Ταϊβάν: "Σανίδα σωτηρίας" made in China

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα το Πεκίνο, σε μια "επίδειξη γενναιοδωρίας", πρόσφερε δάνεια ύψους 19 δισ. δολαρίων στην Ταϊβάν, ενώ υποσχέθηκε ότι θα δαπανήσει και 2 δισ. δολάρια για την αγορά… επίπεδων οθονών.

  • Lex
Ταϊβάν: Σανίδα σωτηρίας made in China
Πώς να αποκτήσετε φίλους και να επηρεάσετε ανθρώπους; Πληρώστε τους! Καθώς η Κίνα γίνεται όλο και πιο πλούσια, το ίδιο "πλούσιο" γίνεται και το "καρνέ επιταγών" της διπλωματίας.

Αυτό δημιουργεί ανησυχίες στους πολυεθνικούς οργανισμούς, οι οποίοι βλέπουν τα δάνεια που δίνουν υπό όρους να υπονομεύονται από λιγότερο… απαιτητικά δάνεια, όπως για παράδειγμα στην Αφρική.

Η χρηματοοικονομική κρίση αποφέρει πλέον πιο "ζουμερές" ευκαιρίες…

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, το Πεκίνο πρόσφερε δάνεια ύψους 19 δισ. δολαρίων στην Ταϊβάν, στο νησί που ανεξαρτητοποιήθηκε μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949 και του οποίοιυ η Κίνα διεκδικεί την εθνική κυριαρχία. Οι κρατικές κινεζικές τράπεζες πιέστηκαν να δώσουν δάνεια σε Ταϊβανέζους επενδυτές στην Κίνα. Παράλληλα, η Κίνα θα δαπανήσει το ποσό των 2 δισ. δολαρίων για την αγορά… επίπεδων οθονών.

"Οι συμπατριώτες και από τις δυο πλευρές είναι μέλη της ίδιας οικογένειας", δήλωσε ο επικεφαλής της κινεζικής διεύθυνσης σχέσεων με την Ταϊβάν, κ. Wang Yi. "Αισθανόμαστε τον ίδιο πόνο". Όχι τον μισό. Η Ταϊβάν, όπως και άλλες περιοχές της κινεζικής διασποράς, όπως το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα.

Το ποσοστό της Ταϊβάν διαμορφώθηκε στο περίπου 7% τη δεκαπενταετία μέχρι το 2004, η ακόμα υψηλότερο εάν υπολογιστεί ότι ορισμένες επενδύσεις δρομολογήθηκαν μέσω Χονγκ Κονγκ. Οι κατασκευαστές της Ταϊβάν ενδέχεται να έχουν επενδύσει έως και 150 δισ. δολάρια στην Κίνα.

Αλίμονο, όμως! Πιο εύκολο είναι να γυρίσει μπούμερανγκ η γενναιοδωρία της Κίνας, παρά να δώσει ώθηση στην Ταϊβάν. Πρώτον, τα νούμερα είναι μικρά: τα 2 δισ. δολάρια αντιπροσωπεύουν το 6% περίπου των ετήσιων πωλήσεων επίπεδων οθονών της Ταϊβάν.

Η άσκηση πίεσης στις κινεζικές τράπεζες, που στην ουσία είναι εγχώριοι δανειοδότες, για να χορηγήσουν δάνεια στο εξωτερικό σίγουρα θα βάλει σε δοκιμασία τις ικανότητα διαχείρισης ρίσκου τους. Και το σίγουρο είναι πως τα επισφαλή δάνεια δεν θα βοηθήσουν στην… εδραίωση των καλών σχέσεων των δύο πλευρών.

Η κινεζική ενίσχυση δεν αποτελεί πανάκεια, όπως φαίνεται και από τη συμφωνία στενότερης οικονομικής συνεργασίας με το Χονγκ Κονγκ -που χαρακτηρίστηκε από το Πεκίνο συμφωνία από την οποία υπάρχουν μόνο κέρδη και για τις δύο πλευρές-, τα οφέλη της οποίας ήταν στην πραγματικότητα περιορισμένα.

Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι πως η Ταϊβάν δεν θα πρέπει να περιμένει ότι θα λάβει οτιδήποτε χωρίς να δώσει και αυτή κάτι σε αντάλλαγμα.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v