Προϋπολογισμός... καθησυχασμού των αγορών

Ο προϋπολογισμός του 2010 ψηφίστηκε με μια αναμενόμενη πλειοψηφία. Και ενώ οι έλληνες οικονομολόγοι είναι αισιόδοξοι για επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος κάτω του 9%, οι ξένοι συνάδελφοί τους εκφράζουν επιφυλάξεις.

Προϋπολογισμός... καθησυχασμού των αγορών
Ψηφίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ο προϋπολογισμός της Ελλάδας, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί να διαβεβαιώσει τις αγορές για την προσήλωσή της στην δημοσιονομική προσαρμογή.

Η έγκριση του προϋπολογισμού ήταν βέβαιη, δεδομένης της πλειοψηφίας των 160 εδρών του κυβερνώντος κόμματος στην Βουλή.

Ο προϋπολογισμός του 2010 προβλέπει έλλειμμα του ΑΠΕ στο 9,1%, έναντι του εκτιμώμενου 12,7% για το 2009, ποσοστό που είχε εκπλήξει τις αγορές και άνοιγε τον δρόμο για τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έχει θέσει τον στόχο για το έλλειμμα του επόμενου έτους ακόμα χαμηλότερα, στο 8,7% του ΑΕΠ, υπολογίζοντας σε ένα μείγμα μέτρων περικοπής δαπανών και ενίσχυσης των εσόδων.

Μιλώντας στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «κλείνει το οικονομικό έτος 2009 και το οικονομικό έτος 2010 θα είναι το πρώτο μιας τετραετούς προσπάθειας για δημοσιονομικής σταθερότητα και ανάπτυξη».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι σημαντικές δημοσιονομικές προσαρμογές της τάξης των 8,4 δισ. ευρώ, ή 3,6% ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, στον προϋπολογισμό του 2010, είναι αποτέλεσμα τόσο των περικοπών στις δαπάνες, όσο και της αύξησης των εσόδων.

Οι οικονομολόγοι είναι αισιόδοξοι ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τους στόχους για μείωση του ελλείμματος που έχει θέσει για το 2010, ωστόσο οι αναλυτές εκτός Ελλάδας παραμένουν επιφυλακτικοί.

«Η οραματιζόμενη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού είναι απλά θέμα επιστροφής στην κανονικότητα, δηλαδή στην σωστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και στην κινητοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού», σχολίασε ο κ. Μιχάλης Μασουράκης, chief economist της Alpha Bank.

Ο κ. Μασουράκης σημείωσε πως το 2009 ήταν μια ασυνήθιστη χρονιά, καθώς διεξήχθησαν δυο εκλογικές αναμετρήσεις, η μια για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο και οι γενικές εκλογές στις αρχές του Οκτωβρίου.

«Δεδομένης της φύσης των φορολογικών μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και των μη επαναλαμβανόμενων δαπανών στον προϋπολογισμό του 2009, θεωρώ πως η μείωση του ελλείμματος κάτω του 9% του ΑΕΠ είναι σχετικά διασφαλισμένη».

Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που έχασε στις εκλογές του Οκτωβρίου, ισχυρίζεται ότι το έλλειμμα του 2009 θα πλησίαζε περισσότερο το 8% του ΑΕΠ αν η κυβέρνηση δεν είχε επιλέξει να μεταφέρει τα φορολογικά έσοδα για το 2010 και να πραγματοποιήσει νωρίτερα κάποιες δαπάνες. Η κυβέρνηση απορρίπτει τον ισχυρισμό αυτό.

Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, chief economist της Eurobank, τονίζει ότι οι κυβερνητικές δαπάνες «εκτινάχθηκαν το 2008 και το 2009» και βρίσκονται τώρα 5% πάνω από το κανονικό. Ο λόγος των δαπανών προς το ΑΕΠ, «που βρίσκονταν ιστορικά κοντά στο 45%, ακόμα και κατά τη διάρκεια των ‘Ολυμπιακών’ ετών του 2003 και 2004, εκτινάχθηκαν από το 44,45% το 2007 στο 48,3% το 2008 και στο 50,1% το 2009».

Ο κ. Χαρδούβελης σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει αυτό το επίπεδο δαπανών λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v