Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Β.Obama: Άμεση "μετάγγιση" στην οικονομία

Σε μια πρωτοφανή παρέμβαση, ο Obama ανήγγειλε άμεσο σχέδιο "μετάγγισης αίματος" τουλάχιστον 500 δισ. δολαρίων, που θα κρατήσει την αμερικανική οικονομία ζωντανή όσο ετοιμάζεται η μεγάλη δράση.

  • Edward Luce (Ουάσιγκτον)
Β.Obama: Άμεση μετάγγιση στην οικονομία
Με ευσυνείδητη τακτικότητα, ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Αμερικής θυμίζει συνέχεια από τις 4 Νοεμβρίου στους Αμερικανούς ότι η χώρα μπορεί να έχει μόνο έναν Πρόεδρο. Αυτό που ξεχνά να προσθέσει είναι ότι το όνομα αυτού είναι Barack Obama, όχι George W. Bush.

Σε μια σειρά δηλώσεις όμως το σαββατοκύριακο, ο κ. Obama αποδέχτηκε ότι τα οικονομικά γεγονότα δεν σέβονται την άβολα αρχαϊκή παράδοση της μετάβασης διάρκειας 77 ημερών των ΗΠΑ.

Από τη σαφή επικράτησή του τον περασμένο μήνα και μετά ο κ. Obama βλέπει την οικονομία να πέφτει από τον γκρεμό. Από τον Σεπτέμβριο χάθηκαν σχεδόν δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Ένα στα δέκα στεγαστικά δάνεια Αμερικανών είτε είναι σε καθυστέρηση είτε σε διαδικασία κατάσχεσης του ακινήτου. Σε μια δήλωση, που οπωσδήποτε παραμένει διακριτική, ο κ. Obama είπε την Κυριακή στο NBC: "Είμαι απογοητευμένος που η κυβέρνηση δεν έκανε ταχύτερες κινήσεις σε αυτό το θέμα - της βοήθειας των υπερχρεωμένων πολιτών".

Ο βασικός λόγος της απογοήτευσης του κ. Obama με τον απερχόμενο Πρόεδρο είναι η άρνηση του κ. Bush να εγκρίνει ένα δεύτερο δημοσιονομικό πακέτο, σε μια εποχή όπου οι οικονομολόγοι όλων των πολιτικών παρατάξεων ζητούν αυτό που ο εκλεγμένος Πρόεδρος περιέγραψε ως "μετάγγιση αίματος" στον ασθενή. Εξ ου και η παρέμβαση του κ. Obama το σαββατοκύριακο.

Χωρίς να κάνει κάποια εκτίμηση για το κόστος του σχεδίου, ο κ. Obama σχεδίασε το περίγραμμα ενός δημοσιονομικού πακέτου στήριξης, που θα κρατήσει την αμερικανική οικονομία ζωντανή όσο ετοιμάζεται η μεγάλη δράση. Το σχέδιο που δίνει έμφαση στη βοήθεια των Πολιτειών οι οποίες έχουν πρόβλημα, πολλές εκ των οποίων συμβάλλουν στην επιδείνωση της κρίσης μειώνοντας τις δαπάνες τους, για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις εξισορρόπησης του ισολογισμού, θα περάσει από το Κογκρέσο κάπου μέσα στον Ιανουάριο.

Ορισμένοι ελπίζουν ότι το σχέδιο, που θα κοστίσει τουλάχιστον 500 δισ. δολ., ίσως να είναι έτοιμο όταν ο νέος Πρόεδρος ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου, ώστε να το υπογράψει αμέσως μόλις αναλάβει. Το 111ο Κογκρέσο των ΗΠΑ πιάνει δουλειά στις 6 Ιανουαρίου. "Η Νο1 προτεραιότητά μου είναι να διασφαλίσω ότι έχουμε ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης που θα αντεπεξέλθει στο πρόβλημα".

Η απόφαση του κ. Obama να ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα σε αυτό το στάδιο της μεταβατικής περιόδου είναι πρωτοφανής στην ιστορία και έρχεται σε αισθητή αντίθεση με τη μελετημένη αδιαφορία που επέδειξε ο Franklin Delano Roosevelt κατά τη διάρκεια της πολύ μεγαλύτερης μετάβασης από την καταστροφική προεδρία του Herbert Hoover το 1932 και στις αρχές 1933. Επίσης δίνει δύο κύριες κατευθύνσεις για το πώς ο κ. Obama θα ενορχηστρώσει την προεδρία του.

Κατ’ αρχάς, με σκεπτικό κινεζικής φιλοσοφίας, ο κ. Obama θεωρεί την κρίση ευκαιρία. "Όσο σκληρή κι αν είναι η κατάσταση σήμερα, υπάρχει μια σύγκλιση ανάμεσα στις συνθήκες και στην ατζέντα" δήλωσε. "Το βασικό για εμάς είναι να εξασφαλίσουμε ότι δίνουμε ώθηση στην οικονομία με έναν τρόπο που όχι μόνο αντιμετωπίζει το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα… αλλά και αποτελεί τον δρόμο για μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξης".

Από αυτή την άποψη, ο κ. Obama δείχνει να ακολουθεί τη συμβουλή του κ. Lawrence Summers, υπ. Οικονομικών επί Clinton, που θα αναλάβει τώρα και το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας, ο οποίος δηλώνει επί μήνες ότι η κρίση είναι μια ευκαιρία να προωθήσουμε μακροπρόθεσμες επενδύσεις που θα βελτιώσουν τις θεσμικές οικονομικές συνθήκες. Από αυτές, ο κ. Obama έχει δώσει έμφαση στις επενδύσεις υποδομής και στην υγεία.

Δεύτερον, ο κ. Obama ανακηρύσσει ότι "είμαστε πια όλοι Keynesians" - φράση που χρησιμοποίησε πρώτος ο Richard Nixon για τον John Maynard Keynes, τον Βρετανό οικονομολόγο, που συνέστησε επιθετική αντικυκλική δράση για να αποτραπεί η μετατροπή της ύφεσης σε κραχ.

Την Κυριακή ο κ. Obama "τίμησε" τον Λόρδο Keynes όταν είπε ότι η κυβέρνησή του θα ρίξει γρήγορα χρήμα σε εύκολα και γρήγορα έργα, απηχώντας την προτροπή του Βρετανού οικνομολόγου προς την κυβέρνηση "να σκάψει τρύπες και να θάψει χρήματα" - οτιδήποτε θα τονώσει την ανάπτυξη. Ο κ. Obama προειδοποίησε όμως το Κογκρέσο ότι θα παρακολουθήσει στενά την ποιότητα των δαπανών. "Οι ημέρες όπου η στρατηγική του Κογκρέσου ήταν να μοιράζει "χοιρινό" (δαπάνες για ειδικά συμφέροντα) έχουν τελειώσει" προειδοποίησε.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v