Διατήρηση του κινεζικού εμπάργκο θέλουν οι ΗΠΑ

Διπλωματική εκστρατεία εναντίον της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρει το εμπάργκο όπλων προς την Κίνα, ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. H Ουάσινγκτον απαιτεί σειρά επίσημων συναντήσεων με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενώ εκφράζει δυσαρέσκεια για την βρετανική θέση στο ζήτημα.

του Peter Spiegel στο Λονδίνο

Διπλωματική εκστρατεία εναντίον της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρει το εμπάργκο όπλων προς την Κίνα, ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

H Ουάσινγκτον απαιτεί σειρά επίσημων συναντήσεων, για το ζήτημα αυτό, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αξιωματούχοι του State Department ανέφεραν πως ο υπουργός Εξωτερικών, Colin Powel έχει ήδη θέσει το θέμα αυτό σε αρκετούς ευρωπαίους ομόλογούς του. ”Δεν πρόκειται να περιορισθούμε σε συνομιλίες μόνο στις Βρυξέλλες”, δήλωσε αξιωματούχος του State Dep. ”Θα εκφράσουμε τις διαμαρτυρίες μας τόσο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όσο και στην Ουάσινγκτον.”

Γνώστες του τρόπου σκέψης της κυβέρνησης Μπους αναφέρουν πως οι αμερικανοί αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν την κίνηση άρσης του εμπάργκο ως προσπάθεια του Jacques Chirac, του γάλλου πρόεδρου, να επανεκκινήσει του γαλλικούς εμπορικούς δεσμούς με το Πεκίνο.

Φοβούνται επίσης πως ο κ. Chirac, ο βασικός υποστηρικτής του σχεδίου, παίζει γεωπολιτικά παιχνίδια, ανοίγοντας κανάλι επικοινωνίας με την Κίνα τη στιγμή που οι ΗΠΑ συσφίγγουν τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως θα πουλήσει τεχνολογικά προηγμένα ραντάρ στην Ταϊβάν έναντι 1,8 δισ. δολ. ώστε να ενδυναμώσει τις άμυνες της Ταϊπέι. Οι ΗΠΑ ανησυχούν επίσης για το ενδεχόμενο μεταφοράς δυτικοευρωπαϊκής πολεμικής τεχνολογίας στην Κίνα.

Επίσης, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους, πως μια διένεξη για την Κίνα ενδέχεται να χαράξει νέες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, την στιγμή που μόλις ηρέμησαν τα πνεύματα από τον διαξιφισμό για το ζήτημα του Ιράκ.

Το εμπάργκο της Ε.Ε. επιβλήθηκε μετά την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην Πλατεία Τιενανμέν το 1989, και οι συνήγοροι της ακύρωσής του, υποστηρίζουν ότι αποτελεί λείψανο του ψυχρού πολέμου.

Σε εφετινές δηλώσεις του, ο κ. Chirac είχε δηλώσει πως το εμπάργκο ”δεν έχει νόημα πλέον σήμερα”. Ο Javier Solana, υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. είχε επίσης εκφράσει την στήριξή του στην αλλαγή του καθεστώτος αντιμετώπισης της Κίνας, στο πλαίσιο ενός ταξιδιού του στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα.

Μερίδα της κυβέρνησης Μπους έχει δυσανασχετήσει με τη στάση που τήρησε η Αγγλία, θεωρώντας πως δεν κινήθηκε αρκετά γρήγορα ή πιεστικά ώστε να σταματήσει αυτή την πρωτοβουλία. Το αγγλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ”στηρίζει σε γενικές γραμμές την αναθεώρηση”, προσθέτοντας πως ”οι απόψεις των υπόλοιπων ενδιαφερόμενων μερών είναι ευπρόσδεκτες”.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Jack Straw, δήλωσε πρόσφατα απευθυνόμενος σε κοινοβουλευτική επιτροπή: ”Δεν καταλήγουμε αναφορικά με την σκοπιμότητα της άρσης, αν δεν εξετάσουμε πλήρως τις έως τώρα συνέπειες.”

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους αναφορικά με τις φερόμενες ως υπεκφυγές της Αγγλίας και πιέζουν τη σύμμαχό τους να σταματήσει την κίνηση. ”Από τη στιγμή που τους είπαμε πως είναι κακή ιδέα και συνεχίζουν να το σκέπτονται, εμείς ανησυχούμε”, δήλωσε αξιωματούχος του State Department.

H Γερμανία, η οποία υποστήριξε πέρυσι τον Δεκέμβριο την γαλλική πρόταση για έναρξη διαδικασιών άρσης του εμπάργκο, έχει πλέον αλλάξει στάση. Το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο αποτελεί μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού του καγκελάριου Gerhard Schroder, επιθυμεί την διατήρηση του εμπάργκο.

Τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. πρέπει ακόμη να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση των περιορισμών. Οι αντιτιθέμενοι στο εμπάργκο, τόσο στην Αγγλία, όσο και παντού στην Ευρώπη, αναφέρουν πως τα μέλη της Ε.Ε. δεσμεύονται ήδη από τον κώδικα δεοντολογίας που απαιτεί από τους εξαγωγείς να διασφαλίσουν ότι τα όπλα που θα πωληθούν στο Πεκίνο δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή κινήσεων της αντιπολίτευσης.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v