"Οutperform" στα ασιατικά χρηματιστήρια

Τελευταία οι επενδυτές προτιμούν τον ασθενικό ρυθμό των ασιατικών αγορών από την νεκρική ακαμψία της δύσης. Από το ναδίρ Οκτωβρίου, τα χρηματιστήρια Ασίας πλην Ιαπωνίας έχουν «outperform» 10% έναντι των παγκοσμίων δεικτών.

  • Lex
Οutperform στα ασιατικά χρηματιστήρια
Τους τελευταίους μήνες, οι επενδυτές φαίνεται να προτιμούν τον ασθενικό ρυθμό που κυλάει στις φλέβες των ασιατικών αγορών, από την νεκρική ακαμψία της δύσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR, τα ασιατικά μετοχικά κεφάλαια σημείωσαν πέντε συνεχόμενες εβδομάδες εισροών μέχρι τα Χριστούγεννα.

Από τα ναδίρ στα τέλη Οκτωβρίου, τα ασιατικά χρηματιστήρια πλην Ιαπωνίας, έχουν σημειώσει «υπερ-απόδοση» (outperform) περίπου 10% έναντι των παγκοσμίων δεικτών.

Οι αιτίες αυτής της τάσης ίσως βρίσκονται στις αποτιμήσεις. Μιλάμε για «ζωντανές» μερισματαποδόσεις που ...σπαρταράνε. Στις ΗΠΑ, πολλοί πανηγύρισαν πέρσι όταν η απόδοση του S&P 500 ξεπέρασε ελαφρώς το 3%, υψηλότερα από την απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου, για πρώτη φορά σε μισό αιώνα. Ομως στην Ασία, η μερισματική απόδοση είναι 4,8% -δηλαδή υψηλότερα 2,4% από το αμερικανικό ομόλογο και 1,9% από τα ασιατικά ομόλογα.

Τέτοιες αποκλίσεις, συνήθως σηματοδοτούν ένα σημείο καμπής. Η Morgan Stanley μελέτησε στατιστικά στοιχεία 30 ετών και ανακάλυψε ότι, όταν η αποπληθωρισμένη απόκλιση ανάμεσα στα ασιατικά χρηματιστήρια και τις αποδόσεις των ομολόγων ξεπερνά το 1%, η πιθανότητα να υπάρξει θετική ετήσια απόδοση στις μετοχές είναι σχεδόν 100%.

Βέβαια, το παρελθόν δεν εγγυάται για το μέλλον και οι μερισματικές αποδόσεις δεν είναι πανάκεια. Αλλά, σε σχέση με την κερδοφορία, τείνουν να είναι σταθερές. Κατά την διάρκεια της ασιατικής κρίσης πριν μια δεκαετία, τα μερίσματα μειώθηκαν κατά το ένα πέμπτο, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά τα τρία τέταρτα. Εκτοτε, οι εταιρίες έχουν βελτιώσει δραστικά τους συντελεστές καθαρού χρέος έναντι μετοχών, που σημαίνει ότι πολλές θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το πρόβλημα της βύθισης των εξαγωγών χωρίς να θυσιάσουν τα μερίσματα.

Σε έναν κόσμο με μειωμένα χρέη, υποβαθμισμένες προσδοκίες μακροπρόθεσμων κερδών και έλλειψη ελκυστικών εναλλακτικών ευκαιριών, οι μερισματικές αποδόσεις ίσως γίνουν ο κυρίαρχος παράγοντας για το σύνολο των μετοχικών αποδόσεων. Κάθε fund, είτε του αρέσει είτε όχι, μπορεί να καταστεί fund σταθερού εισοδήματος. Και σε αυτή την περίπτωση, ο μακροπρόθεσμος επενδυτής θα έχει κάθε λόγο να κοιτάζει προς ανατολάς.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v