Ν. Γκαργκάνας: Αυστηρές απαντήσεις για τα επιτόκια

Αυστηρή απάντηση στους κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες που πιέζουν για μείωση των επιτοκίων, έδωσε Ν. Γκαργκάνας, μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης δηλώνει ότι η επιφυλακτική πρόβλεψη της τράπεζας για ανάπτυξη 1,6% φέτος ενδέχεται σύντομα να αναβαθμιστεί.

των Tony Major και Andreas Krosta στην Αθήνα και Jo Johnson στο Παρίσι

Αυστηρή απάντηση στους πολιτικούς παράγοντες που πιέζουν για μείωση των επιτοκίων, έδωσε κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλώνοντας ότι η νομισματική πολιτική της ευρωζώνης είναι η κατάλληλη, καθώς και ότι οι προοπτικές ανάπτυξης βελτιώνονται παρά την ισχύ του ενιαίου νομίσματος.

Ο Νικόλαος Γκαργκάνας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε ότι η ταχεία ανάκαμψη στις ΗΠΑ και την Ασία προσφέρει πλέον στήριξη και στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι η επιφυλακτική πρόβλεψη της τράπεζας για ανάπτυξη 1,6% φέτος ενδέχεται σύντομα να αναβαθμιστεί.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος τονίζει ότι ήδη αρκετές προβλέψεις σχετικά με την ανάκαμψη της ευρωζώνης έχουν αναβαθμιστεί. ”Δεν θα με εξέπληττε να δω και άλλες υπηρεσίες να ανακοινώνουν βελτιωμένες προβλέψεις,” αναφέρει.

Ο κ. Γκαργκάνας δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως η ισχύς του ευρώ συνιστά μεγάλο πρόβλημα. ”Εχει γίνει αιτία για υπερβολικές ανησυχίες. Θα πρέπει να κοιτάξουμε τους ιστορικούς μέσους όρους των αγορών συναλλάγματος και να παραμείνουμε ψύχραιμοι.”

Τα σχόλια του διοικητή συνιστούν αυστηρή απάντηση στις εκκλήσεις κυβερνήσεων της ευρωζώνης– υπό την καθοδήγηση της Γαλλίας και της Γερμανίας- για μείωση των επιτοκίων, ώστε να ανατραπούν οι επιπτώσεις της ανόδου του ευρώ, η οποία θεωρείται ότι θα πλήξει την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας.

Την Πέμπτη, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν άσκησε νέες πιέσεις στην ΕΚΤ, επιμένοντας ότι η τρέχουσα ισοτιμία ευρώ- δολαρίου δεν είναι θετική ούτε για τις ΗΠΑ ούτε για την Ευρώπη. ”Συντάσσομαι με την άποψη του κ. Σρέντερ,” δήλωσε.

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε μέσα στην εβδομάδα στους FT ότι η ισχύς του ευρώ δημιουργεί προβλήματα στους εξαγωγείς της Γερμανίας. Ζήτησε από την ΕΚΤ να σκεφτεί κατά πόσον τα επιτόκια βρίσκονται στο σωστό επίπεδο και πρόσθεσε ότι θα θέσει το ζήτημα της αδυναμίας του δολαρίου κατά την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον.

Οι δηλώσεις του κ. Σρέντερ ακολούθησαν την ανακοίνωση του βαρυσήμαντου δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία, που έδειξε πτώση για πρώτη φορά σε 10 μήνες, λόγω ενδείξεων ότι η ταχεία ενίσχυση του ευρώ ενδέχεται να φέρει πλήγματα στην εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών.

Αλλά η ΕΚΤ, η οποία σταθερά ανθίσταται στις προσπάθειες υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της, είναι πιθανό να αποκρούσει τις αυξανόμενες πιέσεις για μείωση των επιτοκίων, εκτός κι αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει κάθετα ή εάν η ανατίμηση του ευρώ απειλήσει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο 2%, που είναι μεταπολεμικό χαμηλό, για αρκετό διάστημα ακόμη.

Ο κ. Γκαργκάνας δήλωσε ότι οι φραστικές παρεμβάσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ τις τελευταίες εβδομάδες είχαν θεαματικό αποτέλεσμα. ”Μεταβάλλαμε αποφασιστικά την τάση στην πορεία της ισοτιμίας ευρω δολαρίου... είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει διαφορά στην ταχύτητα των κινήσεων”, πρόσθεσε.

Το ευρώ, που ενισχύθηκε τον τελευταίο χρόνο 20% έναντι του δολαρίου, κινείται στην κλίμακα των 1,24 δολ. με 1,29 δολάρια από τον Ιανουάριο, όταν ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλωντ Τρισέ, εξέφρασε ανησυχίες για την υπερβολική αστάθεια στις αγορές συναλλάγματος.



Η αρχική εκτίμηση για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο θα εκδοθεί σήμερα. Αναμένεται να δείξει ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε κάτω από το όριο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ για διατήρηση της σταθερότητας τιμών.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v