G7 προς τράπεζες: Φυλάγετε κεφάλαια

H Group of Seven υιοθέτησε σχέδιο που θα επιβάλλει στις τράπεζες να φυλάγουν περισσότερα κεφάλαια για να καλύπτονται από κινδύνους όπως εκείνοι που συνέβαλαν στην πιστωτική κρίση.

  • Krishna Guha, Chris Giles (Washington)
G7 προς τράπεζες: Φυλάγετε κεφάλαια
Η Group of Seven των πλέον βιομηχανοποιημένων εθνών του πλανήτη υιοθέτησε σχέδιο που θα επιβάλλει στις τράπεζες να φυλάγουν περισσότερα κεφάλαια για να καλύπτονται από κινδύνους όπως εκείνοι που συνέβαλαν στην πιστωτική κρίση, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Οι ηγέτες της G7 εμφανίστηκαν επίσης «ανήσυχοι» για τις έντονες κινήσεις των νομισμάτων, που όπως δήλωσαν απειλούν την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα. Η νέα φρασεολογία την οποία χρησιμοποίησαν είναι μια ένδειξη της αυξημένης παγκόσμιας ανησυχίας για την αδυναμία του δολαρίου -και τελευταία και της στερλίνας- έναντι του ευρώ.

Οι κινήσεις όσον αφορά στις προβλέψεις κεφαλαίων έχουν στόχο να μειωθούν τα κίνητρα των τραπεζών για επενδύσεις σε σύνθετα πιστωτικά προϊόντα, να κρατούν αυτά τα κεφάλαια στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και να δημιουργούν εκτός ισολογισμού επενδυτικά εργαλεία - τρεις δραστηριότητες που βρίσκονται στο επίκεντρο της πρόσφατης αναταραχής.

Οι προτεινόμενες μεταβολές αποτελούν τμήμα του σχεδίου δράσης 65 σημείων που είχε προετοιμάσει το Financial Stability Forum -το σώμα το οποίο έχει αναλάβει τον συντονισμό της αντιμετώπισης της πιστωτικής κρίσης- και παρουσιάστηκε στην G7.

Αξιωματούχοι δήλωσαν στους «Financial Times» ότι το πρόγραμμα θα υιοθετηθεί πλήρως, αλλά οι μεταβολές στις ρυθμίσεις περί κεφαλαίων θα εφαρμοστούν σταδιακά για να αποφευχθεί αναταραχή των ήδη εύθραυστων αγορών.

Δεν υπήρξαν πάντως σχέδια συντονισμένης διεθνούς παρέμβασης για την καταπολέμηση της κρίσης. «Ό,τι χρειάζεται να γίνει άμεσα για να εκτονωθούν τα προβλήματα θα γίνει από την κάθε χώρα ξεχωριστά», δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος της G7.

Τα έθνη της G7 προειδοποίησαν ότι η επιβράδυνση μπορεί να χειροτερεύσει και υιοθέτησαν συστάσεις περιορισμού της αναστάτωσης στις αγορές. «Η αναταραχή στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές παραμένει έντονη και πιο παρατεταμένη απ’ όσο υπολογίζαμε», αναφέρει το ανακοινωθέν.

Η FSF ζήτησε τη δημιουργία μιας «επιτροπής εποπτών» από διαφορετικές χώρες που θα επιβλέπουν καθένα από τα μεγάλα ιδρύματα του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος και προέτρεψε τους παράγοντες των αγορών να δημιουργήσουν πιο σταθερή υποδομή για την over-the-counter αγορά παραγώγων.

Συνέστησε επίσης να επεκταθούν οι συμφωνίες νομισματικών swap μεταξύ των κεντρικών τραπεζών για την προσφορά ρευστότητας σε ποικίλα νομίσματα.

Η FSF άφησε ανοιχτή την πιθανότητα ρυθμιστικών αλλαγών ώστε να γίνουν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις πιο αντικυκλικές, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να παρακαταθέτουν μεγαλύτερα ποσά κεφαλαίων στις καλές εποχές. Δεν δεσμεύτηκε όμως για κάτι τέτοιο.

Ούτε κατατέθηκε κάποια πρόταση προς την κατεύθυνση της μείωσης των μισθών των τραπεζιτών. Αντί αυτού, η FSF προέτρεψε τις τράπεζες να συνδέσουν τα προγράμματα αμοιβών πιο στενά με τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία και τόνισε ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα προς την ανάπτυξη μεθόδων περιορισμού των κινδύνων που σχετίζονται με τα κίνητρα αμοιβής.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v