Υποβάθμιση:Τα "συν" και "πλην" με... απλά λόγια

Πώς λειτουργούν τα ελληνικά ομόλογα; Πώς τα επηρεάζει ο κίνδυνος; Θα αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη; Οι περιπέτειες της ελληνικής οικονομίας (και όχι μόνο) δοσμένες με απλές και κατανοητές ερωταπαντήσεις.

  • Ralph Atkins & David Oakley
Υποβάθμιση:Τα συν και πλην με... απλά λόγια
- Γιατί η S&P απείλησε να υποβαθμίσει την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και υλοποίησε την απειλή της σε ό,τι αφορά την Ελλάδα;

Τα χρέη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα στις χώρες αυτές, αυξάνοντας το ρίσκο ότι ίσως αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο να τα αποπληρώσουν. Η Ελλάδα φάνηκε ότι αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο τέτοιο κίνδυνο. Το τρέχον έλλειμμα ισοζυγίου, τώρα στο 14% του ΑΕΠ, είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

- Τι σημαίνει αυτό για τις κυβερνήσεις;

Βραχυπρόθεσμα, η χαμηλότερη αξιολόγηση αυξάνει το κόστος του δανεισμού, ασκώντας πιέσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Γενικότερα, η προοπτική υποβάθμισης λειτουργεί ως προειδοποίηση ότι τα επίπεδα χρέους πρέπει να ρυθμιστούν και οι δημόσιες δαπάνες να τεθούν υπό έλεγχο.

- Είναι αυτά καλά ή κακά νέα;

Για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα που ελπίζουν σε μισθολογικές αυξήσεις είναι κακά νέα, όπως και για τις κυβερνήσεις που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους φόρους και τις δαπάνες για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Ακόμα, τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας κατέδειξαν αδυναμίες στη λειτουργία της ευρωζώνης των 16, της οποίας και οι τέσσερις χώρες είναι μέλη, αποκαλύπτοντας αποκλίνουσες οικονομικές επιδόσεις και χαλαρή δημοσιονομική πειθαρχία.

Τα καλά νέα είναι ότι οι μηχανισμοί της αγοράς έδειξαν να λειτουργούν. "Η κριτική που ασκήθηκε στην ευρωζώνη κατά τα πρώτα εννέα έτη ήταν ότι τα κράτη-μέλη διέφυγαν την τιμωρία για δημοσιονομική απειθαρχία. Αν αυτή η πρακτική αντιστραφεί, αυτό θα αποτελέσει θετική εξέλιξη σε επίπεδο προθέσεων". Αυτό σχολίασε ο κ. Marco Annunziata, επικεφαλής της UniCredit.

- Πώς λειτουργεί αυτό;

Οι αποκλίσεις στις αποδόσεις των ομολόγων ανάμεσα στη Γερμανία και στις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης είναι τώρα μεγαλύτερες από τότε που ξεκίνησε η κυκλοφορία του ευρώ, το 1999. Με άλλα λόγια, οι τιμές των γερμανικών ομολόγων, που έχουν μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση με τις αποδόσεις τους, έχουν αυξηθεί ταχύτερα από αυτές άλλων κρατικών ομολόγων. Σε καιρούς αβεβαιότητας, η Γερμανία μοιάζει να είναι η λιγότερο επισφαλής οικονομία.

- Οπότε οι αγορές κάνουν τη δουλειά των πολιτικών;

Θα μπορούσε να πει κανείς κάτι τέτοιο, αλλά οι αγορές έχουν επίσης καταστεί περισσότερο ευαίσθητες σε ό,τι αφορά τους κινδύνους γενικότερα.

- Είναι οι αποκλίσεις των ομολογιακών αποδόσεων χειρότερες εντός της ευρωζώνης απ' ό,τι έξω από αυτήν;

Οι γερμανικές αποδόσεις εμφανίζουν περισσότερο απότομη απόκλιση έναντι των τίτλων άλλων οικονομιών της ευρωζώνης, έναντι, ας πούμε, της Μεγάλης Βρετανίας, επειδή αν οι επενδυτές ανησυχούν για τις προοπτικές της Μεγάλης Βρετανίας μπορούν να πουλήσουν στερλίνες. Στην ευρωζώνη όμως, η οποία μοιράζεται το ίδιο νόμισμα, οι επενδυτές αντί για νόμισμα πωλούν κρατικά ομόλογα των χωρών αυτών που θεωρούν ότι έχουν γίνει περισσότερο επικίνδυνες.

- Υπάρχει στ' αλήθεια κίνδυνος χρεοκοπίας;

Ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επικεφαλής της ΕΚΤ, είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι "αποκλείει εντελώς" μια τέτοια πιθανότητα. Αυτό που ανησυχεί τις αγορές είναι η ασάφεια που σχετίζεται με το τι θα συνέβαινε σε ένα τέτοιο ακραίο σενάριο. Πιθανότατα, στη χειρότερη εκδοχή του, μια διάσωση από έναν πολυεθνικό οργανισμό όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα κανονιζόταν.

- Υπάρχει κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης;

Κάτι τέτοιο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά απίθανο στο άμεσο μέλλον. Μια χώρα σαν την Ελλάδα θα είχε μικρά μόνο οικονομικά οφέλη, μια που το χρέος σε ελληνικά στοιχεία ενεργητικού θα υποτιμώνταν αμέσως προκαλώντας τεράστιες ζημίες.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v