Η SNB και ο πόλεμος των υποτιμήσεων

Αν ο κόσμος πράγματι ακολουθεί το σενάριο του '30, ετοιμαστείτε για έναν πόλεμο υποτιμήσεων, με κράτη που θα προσπαθούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικά εις βάρος των άλλων. Την αρχή έκανε η ελβετική SNB.

  • John Authers, Investment Editor
Η SNB και ο πόλεμος των υποτιμήσεων
Αν ο κόσμος πράγματι ακολουθεί το σενάριο του 1930, τότε ετοιμαστείτε για ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, καθώς τα κράτη θα προσπαθούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικά εις βάρος όλων των άλλων.

Οπότε, η ανακοίνωση της Swiss National Bank ότι θα παρέμβει για να ωθήσει χαμηλότερα το ελβετικό φράγκο έκρουσε τον κώδωνα. Η ταχύτητα με την οποία αντέδρασε το φράγκο, υποχωρώντας 3% έναντι του ευρώ μέσα σε λίγα λεπτά, δείχνει επίσης ότι, αν μια κεντρική τράπεζα θέλει να πέσει το νόμισμά της, έχει τη δυνατότητα να το πράξει. Το ελβετικό νόμισμα έκλεισε με πτώση 2,6% στο 1,5192 φράγκο ανά ευρώ και 3,2% στο 1,1894 φράγκο ανά δολάριο.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να υποτιμήσουν όλοι μεμιάς - κάποιος θα πρέπει να μείνει απ’ έξω με υπερτιμημένο νόμισμα.

Η κίνηση της SNB δεν προοιωνίζεται ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Το ελβετικό φράγκο, όπως και το ιαπωνικό γεν, είναι ένα νόμισμα-«καταφύγιο» και γι’ αυτό αποκόμισε τα αντίστροφα κέρδη του πέρυσι.

Με τον πληθωρισμό πρακτικώς μηδενικό ήδη, ένα υπερτιμημένο φράγκο θα δημιουργούσε σοβαρό κίνδυνο κανονικού αποπληθωρισμού - κάτι που η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ευλόγως θέλει να αποφύγει. Καθώς παράλληλα μείωσε τα επιτόκια και ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει ομόλογα, αυτή η κίνηση έχει περισσότερο να κάνει με πόλεμο κατά του πληθωρισμού παρά με τόνωση του ελβετικού εμπορίου.

Και πράγματι, το φθηνότερο ελβετικό φράγκο είναι καλή είδηση για την Ανατολική Ευρώπη. Οι καταναλωτές εκεί έχουν επιδοθεί σε carry trade με το ελβετικό φράγκο, παίρνοντας δάνεια συνδεδεμένα με το ελβετικό νόμισμα. Από πέρυσι τον Ιούλιο το φράγκο κέρδισε πάνω από 50% έναντι του ουγγρικού φιορινιού, καθιστώντας αφόρητα τα εκεί δάνεια.

Γι’ αυτό, εάν υπάρχει κάποιος που μπορεί να εφαρμόσει μια εκούσια υποτίμηση χωρίς να προκαλέσει επιπτώσεις στους άλλους, αυτός είναι μάλλον η Ελβετία.

Αλλά το να υπάρχει το προηγούμενο μιας κεντρικής τράπεζας που επιτίθεται στο ίδιο της το νόμισμα είναι ανησυχητικό. Οι μειώσεις στη βιομηχανική παραγωγή και στο παγκόσμιο εμπόριο δείχνουν ότι όλες οι οικονομίες θα ήθελαν φθηνότερο νόμισμα.

Σε αυτόν περιλαμβάνεται και η Κίνα, που έχει επιτρέψει την ανατίμηση του εθνικού της νομίσματος κατά 26% σε εμπορική βάση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, για να δει τις εξαγωγές της να υποχωρούν ξαφνικά κάθετα.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v