Το φιλί του θανάτου στον χρυσό;

Ο χρυσός βούλιαξε καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση (150$) σε διάστημα 30 και πλέον ετών. Ποιοι πιστεύουν ότι θα σκάσει η φούσκα, ενώ κάποιοι θέλουν το μέταλλο ως collateral για κεφάλαια διάσωσης.

  • Izabella Kaminska
Το φιλί του θανάτου στον χρυσό;
Οι τιμές του χρυσού βούλιαξαν σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση σε περισσότερα από 30 χρόνια, χάνοντας την Τρίτη και την Τετάρτη σχεδόν 150 δολάρια.

Η βουτιά προκύπτει λίγες μόλις ημέρες αφότου το trust χρυσού GLD εκθρόνισε επισήμως το SPY (S&P 500) από τη θέση του μεγαλύτερου ETF βάσει κεφαλαιοποίησης.

Και μία ημέρα αφότου ο διάσημος κινδυνολόγος αναλυτής και εκδότης της έκθεσης Gloom, Boom and Doom, κ. Marc Faber, συνέστησε στους επενδυτές να κρατούν χρυσό με πολλές μορφές, επειδή δεν είναι απαραίτητα ασφαλής στις ΗΠΑ και γιατί το να κατέχεις χρυσό στη φυσική αγορά είναι καλύτερο από το να κατέχεις κάποιο δικαίωμα μέσω ETF.

Το ερώτημα είναι: πρόκειται, άραγε, για το μεγάλο σκάσιμο της φούσκας;

Στο στρατόπεδο του "ναι" ο κ. Nouriel Roubini συνέκρινε την τιμή του χρυσού με τη φούσκα του Nasdaq, ενώ ο κ. Dennis Gartman δήλωσε δημοσίως ότι το ζενίθ του μετάλλου έχει ξεπεραστεί και μετανιώνει που δεν βγήκε νωρίτερα από την αγορά.

Λέγοντας νωρίτερα, εννοεί: "Όταν ακούσαμε την είδηση για την αύξηση στα margins στη Σαγκάη και μετά στο COMEX και ότι ο αριθμός των... αισιόδοξων στον δείκτη Market Vane χτύπησε 95%. Όμως, η μεγαλύτερη είδηση, κατά τη γνώμη μας, ήταν ότι η κεφαλαιοποίηση του GLD ξεπέρασε εκείνη του SPY. Είναι κλασική περίπτωση και μας θύμισε τις εποχές όπου το Παλάτι του Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας ξεπέρασε σε αξία όλη την Καλιφόρνια και όταν η αποτίμηση της Petsmart ως dot.com ξεπέρασε εκείνη της General Motors ή και της IBM".

Για να είμαστε πάντως δίκαιοι και με τους αισιόδοξους του χρυσού, οφείλουμε να σημειώσουμε την ανάλυση της GoldCore:

"Μία άλλη πολύ σημαντική εξέλιξη για την αγορά χρυσού έγινε χθες, όταν ένα μέλος με μεγάλη επιρροή της γερμανικής κυβέρνησης, η κ. Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι η Γερμανία θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Φινλανδίας και να ζητήσει εγγυήσεις για τα δάνεια προς τις χώρες που δίνονται διασώσεις, και αυτές οι εγγυήσεις θα ήταν καλύτερο να δοθούν σε χρυσό.

Κυβερνητικές πηγές της καγκελαρίας αποστασιοποιήθηκαν αμέσως από την απαίτηση της κ. von der Leyen, αλλά η ίδια η κυρία Merkel δεν σχολίασε και δεν απέρριψε την πρόταση. Η θεωρία "μην πιστεύεις ποτέ κάτι μέχρι αυτό να διαψευσθεί επισήμως" ίσως ταιριάζει στην περίπτωση.

Η Γερμανία δεν αποκλείεται καθόλου να ζητήσει να χρησιμοποιηθούν αποθέματα χρυσού ως εγγυήσεις. Οι δηλώσεις της αναπληρώτριας προέδρου των χριστιανοδημοκρατών έχουν σημασία γιατί είναι μια ακέραιη παρουσία και πολιτικός και ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. Πράγματι, ανάλογες δηλώσεις είχαν κάνει κι άλλοι βουλευτές, όταν τον Μάιο ζήτησαν από την Πορτογαλία να σκεφτεί να πουλήσει χρυσό.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v