Γιατί αντιστέκεται το δολάριο

Από το 2001 έχει συντελεστεί μια σημαντική αλλαγή στην επενδυτική συμπεριφορά, που καθιστά το δολάριο προοδευτικά όλο και λιγότερο ευαίσθητο στις μεταβολές των επιτοκίων και περισσότερο ευαίσθητο στις κινήσεις των χρηματιστηρίων, σημειώνει ο κ. Simon Derrick της Bank of New York.

του Simon Derrick της Bank of New York

από τη στήλη View of the day

Τα γεγονότα του 2001 ρίχνουν τώρα φως σε μια σημαντική μεταβολή που έχει συντελεστεί στην επενδυτική συμπεριφορά κι έχει καταστήσει το δολάριο προοδευτικά όλο και λιγότερο ευαίσθητο στις μεταβολές των επιτοκίων και περισσότερο ευαίσθητο στις κινήσεις των χρηματιστηρίων, σημειώνει ο κ. Simon Derrick, επικεφαλής έρευνας ισοτιμιών της Bank of New York.

Το 2001, αναφέρει, το χρηματιστηριακό bear market εκδηλώθηκε ενώ η Federal Reserve ξεκίνησε έναν επιθετικό κύκλο μείωσης επιτοκίων, κόβοντας το επιτόκιο Fed Funds από 6,5% σε 1,75% εκείνη τη χρονιά.

”Ομως, παρ’ όλα αυτά –και παρά το κύμα αρνητικής ψυχολογίας έναντι του δολαρίου- το αμερικανικό νόμισμα παρέμεινε κολλημένο στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, σε όλο εκείνο το έτος”, τονίζει ο κ. Derrick.

”Η λογική πίσω από αυτήν την πορεία μοιάζει αρκετά απλή. Ενώ τα αμερικανικά χρηματιστήρια δεν τα πηγαίνουν καλά, όλα τα υπόλοιπα μοιάζουν τα πηγαίνουν πολύ χειρότερα”.

Με αυτό το δεδομένο, επισημαίνει, είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε την προφανή στροφή στην πρόσφατη εμφάνιση του δολαρίου, που δείχνει να χρονολογείται από τον Νοέμβριο που ξεκίνησε το bear market των χρηματιστηρίων.

”Παρά την επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ έκτοτε, το δολάριο παραμένει πρακτικά αμετάβλητο έναντι του ευρώ”.

Τονίζει ότι αυτό δείχνει πως οι επενδυτές στις αγορές συναλλάγματος έχουν αλλάξει συμπεριφορά και αντί να αναζητούν την απόδοση, ανταμοίβουν μια κεντρική τράπεζα που έχει υιοθετήσει επιθετική πολιτική τόνωσης της ανάπτυξης”.

”Εάν ισχύει πράγματι αυτό... οι προοπτικές για το δολάριο θα αρχίσουν να δείχνουν ανέλπιστα ευοίωνες”.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v