Βρείτε λύση για το φυσικό αέριο!

Η Ε.Ε. οφείλει να δράσει συντονισμένα προκειμένου να βρει λύση για την ενεργειακή κρίση που έχουν δημιουργήσει Κίεβο & Μόσχα.  Η Gazprom την έχει άμεση ανάγκη, ως έναν από τους κορυφαίους πελάτες της.

  • Editorial Comment
Βρείτε λύση για το φυσικό αέριο!
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σταθεί στο γεγονός ότι η κόντρα Ρωσίας - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο δεν αποτελεί απλώς διμερές θέμα Μόσχας και Κιέβου.

Αν και οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να επιθυμούν οι δύο πλευρές να τα βρουν μόνες τους, τώρα εξετάζεται το εξαιρετικό ενδεχόμενο να υπάρξει τριμερής σύνοδος Ε.Ε., Ρωσίας και Ουκρανίας. Όσο είναι καιρός.

Την Τρίτη, η μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ε.Ε. μέσω Ουκρανίας πέρασε από την ανατολική Ευρώπη στη Γερμανία, στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή, η Σλοβακία ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης κάνουν λόγο για κάθετη μείωση των ποσοτήτων που δέχονται. Εάν αυτό δεν είναι ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, τότε δεν ξέρουμε τι είναι.

Η Ένωση έχει αποφύγει να προκαλέσει εκνευρισμό στη Μόσχα, η οποία με τη σειρά της πιέζει το Κίεβο. Όμως, ακόμη και η φιλική προς τη Ρωσία Γερμανία αντιμετωπίζει προβλήματα και ως εκ τούτου οι προτεραιότητες θα πρέπει να έχουν αλλάξει, τουλάχιστον στο Βερολίνο.

Πρώτον, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν στη Μόσχα πως η όλη κόντρα βλάπτει τις σχέσεις Ρωσίας - Ε.Ε. Η κρατική Gazprom έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους πελάτες της, με αποτέλεσμα να είναι ο βασικός προμηθευτής της Ένωσης. Αλλά δεν κρατά όλα τα ατού: εξαρτάται από την Ένωση για τον κύκλο εργασιών της, όσο η Ένωση εξαρτάται από τη Ρωσία για την παροχή φυσικού αερίου. Επιπρόσθετα, οι τιμές φυσικού αερίου αναμένεται να υποχωρήσουν φέτος, ακολουθώντας την πορεία του πετρελαίου, ενώ η Gazprom αντιμετωπίζει προβλήματα στη χρηματοδότηση για το επενδυτικό της πρόγραμμα. Το μέλλον της εταιρίας εξαρτάται από τις καλές σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας.

Κατόπιν η Ε.Ε. θα πρέπει να επισημάνει στο Κίεβο ότι η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό προσφέρει στη Ρωσία δυνατότητες παρέμβασης.

Τρίτον, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να πιέσουν και τις δύο πλευρές για την εφαρμογή των σχεδίων που συμφωνήθηκαν πέρυσι για ξεκάθαρα συμβόλαια, όπου η τιμή φυσικού αερίου θα συνδέεται άμεσα με αυτήν πετρελαίου, όπως ισχύει για τους πελάτες της Gazprom στην Ε.Ε. Οι σκοτεινές επιδοτήσεις θα χρειαστεί να εκλείψουν. Εάν αυτό μεταφράζεται σε ελαφρώς υψηλότερες τιμές για την Ουκρανία, η χώρα οφείλει να το δεχτεί. Είναι ένα βάρος που αξίζει να αναλάβει, με απώτερο στόχο να μειώσει την πολιτική εξάρτησή της από τη Μόσχα.

Τέλος, η Ένωση θα χρειαστεί να εμφανίσει μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε ενεργειακά θέματα. Όσο οι μεγάλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Γερμανία, κλείνουν συμφέρουσες συμφωνίες με την Gazprom, οι μικρότερες και κυρίως αυτές της ανατολικής Ευρώπης θα υποφέρουν. Δεν είναι φυσικά αναγκαία η δημιουργία κάποιου άτυπου ευρωπαϊκού καρτέλ το οποίο θα πλήξει την ελευθερία των αγορών. Υπάρχει, όμως, ανάγκη συνεργασίας στις συμφωνίες που κλείνονται με την Gazprom, η οποία θα λάβει το μήνυμα ότι η Ένωση όντως λέει την αλήθεια όταν τονίζει ότι αντιπροσωπεύει και μιλά εκ μέρους όλων των κρατών-μελών της.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v