Οι λόγοι διόρθωσης των αγορών

Έπειτα από 9 εβδομάδες, οι επενδυτές μοιάζουν να ξύπνησαν από το ροζ όνειρό τους και να βρίσκονται πάλι αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα. Πιθανώς η διόρθωση των αγορών να ήταν αναμενόμενη.

  • Lex
Οι λόγοι διόρθωσης των αγορών
Υπάρχουν κάποιες ημέρες που ξυπνάς από τη… λάθος πλευρά του κρεβατιού και ό,τι την προηγούμενη νύχτα φάνταζε υπέροχο φαίνεται την επομένη σκοτεινό και λάθος. Η διαβεβαίωση των φίλων σου πως τίποτε δεν έχει αλλάξει δεν σου φτιάχνει τη διάθεση.

Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και στις αγορές της τρέχουσας εβδομάδας. Έπειτα από δύο μήνες όπου οι επενδυτές φορούσαν ροζ γυαλιά, μάλλον αποφάσισαν να τα δουν όλα μαύρα. Οι αγορές σε διεθνές επίπεδο υποχωρούν επί τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις.

Γιατί; Όντως τα τελευταία στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικά. Όμως σε μηνιαία βάση, οι λιανικές πωλήσεις εξαιρουμένων των κλάδων αυτοκινήτου, ενέργειας και τροφίμων, υποχώρησαν μόλις 0,1%. Ας μην ξεχνάμε ότι το ίδιο μέγεθος τον Μάρτιο είχε σημειώσει πτώση 1,2%, και τότε εκλήφθηκε ως ένδειξη ότι "πιάσαμε πάτο".

Σχεδόν όλα τα μακροοικονομικά μεγέθη αντιμετωπίζονται μέσα από το πρίσμα των "μαύρων γυαλιών". Η άνοδος στις τιμές εμπορευμάτων πριν λαμβανόταν ως θετική ένδειξη και ως μερική απόδειξη ότι τα "χειρότερα αποφεύχθηκαν".

Σήμερα, η άνοδος του πετρελαίου στα 60 δολάρια λαμβάνεται ως ένδειξη ότι θα υπάρξει υποχώρηση της κατανάλωσης. Οι επενδύσεις του πάγιου κεφαλαίου στην Κίνα ενισχύθηκαν κατά ένα τρίτο στους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους. Αυτό ερμηνεύτηκε ότι τα αποθέματα έχουν διογκωθεί, όπως υποστηρίζουν οι "νέες αρκούδες".

Ακόμη και η υποχώρηση των εξαγωγών των ασιατικών χωρών θεωρείται ανησυχητική. Παλαιότερα θα θεωρούνταν ένδειξη ότι αυτές οι οικονομίες κατόρθωσαν να μην εξαρτώνται τόσο από την εξαγωγική τους δραστηριότητα και ως εκ τούτου βρίσκονται σε διαδικασία καλύτερης ισορροπίας.

Είθισται τα σημεία καμπής να αποστέλουν αντικρουόμενα μηνύματα. Ύστερα από εννέα εβδομάδες συνεχούς ανόδου, με κέρδη 25% για τις ανεπτυγμένες αγορές και διπλάσια για τις αναδυόμενες, πιθανώς να έπρεπε να έρθει η διόρθωση. Ίσως και να καθυστέρησε.

Χωρίς αμφιβολία τα θεμελιώδη δεδομένα δεν είναι και τόσο θετικά: τα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών δεν μπορούν να στηρίζονται συνεχώς στις κρατικές παρεμβάσεις, ενώ τα χαμηλά επιτόκια δεν θα κρατήσουν για πάντα.

Κάποιοι ίσως υποστηρίζουν ότι αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι το τελευταίο διάστημα. Αλλά με δεδομένο ότι δεν τα έχουν καταφέρει και τόσο καλά με τις προβλέψεις τους, κατά τη διάρκεια της κρίσης, ίσως είναι φυσικό που οι επενδυτές δεν "ακούν".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v