρμακοβιομηχανία Roche, για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα πούλησε ομόλογο 1 δισ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 18 μονάδες βάσης πάνω από το επιτόκιο αναφοράς, επίπεδο που επικρατούσε και πριν από την κρίση. Δεδομένου ότι τα επιτόκια αναφοράς είναι πολύ χαμηλότερα σήμερα, το πραγματικό κόστος δανεισμού είναι ακόμη χαμηλότερο από αυτό πριν από την κρίση.

Τα πιο επικίνδυνα ομόλογα έχουν καταγράψει επίσης ένα εύρωστο α΄ τρίμηνο. Καταδεικνύοντας την αυξημένη ζήτηση για χαμηλότερης αξιολόγησης χρεόγραφα, η γερμανική HeidelbergCement στις αρχές του μήνα πούλησε ομόλογο 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 4%, αισθητά χαμηλότερο από το επίπεδο όπου κινούνταν τα υπάρχοντα ομόλογά της την ίδια περίοδο.

Πράγματι, πολλές εκδόσεις αποτιμώνται σήμερα με χαμηλότερα yields από τα υπάρχοντα ομόλογα μιας εταιρίας, καταδεικνύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών.

Από την άλλη πλευρά, τα θεμελιώδη δεδομένα στις αγορές παραμένουν πολύ ευάλωτα, ειδικά στην Ευρώπη. Αν και η ελληνική αναδιοργάνωση ολοκληρώθηκε ομαλά, η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει λήξει. Επιπλέον, ορισμένοι φοβούνται ότι θα υπάρξουν απογοητεύσεις από την κινεζική και την αμερικανική ανάπτυξη.

Το ερώτημα είναι για πόσο διάστημα οι θετικοί τεχνικοί παράγοντες μπορούν να επισκιάζουν την πιο υποτονική θεμελιώδη κατάσταση. Πάνω σε αυτό, οι στρατηγικοί αναλυτές είναι μοιρασμένοι.

«Η κυρίαρχη δύναμη σήμερα είναι η ρευστότητα της ΕΚΤ και χάρη σε αυτήν πιστεύω ότι η φετινή χρονιά θα είναι σχετικά δυναμική. Το ερώτημα είναι κατά πόσον οι ρυθμιστές θα χρησιμοποιήσουν σωστά τη δυνατότητα που έχουν», σημειώνει ο κ. Richard Bartlett της Royal Bank of Scotland.

Ο κ. Ken Buckfire της Miller Buckfire δεν βλέπει να αναπτύσσεται φούσκα στα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα. «Αν και υπάρχουν πολλές εκδόσεις, οι περισσότερες γίνονται για αναχρηματοδότηση. Το συνολικό ποσό ομολόγων που έχουν σε κυκλοφορία οι εταιρίες δεν έχει αλλάξει πολύ».

Υπάρχουν όμως κίνδυνοι -ποικίλλουν από τις ανησυχίες για στάσεις πληρωμών στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία ή και στην Ισπανία και στην Ιταλία, για τις γαλλικές εκλογές, για τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και για τον κίνδυνο να αυξηθούν τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών-, που θα μπορούσαν να ανεβάσουν υψηλότερα τα πιστωτικά spreads.

Αν και οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες δύσκολα θα αυξήσουν τα επιτόκια στο άμεσο μέλλον, η βελτίωση στις οικονομικές προοπτικές έχει ανεβάσει τα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας τελευταία.

Αν και θεωρείται σημάδι βελτίωσης της ψυχολογίας, αυτά τα επιτόκια λειτουργούν ως σημεία αναφοράς για τα εταιρικά ομόλογα και κάθε άνοδός τους μπορεί να αυξήσει το κόστος δανεισμού.

«Οι αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να δαγκώσουν. Η μέση πρόβλεψη είναι ότι τα επιτόκια θα μείνουν χαμηλά για μεγάλο διάστημα, όμως αυτή η αντισυμβατική ορθογνωμία μπορεί σύντομα να αλλάξει», σημειώνει ο κ. Iggo.

Ο κ. Hans Lorenzen της Citigroup, αμφιβάλλει αν τα βασικά επιτόκια θα αυξηθούν αρκετά ώστε να ανατρέψουν την αισιόδοξη διάθεση. «Η άνοδος στα yields δεν βοηθάει, όμως πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει πολύ μεγαλύτερη κίνηση για να ανατρέψει το πιστωτικό ράλι».
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v