Αυστηρότερη για τις τράπεζες η τρίτη "Βασιλεία"

Στο 7% ανέρχεται πρακτικά ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων, καθώς στη Βασιλεία σφραγίστηκε συμφωνία η οποία τριπλασιάζει τα κεφαλαιουχικά αποθέματα που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες

Αυστηρότερη για τις τράπεζες η τρίτη Βασιλεία
Οι αξιωματούχοι του διεθνούς τραπεζικού κλάδου σφράγισαν την Κυριακή μία συμφωνία που πρακτικά τριπλασιάζει τα κεφαλαιουχικά αποθέματα τα οποία θα πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες, σε μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προκύπτουν μετά τη χρηματοοικονομική κρίση.

Το πακέτο των μέτρων, γνωστό και ως Βασιλεία ΙΙΙ, δημιουργεί νέο ελάχιστο δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων στο 4,5%, υπερδιπλάσιο δηλαδή από το ισχύον 2%, με επιπλέον «μαξιλάρι» της τάξεως του 2,5%. Πρακτικά, το όριο τίθεται στο 7%, καθώς οι τράπεζες, των οποίων τα κεφάλαια εμπίπτουν στη ζώνη του μαξιλαριού, θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς στην καταβολή μερισμάτων και μπόνους.

Η πλειονότητα των χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ζητούσαν ακόμη αυστηρότερους κανόνες από εκείνους που τελικά ανακοινώθηκαν, αλλά συμφώνησαν σε χαμηλότερο συνολικό δείκτη και σε παράταση της περιόδου προσαρμογής, κυρίως λόγω των ενστάσεων της Γερμανίας, μεταξύ άλλων. Οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν σταδιακά από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2019.

Η πολυαναμενόμενη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν το σαββατοκύριακο οι κεντρικοί τραπεζίτες και αξιωματούχοι, έπεται πολύμηνων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, για το πώς θα καταστεί λιγότερο τρωτός ο τραπεζικός κλάδος σε ενδεχόμενα μελλοντικά χρηματοοικονομικά σοκ.

Ο κ. Jean-Claude Trichet, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόεδρος της ομάδας διαπραγμάτευσης, χαρακτήρισε τη συμφωνία «θεμελιώδη ενίσχυση των διεθνών κεφαλαιουχικών κανόνων… Η συνεισφορά τους στη μακροπρόθεσμη χρηματοοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη θα είναι ουσιαστική».

Οι σκληρότεροι κεφαλαιουχικοί κανόνες θεωρούνται κρίσιμοι για την αποτροπή μιας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης. Οι τραπεζίτες όμως είχαν προειδοποιήσει πως εάν οι νέοι κανόνες ήταν υπερβολικά αυστηροί ή με πολύ σύντομη περίοδο προσαρμογής, τότε θα υπήρχαν εμπόδια στην ανάπτυξη της πίστωσης, γεγονός που θα οδηγούσε σε μείωση της ανάπτυξης της οικονομίας και θα στοίχιζε θέσεις εργασίας.

Επιπλέον του δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων Tier 1 και του μαξιλαριού του 2,5%, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων υιοθετεί επίσης την ιδέα ενός επιπλέον μαξιλαριού που θα ανέρχεται στο 2,5% για τον δείκτη Tier 1, ώστε να αντιμετωπίζεται ο οικονομικός κύκλος, αν και οι λεπτομέρειες αυτής της πρότασης παραμένουν συγκεχυμένες.

Οι αναλυτές δηλώνουν ότι οι περισσότερες μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να ανταποκριθούν στον νέο κανόνα του 7% χωρίς να προχωρήσουν σε σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίων. Ορισμένες δημόσιες γερμανικές τράπεζες, όμως, ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Η ομάδα της Βασιλείας επίσης προειδοποιεί ότι εργάζεται για τη θέσπιση επιπλέον προϋποθέσεων για τις μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες που έχουν μεγάλη συστημική σημασία.

Ο κ. Axel Weber, πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, δήλωσε την Κυριακή ότι καλωσορίζει τους νέους κεφαλαιουχικούς κανόνες. «Είμαι ευτυχής που ήταν εφικτό σήμερα να δημιουργήσουμε ένα συνεπές και γεμάτο προκλήσεις διεθνές πλαίσιο για τις ελάχιστες κεφαλαιουχικές απαιτήσεις των τραπεζών», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Η σταδιακή μεταβατική περίοδος θα επιτρέψει επίσης στις τράπεζες να ανταποκριθούν στους κανόνες για υψηλότερα ελάχιστα όρια κεφαλαίου και ρευστότητας. Επίσης, η ειδική φύση των γερμανικών χρηματοοικονομικών οργανισμών ελήφθη υπόψη».
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v