Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μη «γυρνάτε την πλάτη» στις μετοχές

Ο S&P 500 βρέθηκε και τυπικά σε bear market. Το μεγαλύτερο λάθος των επενδυτών είναι να «γυρίσουν εντελώς την πλάτη» στις μετοχές. Άλλωστε υπάρχουν αγοραστικές ευκαιρίες, με τις αποτιμήσεις να έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

  • John Authers, Investment Editor
Μη «γυρνάτε την πλάτη» στις μετοχές
Υπάρχουν πολλά είδη αρκούδων. Κάποιες τεράστιες και επιθετικές στο κυνήγι, τρέφονται μόνο με ωμό κρέας. Άλλες αγαπούν τα φρούτα. Ενώ τα κοάλα και τα πάντα μάλλον δεν θεωρούνται αρκούδες.

Οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε bear market. Όμως οι αρκούδες έρχονται στην αγορά με διάφορες μορφές, όπως ακριβώς και στη φύση. Δεν κατόρθωσα να ανακαλύψω τα «θεμέλια» της θεωρίας που υποδεικνύει ότι βρισκόμαστε σε bear market εάν κάποιος δείκτης υποχωρήσει 20% από το υψηλότερο επίπεδό του.

Αλλά η εξήγηση «πτώση 20%» ίσον bear market δεν είναι χρήσιμη. Βάσει αυτού του κριτηρίου οι αγορές υπέφεραν από bear market τον Οκτώβριο του 1987, μετά το κραχ της «Μαύρης Δευτέρας», και το φθινόπωρο του 1998, όταν κατέρρευσε το Long-Term Capital Management. Και οι δύο ολοκληρώθηκαν έπειτα από μήνες, αλλά καμία εξ αυτών δεν έχει πολλά κοινά με την τρέχουσα.

Υπήρξαν 30 bear markets, εάν βασιστούμε στον δείκτη S&P 500 από το 1900. Σύμφωνα με τον κ. Thomas Lee της JP Morgan, τέσσερις εξ αυτών ολοκληρώθηκαν με πτώση 20%. Στις υπόλοιπες 11 η πτώση ήταν 10% ή λιγότερο αφού, φυσικά, ο δείκτης υποχώρησε πρώτα κατά 20%.

Σε εννέα εξ αυτών, υποχώρησε περισσότερο από 12% πριν φτάσουμε στο χαμηλότερο σημείο, ενώ σε πέντε υπήρξε πτώση υψηλότερη του 30%. Ένα άλλο πρόβλημα είναι να ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Ο S&P 500, ο δείκτης που «παρακολουθείται» περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του τον περασμένο Οκτώβριο. Την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε 20% από αυτό το επίπεδο, ενώ άλλοι δείκτες το είχαν «επιτύχει» νωρίτερα.

Για παράδειγμα, ο βρετανικός FTSE 100 ποτέ δεν επέστρεψε στο υψηλό σημείο του 2000. Οι ιαπωνικές μετοχές ποτέ δεν πλησίασαν το ρεκόρ του 1989.

Λοιπόν, ίσως θα ήταν ορθότερο να θεωρήσουμε ότι βρισκόμαστε σε αυτό που ο κ. Lee αποκαλεί «cub market», δηλαδή όταν «τα χειρότερα πέρασαν» αφού φτάσαμε σε πτώση 20%. Βέβαια, αυτό μας τοποθετεί σε μία περιοχή γεμάτη αβεβαιότητα, καθώς δεν έχουμε ανάλογα παραδείγματα στο παρελθόν.

Δύο, όμως, θέματα είναι ξεκάθαρα: Πρώτον, οι bear markets δεν κάνουν καλό… στην τσέπη σας. Όταν μία κυκλική bear market ξεκινά, διαρκεί μία 10ετία και κανένα είδος επένδυσης δεν ακολουθεί καλή πορεία. Δεύτερον, εάν αγοράζετε στον «πάτο» της αγοράς, τότε μπορείτε να βρείτε ευκαιρίες. Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για αγορές. Είναι επικίνδυνο να εγκαταλείψετε πλήρως τις μετοχές. Από το 1900 υπήρξαν μόνο τέσσερις bear markets που έπιασαν «πάτο»: 1921, 1932, 1949 και 1982.

«Η Ανατομία μίας Αρκούδας», ένα βιβλίο του κ. Russell Napier, το οποίο εκδόθηκε πριν από τρία χρόνια, θα έπρεπε να ξαναδιαβαστεί. Αναζητεί κοινά σημεία στις bear markets για τις αμερικανικές μετοχές. Φυσικά, τέσσερις bear markets δεν είναι αρκετές για να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα, όμως και οι τέσσερις είχαν κοινά σημεία. Κανένα εξ αυτών δεν υπάρχει στις σημερινές αγορές. Σύμφωνα με τον κ. Napier η bear market ολοκληρώνεται μόλις εμφανιστεί η ύφεση, όταν υπάρχει εξαιρετική ανισορροπία στις τιμές και οι τιμές εμπορευμάτων σταθεροποιούνται.

Ο ανεπτυγμένος κόσμος είναι μόλις στην αρχή αυτού που αποκαλούμε ύφεση. Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε σε διαμάχη για το ποιο είναι το χειρότερο, ο πληθωρισμός ή ο αποπληθωρισμός, και φυσικά οι τιμές των εμπορευμάτων κάθε άλλο παρά σταθεροποιούνται.

Σε τεχνική βάση, σύμφωνα με τον κ. Napier, οι μετοχές ανακάμπτουν όταν η οικονομία ανακάμπτει, ενώ η ανάκαμψη στις μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών αποτελεί μία πολύ καλή ένδειξη του τέλους. Σήμερα οι μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και ως εκ τούτου το καλοκαίρι του 2008 σε τίποτε δεν μοιάζει με το τέλος μίας bear market.

Για τους επενδυτές που προσπαθούν να χειριστούν την «αρκούδα», ο πλέον σημαντικός δείκτης είναι αυτός του πληθωρισμού. Εάν οι τιμές πετρελαίου και πληθωρισμού ενισχυθούν, τότε οι μετοχές καθίστανται «το μη χείρον βέλτιστον». Αποτελούν καλύτερη «άμυνα» από τα ομόλογα και φυσικά τα εμπορεύματα είναι ένα ακόμη καλύτερο καταφύγιο.

Εάν η πιστωτική και η στεγαστική αγορά διολισθήσουν σε αποπληθωρισμό, τότε τα ομόλογα θα ακολουθήσουν καλύτερη πορεία από τις μετοχές, ενώ τα εμπορεύματα θα υποχωρήσουν.

Και στα δύο σενάρια είναι δύσκολο να κερδίσεις. Υπάρχουν, όμως, κάποιες λύσεις. Διατηρήστε μια ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών μορφών επενδύσεων, με υψηλότερη βαρύτητα στις μετοχές, ιδιαίτερα εάν αργείτε «να βγείτε στη σύνταξη». Αποφύγετε το ρίσκο, αγοράζοντας σε τακτά διαστήματα.

Σαφώς δεν πρόκειται για κάποια τακτική που προκαλεί έντονες συγκινήσεις, όμως μάλλον θα «δουλέψει» καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v