Μάθημα διαχείρισης κρίσεων από τον Paulson

Ο κ. Paulson προσπάθησε να εξηγήσει στο Κογκρέσο πώς επιλέγει αυτούς που θα ευεργετηθούν από το Tarp. Το μεγάλο πρόβλημα στη διαχείριση μίας κρίσης είναι να επιλέξεις ποιοι θα είναι οι τυχεροί και ποιοι θα αφεθούν αβοήθητοι.

  • John Authers, Investment Editor
Μάθημα διαχείρισης κρίσεων από τον Paulson
Ποιοι ακριβώς πρέπει να ευεργετηθούν από το Tarp; Ο κ. Henry Paulson προσπάθησε την Τρίτη να διδάξει στο Κογκρέσο τρόπους διαχείρισης κρίσεων. Οι πιστωτικές αγορές έχουν, ήδη, λάβει το μήνυμα του τι σημαίνει να ξεκινάς την εφαρμογή ενός προγράμματος και τελικά να αποτυγχάνεις.

Το Tarp, το οποίο ο κ. Paulson ανακοίνωσε πριν από δύο μήνες, σχεδιάστηκε αρχικά προκειμένου να δημιουργήσει μία αγορά για τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια. Άλλωστε από αυτό πήρε και το όνομά του Τarp (Troubled Assets Relief Program). Δηλαδή κάλυπτε την υπόθεση ότι το βασικό πρόβλημα έλλειψης εμπιστοσύνης στην αγορά οφείλονταν στη σφιχτή ρευστότητα. Εάν η κυβέρνηση μπορούσε να καθορίσει μία τιμή για τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια, τότε η ρευστότητα και η εμπιστοσύνη θα επέστρεφαν.

Γρήγορα κατέστη σαφές ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι φόβοι για τραπεζικές καταρρεύσεις. Οι επενδυτές δεν γνώριζαν την ακριβή έκταση της καταστροφής στους ισολογισμούς των τραπεζών. Ως εκ τούτου, η σωστή απόφαση θα ήταν το Tarp να χρησιμοποιηθεί για να λύσει τα προβλήματα αυτά και για να επενδύσει απευθείας στις τράπεζες.

Όμως, τα δύο προβλήματα δεν είχαν την ίδια ένταση. Το πρόβλημα της ρευστότητας παραμένει. Καθώς, δε, η οικονομία ακολουθεί πτωτική πορεία, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί αγοραστής για τα προβληματικά πάγια.

Αυτή ακριβώς η εξέλιξη οδήγησε τον κ. Paulson στην απόφαση το κράτος να μην αγοράσει "τοξικές" επενδύσεις. Εάν το Tarp δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για να διορθώσει την όλη κατάσταση, καλύτερα αυτά που διαθέτει να κρατηθούν προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε κάποια άλλη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Όμως, η αντίδραση των πιστωτικών αγορών απέδειξε ότι τα προβλήματα ρευστότητας και εμπιστοσύνης παραμένουν. Βάσει των δεικτών τα spreads μεταξύ των εμπορικών ομολόγων (που προέρχονται από τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων) και των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ διευρύνθηκαν 60% την περασμένη εβδομάδα. Ο δείκτης ABX, στον οποίο υπολογίζεται η πορεία της αγοράς subprime, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 25%.

Αυτές οι αντιδράσεις δείχνουν ότι η κρίση είναι ακόμη εδώ και είναι οξεία. Ως εκ τούτου, κάποιος θα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις πριν αυτή ολοκληρώσει τον κύκλο της.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v