Δύσκολες εποχές για τις ελληνικές τράπεζες

Ακόμη πιο δύσκολα θα είναι τα επόμενα τρίμηνα για τις ελληνικές τράπεζες, με δεδομένη και την ύφεση στην οικονομία. Ελπιδοφόρα μηνύματα, πάντως, υπάρχουν από τις δραστηριότητές τους σε νοτιοανατολική Ευρώπη και Τουρκία.

Δύσκολες εποχές για τις ελληνικές τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες υπέφεραν στο α΄ τρίμηνο λόγω των νέων φόρων αλλά και της περισσότερο αδύναμης οικονομίας, ενώ προετοιμάζονται για ακόμη πιο δύσκολες εποχές, παρά το γεγονός ότι οι δραστηριότητές τους στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Τουρκία αναμένεται ότι θα τις στηρίξουν.

Τραπεζίτες και αναλυτές τονίζουν ότι το μέλλον των ελληνικών τραπεζών εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμά της και να εφαρμόσει τις μη δημοφιλείς δομικές αλλαγές που έχει συμφωνήσει με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να αποτελέσουν βαρίδι για την ελληνική οικονομία, η οποία πιστεύεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 4% φέτος, πλήττοντας τα κέρδη και τον κύκλο εργασιών των τραπεζών.

"Το 2010 και το 2011 θα είναι δύσκολα χρόνια", παραδέχθηκε ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της Ελλάδας. "Η προσοχή στρέφεται στη ρευστότητα, στην κεφαλαιακή επάρκεια, στη μείωση δαπανών και στη διαχείριση του κινδύνου καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται στην Ελλάδα", όπως πρόσθεσε.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη 21 εκατ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο, έναντι 317 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα κέρδη υπέστησαν πλήγμα από την έκτακτη εισφορά ύψους 93 εκατ. ευρώ, από ζημίες λόγω trading και από το υψηλό επίπεδο προβλέψεων.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 10,4 εκατ. ευρώ από κέρδη 85,7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η Eurobank EFG είχε κέρδη 16 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς κέρδη 7 εκατ. ευρώ, καθώς και οι δύο βρέθηκαν αντιμέτωπες με κάθετη υποχώρηση της κερδοφορίας σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Με τις δραστηριότητες στο wholesale banking να έχουν σταματήσει και τον διατραπεζικό δανεισμό να είναι περιορισμένος, οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από τη ΕΚΤ για να αντλήσουν ρευστότητα, με τα δάνεια να φθάνουν στα 70 δισ. ευρώ, μέχρι στιγμής.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 90 ημερών έχουν αυξηθεί. Περίπου το 7,7% των δανείων στην Ελλάδα δεν εξυπηρετήθηκε στα τέλη του 2009, ενώ αναμένεται ότι το ποσοστό αυτό θα φθάσει στο 10% ή περισσότερο στα τέλη του 2010.

Παρά τα προβλήματα, ορισμένοι αναλυτές "βρίσκουν" και σημάδια αισιοδοξίας στα κέρδη που υπάρχουν εξαιρουμένων των έκτακτων αναγκών.

"Οι ελληνικές τράπεζες κατόρθωσαν να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους προ προβλέψεων. Αυτό τους επιτρέπει να συνεχίσουν να απορροφούν το υψηλό κόστος από τις πιστωτικές ζημίες, χωρίς να χάνουν τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας, τουλάχιστον στον βαθμό όπου η ύφεση θα είναι αυτή που προβλέπουν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ", τονίζει ο κ. Νίκος Λιανέρης, αναλυτής της Alpha Finance.

Οι Έλληνες τραπεζίτες, επίσης, τονίζουν ότι υπάρχει ανάκαμψη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και αυτό απορροφά μέρος της αρνητικής επίδρασης από την ελληνική αγορά.

"Αναμένουμε ότι οι δραστηριότητές μας στη Νέα Ευρώπη θα αποτελέσουν αντίβαρο και μάλιστα σε υψηλό βαθμό στην αδύναμη πορεία της ελληνικής αγοράς στα επόμενα τρίμηνα", πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Νίκος Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v