Το ντόμινο αλλάζει τον επενδυτικό χάρτη

Το κύμα των κοινωνικών εξεγέρσεων σε Μέση Ανατολή και βόρειο Αφρική θα επιφέρει δραματικές μεταβολές στο επενδυτικό τοπίο. Μεγάλη ευνοημένη η Αμερική, κι ας ήταν εκείνη που "έριξε" το πρώτο κομμάτι του ντόμινο.

  • Scott Minerd
Το ντόμινο αλλάζει τον επενδυτικό χάρτη
Καθώς οι επενδυτές μελετούν τις επιπτώσεις της αναταραχής στη Μέση Ανατολή και στη βόρειο Αφρική, δεν μπορώ να μη γυρίσω τη σκέψη μου στις πολιτικές επαναστάσεις που κατέκλυσαν την ανατολική Ευρώπη και τη Σοβιετική Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Εκείνη την περίοδο, ο άνεμος αλλαγής που έφερε η πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων προμήνυε αναταραχή στις αγορές και σοβαρές υφέσεις. Πιστεύω ότι ομοίως τα γεγονότα στη Μ. Ανατολή και στη βόρειο Αφρική σήμερα προμηνύουν ένα οικονομικό ντόμινο που μπορεί να προκαλέσει δραματικές μεταβολές στο επενδυτικό τοπίο τη φετινή και την επόμενη χρονιά.

Ήδη είδαμε ότι και η απειλή μόνο διαταραχής στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου έχει προκαλέσει εκτίναξη τιμών. Αν δεν απειληθούν το Ιράν ή η Σαουδική Αραβία, το πετρέλαιο δύσκολα θα φτάσει στα 200 δολ. ανά βαρέλι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, καθώς τα κινήματα εκδημοκρατισμού εξαπλώνονται, θα είναι απόλυτα λογικό να πιεστούν οι τιμές έως τα 125 δολάρια ή και υψηλότερα.

Αν οι τιμές ενέργειας παραμείνουν σε τόσο υψηλά επίπεδα, το επόμενο ντόμινο θα είναι έντονες πληθωριστικές πιέσεις σε όλο τον κόσμο και ειδικά στις αναδυόμενες αγορές. Πριν από τα μεσανατολικά γεγονότα, οι χώρες Bric -Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα- είχαν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η Ρωσία ανακοίνωσε κιόλας αναπάντεχη αύξηση επιτοκίων στις 25 Φεβρουαρίου.

Η συνεπαγόμενη επιβολή αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής θα προκαλέσει επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές. Και, δεδομένου ότι σπάνια αποδεικνύεται ορθή επενδυτική κίνηση μια θέση «κατά» των κεντρικών τραπεζών, τα αναπτυσσόμενα χρηματιστήρια δεν θα είναι καλή επιλογή για τα επόμενα τρίμηνα. Για τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις αγορές, το επόμενο σημείο εισόδου στις αγορές θα γίνει εμφανές όταν υπάρξει ουσιώδης αύξηση στα επιτόκια και αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές των εμπορευμάτων.

Επιστρέφοντας στη θεωρία του ντόμινο, μια οικονομική επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές θα είναι ιδιαίτερα επίπονη για τη Γερμανία, της οποίας την ανάκαμψη του 2010 πυροδότησε η ζήτηση των αναπτυσσόμενων οικονομιών για αυτοκίνητα, βιομηχανικό και μηχανολογικό εξοπλισμό από τη Γερμανία.

Καθώς η λοκομοτίβα γερμανική οικονομία θα επιβραδύνει ρυθμούς, η επιβράδυνση θα μεταδοθεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες. Αν το γερμανικό ΑΕΠ πέσει κάτω από το 2% -που πιστεύω ότι είναι πιθανό-, τότε η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα διολισθήσει κάτω από το 1% ή ίσως και σε συρρίκνωση. Αυτό σημαίνει ότι η ευρωζώνη θα βρεθεί στα πρόθυρα μιας ακόμη ύφεσης και η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί σε χαλαρότερη νομισματική πολιτική.

Όταν πέσουν όλα αυτά τα ντόμινο, οι διεθνείς επενδυτές θα βρεθούν μπροστά σε έναν κόσμο που θα έχει την εξής εμφάνιση: μεγάλη αστάθεια στη Μέση Ανατολή, επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες και διόγκωση της κρίσης στην Ευρώπη εξαιτίας της συρρίκνωσης των εξαγωγών, που θα οδηγήσει σε μείωση της αξίας του ευρώ.

Μέσα σε αυτό το τοπίο, η αμερικανική οικονομία και τα επενδυτικά ενεργητικά του δολαρίου θα δείχνουν όλο και πιο ελκυστικά. Στο β΄ εξάμηνο του έτους, περιμένω ανάκαμψη του δολαρίου, χαμηλότερα yields ομολόγων και outperformance των αμερικανικών μετοχών σε σχέση με αυτές της Ευρώπης και των περισσότερων αναπτυσσόμενων οικονομιών, με την πιθανή εξαίρεση της Ρωσίας. Η προσφυγή στην ασφάλεια θα φέρει κι άλλα κέρδη στον χρυσό.

Τέλος, η μεγαλύτερη ειρωνεία στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα καταλήξουν να ευνοηθούν από αυτήν τη συνέχεια γεγονότων είναι ότι το κομμάτι το οποίο ξεκίνησε αυτό το ντόμινο ήταν στην πραγματικότητα η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της Federal Reserve.

Έχοντας τυπώσει σχεδόν 2.000 δισ. δολάρια και
έχοντας χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για αγορές ενεργητικών, οι ΗΠΑ δημιούργησαν μια παλίρροια ρευστότητας που σήκωσε όλες τις τιμές ενεργητικών, μεταξύ των οποίων τα εμπορεύματα και ειδικά τα αγροτικά εμπορεύματα.

Όπως οι χρόνιες ελλείψεις σε τρόφιμα ήταν ο μεγάλος καταλύτης της επανάστασης του 1991 στη Σοβιετική Ένωση, έτσι και οι τιμές των τροφίμων είναι ο καταλύτης της κοινωνικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή και στη βόρειο Αφρική.

Ανεξάρτητα από το ποιος φέρει την ευθύνη για το ξέσπασμα της κοινωνικής αναταραχής που προκάλεσε κύματα δημοκρατικών επαναστάσεων στη Μ. Ανατολή, το ηθικό νόημα για τους επενδυτές είναι ότι οι αμερικανικές αγορές θα είναι μία από τις πιο ελκυστικές κατευθύνσεις για επενδύσεις το 2011.


Ο κ. Scott Minerd είναι chief investment officer της Guggenheim Partners.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v