Στο χείλος του γκρεμού η Αργεντινή

Δεν κατέληξαν πουθενά οι προσπάθειες της Αργεντινής να διαπραγματευτεί νέο χρονικό περιθώριο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αποπληρωμή της δόσης, ύψους 31, δισ. δολ., του χρέους της προς τον διεθνή οργανισμό.

του Adam Thomson στο Buenos Aires

Δεν κατέληξαν πουθενά οι προσπάθειες της Αργεντινής να διαπραγματευτεί νέο χρονικό περιθώριο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αποπληρωμή της δόσης, ύψους 31 δισ. δολ., του χρέους της προς τον διεθνή οργανισμό.

Η μη καταβολή της δόσης του δανείου, η οποία είναι πληρωτέα έως και σήμερα, Τρίτη, θα ολοκληρώσει τον παγκόσμιο οικονομικό αποκλεισμό της Αργεντινής, τοποθετώντας την στην ίδια μοίρα με χώρες όπως η Λιβερία, το Σουδάν και η Σομαλία.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτίου Αμερικής είναι ήδη χρεωμένη σε ιδιώτες πιστωτές κατά 100 δισ. δολάρια από τότε που ανέστειλε τις πληρωμές τόκων, τον Δεκέμβριο του 2001.

Σε περίπτωση που η Αργεντινή αποτύχει να καταβάλει το ποσό των 3,1 δισ. δολ. μέχρι το κλείσιμο των αμερικανικών τραπεζών, σήμερα, Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο υπέγραψε τον περασμένο Σεπτέμβριο με την Αργεντινή τριετή συμφωνία αναμονής, δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω δανεισμό στη χώρα.

Τη στάση του ΔΝΤ θεωρείται βέβαιο πως θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι διεθνείς οργανισμοί. Ήδη η Παγκόσμια Τράπεζα έχει αναστείλει τις πιστώσεις, αξίας περίπου 5 δισ. δολ. για τα επόμενα χρόνια, προς τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η Αργεντινή επιμένει σε μη καταβολή της δόσης –παρά τη διατήρηση αποθεμάτων ύψους 15 δισ. δολ. στην κεντρική της τράπεζα– μέχρι να λάβει διαβεβαιώσεις από την Ουάσινγκτον ότι το ΔΝΤ θα εγκρίνει τη δεύτερη αναθεώρηση της συμφωνίας με τη χώρα. Μια ενδεχόμενη έγκριση της αναθεώρησης θα απελευθερώσει κεφάλαια που καλύπτουν εξ ολοκλήρου το εναπομείναν δάνειο.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τόσο η τηλεφωνική επικοινωνία με την υποδιευθύντρια του ΔΝΤ, Anne Krueger, όσο και ένα συμβιβαστικό σχέδιο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομίας απέτυχαν να επιλύσουν τη διαμάχη, η οποία επικεντρώνεται στο πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους ιδιώτες πιστωτές.

Η Αργεντινή πέτυχε με άνεση τους δημοσιονομικούς και νομισματικούς στόχους που προϋπέθετε η συμφωνία με τον οργανισμό. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, δεν έχει σημειώσει πρόοδο στο ζήτημα των αθετημένων ομολόγων. Σύμφωνα με την πολιτική του, το ΔΝΤ απαιτεί από τα μέλη του που έχουν καθυστερήσει πληρωμές με ιδιώτες πιστωτές να καταβάλουν καλόπιστες προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας.

Το ΔΝΤ επιθυμεί να εκδώσει η Αργεντινή ψήφισμα που να εξουσιοδοτεί διάφορες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και την οργάνωση μιας τελικής αναδιαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.

Οι τράπεζες ανακοινώθηκαν τον προηγούμενο μήνα, αλλά ο πρόεδρος Kirchner δεν έχει υπογράψει ακόμη το ψήφισμα. Οι τράπεζες που επελέγησαν είναι οι Barclays Capital, Merill Lunch και UBS Investment Bank.

Η δεύτερη απαίτηση του ΔΝΤ από τη χώρα είναι να αναγνωρίσει επίσημα και να διαπραγματευθεί, όχι απαραιτήτως αποκλειστικά, με τη Διεθνή Επιτροπή Κατόχων Ομολόγων Αργεντινής, μια ομάδα που υποστηρίζει πως αντιπροσωπεύει θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους ληγμένα αργεντίνικα ομόλογα αξίας 37 δισ. δολαρίων.

Τρίτον, το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στην Αργεντινή να αυξήσει τις προσδοκίες της αναφορικά με το ποσοστό επενδυτικής συμμετοχής σε μια τελική επαναδιαπραγμάτευση των χρεών. Η Αργεντινή θεωρεί ότι ένα ποσοστό αποδοχής της τάξεως του 40% θα μπορούσε να θεωρηθεί αποδεκτό.

Ο κ. Kirchner αναμένεται να υπογράψει το ψήφισμα και να εξουσιοδοτήσει τις επενδυτικές τράπεζες, μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ωστόσο, η κυβέρνησή του εμφανίζεται αδιάλλακτη αναφορικά με τα άλλα δύο ζητήματα.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v