Λαβύρινθος διάσωσης: Από ΕΚΤ σε EFSF μέσω ΔΝΤ

Εχοντας πάρει απόφαση ότι η μόχλευση του ταμείου διασώσεων EFSF δεν πρόκειται να φτάσει ούτε στα 600 δισ. ευρώ, οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις μελετούν την αξιοποίηση πιστωτικών μηχανισμών της ΕΚΤ μέσω του ΔΝΤ.

  • Alex Barker, Joshua Chaffin (Βρυξέλλες)
Λαβύρινθος διάσωσης: Από ΕΚΤ σε EFSF μέσω ΔΝΤ
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναζητούν πλεον πιο δραστικές λύσεις για την ενίσχυση του προστατευτικού τείχους από την κρίση χρεών της ευρωζώνης, έχοντας παραδεχτεί ότι το σχέδιο διεύρυνσης του ταμείου διασώσεων των 440 δισ. ευρώ, EFSF, δεν πρόκειται να προσφέρει ούτε την μισή στήριξη απ’ όσο αρχικώς αναμενόταν.

Στις διερευνητικές συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες στο Eurogroup, καλύφθηκαν ποικίλες επιλογές για την περαιτέρω μόχλευση του EFSF ή την καθιέρωση νέων μεθόδων για την παροχή μηχανισμών ρευστότητας. Μεταξύ αυτών των τελευταίων, είναι και η επιλογή της δρομολόγησης δανείων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του ΔΝΤ, προς τις προβληματικές χώρες.

Ο Επίτροπος κ. Olli Rehn επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες για την ενίσχυση της δανειακής δυνατότητας του ΔΝΤ, αλλά δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες.

Η επιλογή να προσφέρει η ΕΚΤ οικονομική στήριξη στην Ιταλία μέσω του ΔΝΤ θα απαιτούσε να γίνει στροφή 180 μοιρών στην στρατηγική της κεντρικής τράπεζας και θα συναντούσε άγρια αντίδραση από την γερμανική Bundesbank. Η ΕΚΤ ήδη είναι απρόθυμη να χαλαρώσει τις πιέσεις προς την Ρώμη για δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι υπουργοί στην τακτική τους συνεδρίαση συζήτησαν δύο επιλογές για την διεύρυνση του European Financial Stability Facility: Ένα σχέδιο ασφάλισης για τις ζημιές από ομόλογα κι ένα «εργαλείο» για τους εξωτερικούς επενδυτές.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης ήλπιζαν ότι με την μόχλευση η δανειστική δυνατότητα του EFSF θα ανέλθει από τα 250 δισ. ευρώ στο 1 τρισ. ευρώ, αλλά ο επικεφαλής του ταμείου διασώσεων κ. Klaus Regling, παραδέχτηκε ότι η δριμύτατη επιδείνωση στις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές τελευταία, σημαίνει ότι αυτός ο στόχος δεν είναι εφικτός, χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένα μεγέθη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μια μόχλευση της τάξης του διπλασιασμού ή τριπλασιασμού της δανειστικής δυνατότητας στα 600 δισ. ευρώ είναι πιο ρεαλιστική, αλλά αυτό το μέγεθος θεωρείται πολύ μικρό για να προστατεύσει οικονομίες όπως της Ισπανίας ή της Ιταλίας.

Ολο και περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν πια ότι μόνο η ΕΚΤ έχει πλεον την δυνατότητα να καταπολεμήσει την κρίση χρεών στην ευρωζώνη. Μέχρι σήμερα την περιορίζουν ποικίλες νομικές απαγορεύσεις όσον αφορά τις λειτουργίες της, όπως τις υπαγορεύει η Γερμανία. Όμως η δρομολόγηση αυτών των πηγών μέσω του ΔΝΤ είναι ένας πιθανός τρόπος να αναιρεθούν αυτές οι δυσκαμψίες.

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, κ. Luc Frieden, δήλωσε: «Πιστεύω ότι το EFSF μόνο του δεν θα μπορέσει να λύσει όλα τα προβλήματα, θα πρέπει να γίνει κάτι με το ΔΝΤ και με την ΕΚΤ, μέσα στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της».

© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v