Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα επιβιώσουν οι αμερικανικές τράπεζες;

Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Οι πωλήσεις τραπεζικών μετοχών είναι στην καθημερινή ατζέντα των επενδυτών και άλλοτε "τρανταχτά" ονόματα παλεύουν για την επιβίωσή τους.

  • Lex
Θα επιβιώσουν οι αμερικανικές τράπεζες;
Πάμε πάλι απ' την αρχή. Οποιαδήποτε ανακούφιση πρόσφεραν τα οικονομικά μεγέθη δ΄ τριμήνου της JP Morgan, τα οποία "ισοφάρισαν" τις ιδιαίτερα προσεκτικές προβλέψεις, εξανεμίστηκαν αμέσως από την επανεμφάνιση της διάθεσης για πώληση τραπεζικών τίτλων.

Οι μετοχές τραπεζών στην Ευρώπη υποχώρησαν 10%. Στις ΗΠΑ η μετοχή της Citigroup έχασε ακόμη 1/5 της αξίας της. Η Bank of America επλήγη από την είδηση πανικού ότι θα δεχτεί και νέα ένεση ρευστότητας από την κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει την εξαγορά της Merrill Lynch.

Το ερώτημα κατά πόσον θα επιζήσουν οι τράπεζες επέστρεψε στις σκέψεις των επενδυτών, δίνοντας αφορμή για μία ακόμη κάθετη υποχώρηση των αγορών.

Η σχετική δύναμη της JP Morgan απλώς υπογράμμισε περισσότερο τη δυσχερή θέση των τραπεζών. Η τράπεζα με τα χίλια ζόρια κατόρθωσε να είναι κερδοφόρα στο δ΄ τρίμηνο. Η έκθεση σε μοχλευμένα δάνεια και σε τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια υποχώρησε στα 6,9 δισ. και στα 14,7 δισ. δολάρια αντίστοιχα, προσφέροντας ελπίδα ότι οι απομειώσεις ενεργητικού αρχίζουν να υποχωρούν.

Αλλά οι ζημίες στον κλάδο πιστωτικών καρτών αναμένεται ότι θα φτάσουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα φέτος και πιθανώς να κατορθώσουν να ξεπεράσουν και αυτές τις απαισιόδοξες προβλέψεις. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των τμημάτων των τραπεζών που βελτιώνουν την εικόνα τους και αυτών των οποίων καθίσταται πιο δυσχερής βρίσκεται σε απόλυτη ισορροπία.

Οι πιο αδύναμες εξ αυτών θα ταλαιπωρηθούν καθώς η αβεβαιότητα ενισχύεται και θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Citi και η BofA, οι οποίες διαθέτουν περισσότερα προβληματικά πάγια από την JP Morgan και λιγότερο δυνατές μετοχές για να στηρίξουν αυτά τα πάγια, δεν έχουν την δυνατότητα να καταστούν γρήγορα υγιείς.

Οι επιθετικές αγορές αλά και το μέγεθος των κεφαλαίων τα οποία έχουν ανάγκη καθιστούν τις δύο άλλες εναλλακτικές λύσεις που έχουν -πώληση περιουσιακών στοιχείων ή άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων- σχεδόν αδύνατες. Η απόκτηση κρατικών κεφαλαίων είναι, λοιπόν, η μοναδική λύση για να καλύψουν τις "τρύπες" στους ισολογισμούς τους.

Πέρυσι αυτό συνέβη με τη δημιουργία του προγράμματος στήριξης των αμερικανικών τραπεζών, του Troubled Asset Relief Programme (Tarp). Η αδύναμη ανάκαμψη της Citi μετά την παροχή της πρώτης βοήθειας δείχνει ότι θα πρέπει να δεχτεί και περαιτέρω "ενέσεις" από την κρατική μηχανή, πιθανώς και μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση. Αυτό ίσως να είναι και το πεπρωμένο της BofA. Όμως το "deja vu" είναι ένα διόλου ευχάριστο συναίσθημα…
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v