Ευθύνες σε όλους "ρίχνει" ο Buffett

Ακόμη και γκουρού των επενδύσεων όπως ο Buffett δεν γλίτωσαν τις απώλειες το 2008. Στη ΓΣ της Berkshire προέβλεψε ανάκαμψη πληθωρισμού, πτώση δολαρίου και κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

  • Alan Rappeprot (Ομάχα, Νεμπράσκα)
Ευθύνες σε όλους ρίχνει ο Buffett
Ο κ. Warren Buffett, ο "γκουρού" των επενδύσεων, εγείρει αρκετά ερωτηματικά για το μέλλον της Berkshire Hathaway και για το ποιος θα τον διαδεχτεί, ύστερα από 44 χρόνια στο τιμόνι της, μετά και την ανακοίνωση για υποχώρηση κερδών στο α΄ τρίμηνο.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρίας στην Omaha, ο κ. Buffett αποκάλυψε ότι υπάρχουν τρία στελέχη της Berkshire που μπορούν να τον αντικαταστήσουν στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αλλά και τέσσερις ακόμη άνθρωποι (εκτός εταιρίας) προκειμένου να αναλάβουν τη θέση του επικεφαλής επενδυτικού συμβούλου του ομίλου.

Ο κ. Buffett, 78 ετών, δήλωσε ότι εάν πεθάνει αύριο τότε το διοικητικό συμβούλιο γνωρίζει ποιος θα τον αντικαταστήσει και ο ίδιος αισθάνεται πολύ καλά με το όλο ζήτημα.

Περισσότεροι από 35.000 μέτοχοι του ομίλου συγκεντρώθηκαν στη γενική συνέλευση και ο κ. Buffett χαρακτηρίζει το 2008 έτος για το οποίο δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι έλαμπε από δόξα.

Ο κ. Buffett ανακοίνωσε τα προκαταρκτικά οικονομικά μεγέθη α΄ τριμήνου της Berkshire, της οποίας τα κέρδη υποχώρησαν στο 1,7 δισ. δολάρια από 1,9 δισ. δολάρια, ενώ η λογιστική αξία μειώθηκε 6% ανά μετοχή. Ξεκαθάρισε ότι ο όμιλος έχει μετρητά ύψους 20 δισ. δολαρίων.

Αναφερόμενος στον υποψήφιο αντικαταστάτη του, ο οποίος πιθανώς να είναι κάποιος που αυτή τη στιγμή διοικεί θυγατρική εταιρία της Berkshire, τόνισε: "Υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν πώς να διοικούν μία επιχείρηση. Υπάρχουν κάποιοι που διαχειρίζονται αρκετά εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι έτοιμοι".

Πριν από δύο χρόνια είχε τονίσει ότι έδωσε σε τέσσερις υποψήφιους 5 δισ. δολάρια για να τα διαχειριστούν και ως εκ τούτου να ελέγξει την απόδοσή τους. Βέβαια δεν λαμβάνει υπόψη του την πορεία κατά το έτος της κρίσης, από τη στιγμή που και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι δεν τα πήγε και τόσο καλά.

Δεν ήταν ένα εύκολο έτος για την Berkshire, την αυτοκρατορία που δημιούργησε ο κ. Buffett το 1965. Ο "γκουρού" των επενδύσεων παραδέχτηκε ότι και ο ίδιος έλαβε κάποιες όχι και τόσο καλές αποφάσεις, καθώς η εταιρία εμφάνισε τη χειρότερη πορεία υπό τη διοίκησή του.

Οι ζημίες της Berkshire ανησυχούν τους επενδυτές, που είχαν συνηθίσει σε συνεχόμενες υψηλές αποδόσεις. Τα καθαρά έσοδα του ομίλου υποχώρησαν 59% στα 4,99 δισ. δολάρια το 2008, ή 3,224 δολάρια ανά μετοχή. Η μετοχή του ομίλου (Berkshire A Share) υποχώρησε σε ποσοστό 32%.

"Θα ήθελα να ξέρω τι πιστεύει για το μέλλον της οικονομίας", τόνισε ο κ. Gary Beetem, επικεφαλής της εταιρίας BNSF Railway, της οποίας μερίδιο μετοχών κατέχει η Berkshire.

Ο κ. Beetem υποστήριξε πως έχει χάσει το 40% των αποταμιεύσεών του εξαιτίας της άσχημης πορείας της Berkshire και επιθυμεί να μάθει τι ακριβώς συνέβη.

Ο κ. Buffett επανέλαβε τις απόψεις που είχε εκφράσει και στο παρελθόν τονίζοντας ότι την ευθύνη θα πρέπει να αναλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι -καταναλωτές, οίκοι αξιολόγησης, τράπεζες, κυβερνήσεις αλλά και ο ίδιος- για το ότι ακολούθησαν μοντέλα που υπέθεταν ότι οι τιμές ακινήτων θα συνεχίζουν να ενισχύονται επ’ άπειρον, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στη "φούσκα" να διογκωθεί.

Αν και παραδέχτθηκε ότι οι οίκοι αξιολόγησης φέρουν ευθύνη, ο κ. Buffett (ο οποίος κατέχει μερίδιο στη Moody’s) πρόσθεσε ότι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ορθά στο μέλλον, ακόμη και εάν την τρέχουσα περίοδο βρίσκονται στο επίκεντρο σφοδρών κατηγοριών.

Δεν ισχύει το ίδιο για τον κλάδο των έντυπων ΜΜΕ, τον οποίο ο κ. Buffett βλέπει να συρρικνώνεται χωρίς ελπίδα ανάκαμψης. Υποστήριξε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις εφημερίδες που έχει στην κατοχή του ("Buffalo News" και "Washington Post") όσο οι ζημίες τους δεν είναι πολύ μεγάλες, προσθέτοντας ότι αυτή δεν είναι επενδυτική τακτική που μαθαίνει κάποιος στις σχολές Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων, αλλά αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας της Berkshire.

Αντίθετα, ήταν ιδιαίτερα αβρός με τη Wells Fargo, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ. Τόνισε ότι διαθέτει ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό μοντέλο διοίκησης και πως η εξαγορά της Wachovia ήταν απόλυτα επιτυχημένη κίνηση.

"Θα ήμουν απόλυτα ευτυχής αν εξαγόραζα τη Wells Fargo και τη US Bancorp εάν μου το επέτρεπαν", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε να δώσει τα εύσημα στις αρχές ελέγχου για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν στην κρίση. Υπογράμμισε ότι αν και είναι υπέρ των κρατικών παρεμβάσεων θα πρέπει να εξεταστούν και οι συνέπειές τους.

Προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός, εκ των πραγμάτων, θα ενισχυθεί και το δολάριο θα υποχωρήσει. Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι η εταιρία του λειτουργεί με μειονέκτημα, τουλάχιστον σε σύγκριση με τους ομίλους που έχουν δεχτεί κυβερνητική στήριξη.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v