Πιστωτικό κραχ

Οι διεθνείς μετοχές έκαναν βουτιά: τα τελευταία στοιχεία σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο κατέστησαν ακόμη πιθανότερo το ενδεχόμενο της ύφεσης. Το bear market rally δείχνει να τελείωσε. Εκτός και αν –δεν αποκλείεται καθόλου- οι δείκτες υπηρεσιών είναι απλώς αναξιόπιστοι... Σχολιάζει ο κ. John Authers, Investment Editor των ”F.T.”.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη ”The Short View”

Οι διεθνείς μετοχές έκαναν βουτιά: τα τελευταία στοιχεία σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο κατέστησαν ακόμη πιθανότερη την πιθανότητα ύφεσης. Το bear market rally δείχνει να τελείωσε.

Η κρίσιμη δυναμική αφορά στην τιμή της πίστωσης και στη διαθεσιμότητά της. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το πραγματικό πιστωτικό κραχ ίσως τελικά αρχίζει.

Σε ένα κλασικό κραχ οι τράπεζες μειώνουν τον δανεισμό εξαιτίας των προβλημάτων στους ισολογισμούς τους. Αυτή εύλογα ήταν μια προοπτική που σκιαγραφήθηκε από τη στιγμή που οι πιστωτικές αγορές γύρισαν προς τα κάτω τον Ιούλιο.

Η έρευνα της Federal Reserve μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων πιστώσεων, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, έδειξε κάθετη πτώση στη διάθεση των τραπεζών να δανείσουν είτε στις επιχειρήσεις είτε στους ιδιώτες.

Αυτή η έρευνα εμπλούτισε εκείνη που είχε κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα, η οποία έδειξε επίσης σημαντικό σφύξιμο, καθώς οι τραπεζίτες περιμένουν περαιτέρω συρρίκνωση στο τρέχον τρίμηνο. Στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε κάθετη μείωση στις εγκρίσεις στεγαστικών δανείων.

Η ελπίδα πίσω από το πρόσφατο ράλι ήταν ότι οι τεράστιες μειώσεις των επιτοκίων της Federal Reserve θα κατορθώσουν να τονώσουν την οικονομία. ”Ceteris paribus”: η φθηνότερη πίστωση αυτό θα έπρεπε να κάνει. Τα μέτρα πιστωτικής διαθεσιμότητας στις ΗΠΑ υποδεικνύουν ότι η αγορά ακινήτων μπορεί να είναι έτοιμη να ανακάμψη, για παράδειγμα.

Αλλά τα μέτρα πιστωτικής διαθεσιμότητας είναι πλασματικά εάν οι τράπεζες δεν δανείζουν. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτή η τάση απαντάται και στην Ευρώπη, όπου η κεντρική τράπεζα δεν έχει κάνει φθηνότερη την πίστωση, και στις ΗΠΑ, όπου αυτό έχει ήδη γίνει.

Ο δείκτης ISM υπηρεσιών έδειξε τέτοια απόκλιση από τον δείκτη μεταποίησης που δύο μόνο εξηγήσεις υπάρχουν: Είτε ότι η αποσύνδεση εντέλει λειτουργεί –τα αμερικανικά εργοστάσια, με τη στήριξη του αδύναμου δολαρίου και τη διαρκή ανάπτυξη σε άλλους χώρους, μπορούν να τα βγάλουν πέρα, ενώ οι αμερικανικές υπηρεσίες, που σχετίζονται με την οικονομία, δεν μπορούν- είτε ότι το μέγεθος είναι αναξιόπιστο.

Είτε τα μεγέθη για τις υπηρεσίες είναι εσφαλμένα είτε τα μεγέθη για τη βιομηχανία την περασμένη εβδομάδα έδωσαν ψεύτικες ελπίδες. Το βέβαιο είναι ότι οι αγορές παραμένουν απελπισμένα εξαρτημένες από τα μεγέθη.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v