Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κόντρα ΕΕ-ΗΠΑ για τα «πακέτα» στήριξης

Οι ΗΠΑ ζητούν νέες ενέσεις ρευστότητας σε οικονομίες και αγορές ανά την υφήλιο. Οι Ευρωπαίοι ανθίστανται στην έκκληση, τονίζοντας ότι έχουν ξοδέψει αρκετά. Μία θεμελιώδης διαφωνία ενόψει της συνόδου των G20.

  • Tony Barber (Βρυξέλλες), Alan Beattie (Ουάσινγκτον) & George Parker (Λονδίνο)
Η κόντρα ΕΕ-ΗΠΑ για τα «πακέτα» στήριξης
Η διαφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η κρίση κατέστη περισσότερο σαφής την Τρίτη καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ξεκαθάρισαν ότι δεν προτίθενται να αυξήσουν τα «πακέτα» στήριξης προς τις οικονομίες τους.

Οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. υπογράμμισαν ότι θεωρούν αρκετά αυτά που έχουν, ήδη, πράξει οι κυβερνήσεις τους και πρόσθεσαν πως δεν υπάρχει πρόθεση για «δεύτερο γύρο» προγραμμάτων στήριξης, όπως ζητά η Ουάσιγκτον.

Η κόντρα μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ δημιουργεί αρκετές σκιές στην ερχόμενη -στις 2 Απριλίου- σύνοδο των ηγετών των G20 στο Λονδίνο, μία σύνοδο στην οποία θα συμμετάσχει και ο κ. Barack Obama στο πρώτο του ταξίδι, ως Προέδρου των ΗΠΑ, στην Ευρώπη.

Επίσης έχει καταστεί σαφές ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, κ. Gordon Brown, δυσκολεύεται αρκετά στον συντονισμό της συνόδου. Μάλιστα δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να βρει κάποιον να συνεννοηθεί μαζί του στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, σε ό,τι αφορά πάντα τα θέματα της συνόδου των G20.

Κορυφαίο στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης, ο sir Gus O’Donnell, χαρακτήρισε το αμερικανικό πολιτικό σύστημα «πραγματικό χάος». Όπως τόνισε, βάσει του συστήματος των ΗΠΑ, η νέα κυβέρνηση οφείλει να προσλάβει νέους υπαλλήλους σε τόσο πολλά πόστα, ώστε μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία δημιουργείται «χάος» και «έλλειμμα» συνεννόησης. «Δεν μπορείς να βρεις κανέναν», τόνισε σε πρόσφατη ομιλία του.

Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία -οι τρεις κορυφαίες οικονομίες της ευρωζώνης- εκφράζουν ανησυχίες ότι τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ θα βρεθούν αντιμέτωπα με ακόμη μεγαλύτερα ελλείμματα και χρέη, γεγονός που μπορεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης.

Αντίθετα, ο κ. Brown εμφανίζεται περισσότερο θετικός στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένας «δεύτερος γύρος» προγραμμάτων στήριξης, ενώ η κυβέρνησή του δεν διατυμπανίζει -όπως η γερμανική- την ανάγκη μείωσης ελλειμμάτων και χρέους αμέσως, φυσικά, μετά την πάροδο της κρίσης.

Παρά τις αντιρρήσεις, όμως, η Βρετανία υπέγραψε την ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών των «27». Σε αυτήν τονίζεται -μεταξύ άλλων- ότι «οφείλουμε να εξετάσουμε προσεκτικά την επίδραση των "πακέτων" στήριξης σε οικονομίες και αγορές… Μόλις η κρίση παρέλθει, ο στόχος θα είναι να επέλθει ισορροπία στα δημοσιονομικά μεγέθη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Fed, κ. Ben Bernanke, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να αναμένουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα από τη σύνοδο των G20. «Νομίζω ότι ζητούμε πάρα πολλά από τη σύνοδο. Δεν γίνεται, ξαφνικά, οι συμμετέχοντες να ανακαλύψουν λύσεις για τα πάντα», τόνισε ο κ. Bernanke.

Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι το καλύτερο αποτέλεσμα της συνόδου θα ήταν να θέσουμε κάποιες βασικές αρχές τις οποίες όλοι θα σεβαστούμε και θα οδηγήσουν στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων σε παγκόσμιο επίπεδο».
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v