Ανασύνθεση Dow Jones με ”αποβολή” ΑΤ&Τ, Kodak, IT

Μεταθέτοντας ακόμη περισσότερο το βάρος του από τη βιομηχανία στην προσφορά υπηρεσιών, ο Dow Jones προχωρά σε ανασύνθεση, με αλλαγή τριών από τις 30 μετοχές του, για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο 1999. Η ασφαλιστική AIG, η φαρμακευτική Pfizer και η τηλεπικοινωνιακή Verizon αντικαθιστούν από τις 8 Απριλίου τις AT&T, Eastman Kodak και International Paper.

του Stephen Schurr στη Νέα Υόρκη

Ο Dow Jones Industrial Average αντικατέστησε τρεις από τις 30 μετοχές του, προχωρώντας σε αναδιοργάνωση του περιεχομένου του για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο 1999.

Ο ασφαλιστικός κολοσσός American International Group, η φαρμακευτική εταιρία Pfizer και ο τηλεπικοινωνιακός φορέας Verizon Communications θα αντικαταστήσουν την AT&T, την Eastman Kodak και την International Paper από τις 8 Απριλίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του φορέα του κορυφαίου βιομηχανικού δείκτη της αμερικανικής αγοράς.

Ο Dow όλο και περισσότερο γίνεται ”βιομηχανικός” μόνο στο όνομα. Με τις τελευταίες αλλαγές επικεντρώνεται ακόμη περισσότερο στις εταιρίες προσφοράς υπηρεσιών, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις μεταβολές που τελούνται στην αμερικανική οικονομία.

Ο Paul Steiger, αρχισυντάκτης της ”The Wall Street Journal”, αναφέρει ότι οι μεταβολές καταδεικνύουν ”τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των κλάδων οικονομικών υπηρεσιών και υγείας, ενώ παράλληλα οι μετοχές πρώτων υλών χάνουν τη βαρύτητά τους.”

Ο James Awad, πρόεδρος της Awad Asset Management, προσθέτει ότι κατανοεί την απόφαση να προστεθούν στον Dow Jones οι AIG και Pfizer, που είναι επί μακρόν ηγέτιδες εταιρίες στους κλάδους τους και βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, αλλά δεν είναι τόσο σίγουρος για την επιλογή της Verizon. ”Οι τηλεπικοινωνίες είναι μια βιομηχανία πολύ ”ρευστή” και είναι δύσκολο να καθοριστεί ο μακροπρόθεσμος ορίζοντάς της. Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν η Verizon διαγραφεί από τον δείκτη σε κάνα δυο χρόνια”, εξηγεί ο κ. Awad.

Οι επενδυτές, από την πλευρά τους, προσπαθούν να βρουν τρόπους για να ”παίξουν” με τις αλλαγές. Κατά κανόνα οι εταιρίες που εξέρχονται από τον δείκτη αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμες πιέσεις από πωλήσεις, καθώς τα θεσμικά κεφάλαια αναδιοργανώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Αναλόγως, οι νεοεισαχθείσες μετοχές απολαμβάνουν βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Η τελευταία φορά που άλλαξε τη σύνθεσή του ο ηλικίας 107 ετών δείκτης ήταν το 1999, όταν πρόσθεσε τη Microsoft, την Intel, την SBC Communications και τη Home Depot. Όταν η ”φούσκα” της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών ”έσκασε” πέντε μήνες αργότερα, οι εταιρίες επιβάρυναν πάρα πολύ τον δείκτη. Την ίδια ώρα, οι εταιρίες που είχαν εξοστρακιστεί -Chevron, Goodyear, Union Carbide και Sears- είχαν καλύτερη παρουσία από τους αντικαταστάτες τους.

Οι ”αποβολές” του 1999 είχαν απόδοση 2,36% στο πρώτο έτος μετά τις αλλαγές. Στις προηγούμενες δύο αλλαγές, το 1997 και το 1991, οι ”αποβολές” είχαν απόδοση 25,8% και 14,54% στο έτος που ακολούθησε, σύμφωνα με τον Dow Jones Indexes.

Σε κάθε περίπτωση ”δεν υπάρχει καμία σίγουρη στρατηγική για τις ανασυνθέσεις του Dow”, αναφέρει ο Jeff Hirsch του Stock Trader’s Almanac.

Η μετοχή της AIG αντέδρασε με άνοδο 3% στην ανακοίνωση της ανασύνθεσης, ενώ η Pfizer κέρδισε 1,8% και η Verizon 2,2%. Η AT&T υποχώρησε 1%, η Eastman Kodak 2,8 και η IP 0,1%.

Η AT&T από την πλευρά της επιχείρησε να διασκεδάσει την αποβολή, δηλώνοντας ότι ”παραμένει γεγονός πως η AT&T είναι μία από τις κορυφαίες εταιρίες επικοινωνίας στον κόσμο”. Η AT&T συμπεριλαμβανόταν στον δείκτη από το 1939, η Kodak από το 1930 και η IP από το 1956.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v