Στην Αφρική στρέφουν την προσοχή τους οι ΗΠΑ

Η πολιτική αστάθεια στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, αποτελεί μια ”άμεση και πραγματική” απειλή για τα αμερικανικά ενεργειακά συμφέροντα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα από κορυφαίο συμβούλιο εμπειρογνωμόνων.

του Michael Peel στο Λάγος

Η πολιτική αστάθεια στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, αποτελεί μια ”άμεση και πραγματική” απειλή για τα αμερικανικά ενεργειακά συμφέροντα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα από κορυφαίο συμβούλιο εμπειρογνωμόνων.

Η έκθεση του Centre for Strategic and International Studies, που εκπονήθηκε από επιτροπή υψηλά ιστάμενων στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης, της πετρελαϊκής βιομηχανίας και διάφορων σφαιρών επιρροής και λόμπι, αναφέρει πως η Αφρική πρέπει να αποτελέσει υψηλότερη διπλωματική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ.

Η έρευνα αυτή κάνει την εμφάνισή της εν τω μέσω διεθνούς ανησυχίας για τη διαφθορά και το επίπεδο διακυβέρνησης στις αναπτυσσόμενες χώρες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του – πλούσιου σε πετρέλαιο – κόλπου της Γουινέας, οι οποίες αντιμετωπίζονται από στρατηγικούς αναλυτές ως ένας πιθανός τρόπος μείωσης της αμερικανικής εξάρτησης από τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής.

”Εάν οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών χάσουν χρόνο, θα επιταχυνθεί η αστάθεια που ενδέχεται να τεθεί σε μεγάλο κίνδυνο η ευρύτερη περιοχή, αντίθετα προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ”, αναφέρει η έκθεση. ”Η απειλή προς τα αμερικανικά συμφέροντα είναι άμεση και πραγματική”.

Όπως τονίζει η έκθεση, τα επόμενα χρόνια αποτελούν μια ”εξαιρετικά υποσχόμενη στιγμή με κινδύνους” ως αποτέλεσμα της πολιτικής μετάβασης στην Νιγηρία και την Αγκόλα, τα δυο κράτη με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στην Αφρική που έχουν βασανιστεί από διαμάχες, δικτατορίες και διαφθορά κατά τα τελευταία χρόνια.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εκφράσουν την αρωγή τους με χρηματοδότηση της αποπληρωμής του χρέους και γενικότερη οικονομική βοήθεια, από τη στιγμή που οι καθιερωμένες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες και οι νέοι παραγωγοί ”μαύρου χρυσού” συμφωνήσουν να βελτιώσουν τη διαφανή χρήση των κεφαλαίων και να χρησιμοποιήσουν τα έσοδά τους από τον ”μαύρο χρυσό” στην ανάπτυξη της χώρας, επισημαίνει η έκθεση.

Τα κέρδη μόνο της Νιγηρίας και της Αγκόλας από το πετρέλαιο, αναμένεται να ανέλθουν σε 150 δισ. δολάρια (123 δισ. ευρώ) στην περίοδο μεταξύ 2002 και 2010.

Η δεύτερη γενιά των αφρικανικών κρατών που παράγουν πετρέλαιο, αποτελείται από χώρες όπως η Γουινέα του Ισημερινού, η Μαυριτανία, το Σάο Τόμε και το Principe. Σε όλες τις προαναφερθείσες χώρες έχουν πραγματοποιηθεί πραξικοπήματα ή σχετικές απόπειρες μέσα στους τελευταίους 12 μήνες.

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις ΗΠΑ για τήρηση δυο μέτρων και σταθμών, από τη στιγμή που τίθεται ενάντια στη διαφθορά και τη δικτατορία σε χώρες πλούσιες σε πετρέλαιο όπως το Ιράκ, ενώ την ίδια στιγμή έχει τις καλύτερες των σχέσεων με Αφρικανούς αυτοκράτορες, όπως τον Obiang Nguema, τον πρόεδρο της Γουινέας του Ισημερινού.

Η έκθεση του CSIS αναφέρει πως τα αποδεδειγμένα αποθεματικά πετρελαίου στην Δυτική και Κεντρική Αφρική έχουν διπλασιασθεί μέσα στην τελευταία δεκαετία, φθάνοντας τα 60 δισ. βαρέλια, προσθέτοντας πως το 1/5 της παγκόσμιας παραγωγής στην περίοδο μεταξύ 2004 και 2010 αναμένεται να προέλθει από την εν λόγω περιοχή.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v