Οι προκλήσεις του ελληνικού προϋπολογισμού

Οι FT επισημαίνουν πως υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις στον νέο προϋπολογισμό. Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να αποδειχθεί βαθύτερη, όπως και οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης και των συνδικάτων.

Οι προκλήσεις του ελληνικού προϋπολογισμού
Το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε τον προϋπολογισμό λιτότητας, που στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος από το προβλεπόμενο 9,6% του ΑΕΠ για το 2010 στο 7,4% το 2011. Ο προϋπολογισμός επικυρώθηκε προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του πακέτου των 110 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει αυξήσεις στη φορολογία και περικοπές δαπανών, που αγγίζουν τα 14 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα λιτότητας περιλαμβάνουν αυξήσεις του ΦΠΑ (από το 11% στο 13% και από 5,5% σε 6,5%, ανάλογα με την κατηγορία των προϊόντων και υπηρεσιών) και κάποιες μικρές φοροελαφρύνσεις για τον τουριστικό κλάδο και τα παρακρατηθέντα επιχειρηματικά κέρδη, πάγωμα των συντάξεων και περικοπές στις δαπάνες τόσο της υγείας όσο και των υπουργείων.

Παρά τη γενική απεργία της Τετάρτης, ο προϋπολογισμός πέρασε όπως αναμενόταν, καθώς το κυβερνών σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ έχει άνετη πλειοψηφία στη Βουλή.

Οι οικονομικοί αναλυτές όμως, όπως ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, της EFG Eurobank, και ο κ. Δημήτρης Δρακόπουλος, της Nomura, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις για την κυβέρνηση.

Υπάρχει ο κίνδυνος της βαθύτερης ύφεσης απ' ό,τι προβλέπεται επισήμως εάν οι εξαγωγές και ο τουρισμός δεν αποδώσουν τα προσδοκώμενα και δεν ανακάμψουν η καταναλωτική και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Η οικονομία προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 3% τον επόμενο χρόνο, ενώ για το 2010 η πτώση υπολογίζεται στο 4,2%.

Πιο σημαντικό ακόμα είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει σε αποτελεσματική διοίκηση του αναποτελεσματικού συστήματος υγείας και των κρατικά ελεγχόμενων επιχειρήσεων μετά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων από τη Eurostat τον Νοέμβριο.

Αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις ανεπαρκείς της διοικητικές ικανότητες σε κρατικό επίπεδο, η κυβέρνηση πέρασε στα μέσα Δεκεμβρίου έναν νόμο που επιβάλλει αυστηρή πολιτική προσλήψεων και μειώσεις στους μισθούς και στα επιδόματα στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, σε μία προσπάθεια περιορισμού του κόστους λειτουργίας.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν εξοργίσει πολλά εργατικά συνδικάτα, τα οποία ήταν ο προμαχώνας του κυβερνώντος κόμματος και οδήγησαν αρκετά από τα ισχυρά μέλη του ΠΑΣΟΚ στο να επικρίνουν δημοσίως την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Η κριτική αναμένεται πως θα ενταθεί καθώς η ανεργία προβλέπεται ότι θα αυξηθεί στο 14%, αν όχι υψηλότερα, το 2011, ενώ η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πλήττεται από την αύξηση της φορολογίας και τις μειώσεις των μισθών.

Η κυβέρνηση, όμως, έχει τα χέρια της δεμένα. Το οικονομικό πρόγραμμα στο οποίο κατέληξε τον Μάιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρακολουθείται μέσω τρίμηνων εκθέσεων, οι οποίες θα πρέπει να είναι θετικές για να λάβει η Ελλάδα τις επόμενες δόσεις του δανείου.

Η επόμενη τέταρτη δόση, ύψους 15 δισ. ευρώ, προβλέπεται πως θα καταβληθεί τον Φεβρουάριο, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v