Επενδυτές-”αρπακτικά” καραδοκούν για ευκαιρίες

Οι επενδυτές ”αξίας” επιστρέφουν στις διεθνείς αγορές και προετοιμάζονται για την πραγματοποίηση ”αρπακτικών επενδύσεων”. Στο στόχαστρό τους οι κλάδοι που έχουν δεχτεί τα ισχυρότερα πλήγματα από την κρίση: Από τις τράπεζες έως και τις προβληματικές εταιρίες ασφάλισης ομολόγων.

του Francesco Guerrera από τη Νέα Υόρκη

Επενδυτές με μεγάλη ρευστότητα, όπως οι κ. Warren Buffett, Wilbur Ross και Ron Perelman, ετοιμάζονται να εφορμήσουν σε αμερικανικές εταιρίες που έχουν υποστεί πλήγματα από τη χρηματοοικονομική αναταραχή, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή ”αρπακτικών επενδύσεων”.

Έχοντας μείνει πολλά χρόνια στο περιθώριο εξαιτίας των υψηλών αποτιμήσεων και του άγριου ανταγωνισμού από τα private equities, οι αποκαλούμενοι επενδυτές ”αξίας” πιστεύουν ότι η κρίση στις αγορές χρήματος και αξιών προσφέρει τώρα μεγάλες ευκαιρίες για εξαγορές εταιριών σε τιμές ευκαιρίας.

Ο κ. Ross, που πιστεύεται ότι είτε θα αγοράσει κάποια από τις προβληματικές επιχειρήσεις ασφαλιστών ομολόγων, που εξασφαλίζουν κατά του κινδύνου αδυναμίας αποπληρωμής ομολόγων, είτε θα συστήσει μια νέα δική του επιχείρηση του είδους, δήλωσε στους ”Financial Times” ότι η κρίση φέρνει σε δύσκολη θέση τα πλούσια κεφάλαια. ”Στις ημέρες μας είναι τόσο πολλά τα πράγματα που μένουν αποκολλημένα, ώστε το πρόβλημα στην ουσία είναι πώς να ξεχωρίσεις τις πραγματικές ευκαιρίες”, είπε.

Σε πρόσφατη ενημέρωση των πελατών του, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ανέφερε ότι, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των προβληματικών εταιριών σε μια σειρά κλάδους, από τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές έως τα μίντια και τα καταναλωτικά προϊόντα, ”τα αρπακτικά έχουν αρχίσει να ξεμουδιάζουν”.

Ο κ. Ross, που έχει κερδίσει πολλά εκατομμύρια αναδιοργανώνοντας προβληματικές εταιρίες σε κλάδους μη ευνοημένους, όπως η μεταλλουργία και τα εξαρτήματα αυτοκινήτων, την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι έκλεισε κεφάλαιο 4 δισ. δολ. ”για να επενδύσει και να αναδιοργανώσει οικονομικά προβληματικές εταιρίες”.

Πρόσθεσε ότι οι επόμενες κινήσεις του θα γίνουν πιθανότατα στις ασφάλειες, στις υπηρεσίες στεγαστικής πίστης και στα εξαρτήματα αυτοκινήτων.

Ο κ. Buffett, που διαμαρτύρεται επί χρόνια για την έλλειψη στόχων εξαγοράς, έχει υπογράψει συμφωνίες συνολικής αξίας 6 δισ. δολ. τους τελευταίους μήνες. Πιστεύεται δε ευρέως ότι αναζητεί ευκαιρία για να επενδύσει το ρευστό 40 δισ. δολ. που κατέχει ο όμιλός του, Berkshire Hathaway, σε μεγάλη επιχείρηση από τον τραπεζικό ή τον βιομηχανικό χώρο.

”Οι ελέφαντες έχουν βγει στην αγορά”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Mohnish Pabrai, διαχειριστής στην Καλιφόρνια που έχει μετοχές στην Berkshire και παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του κ. Buffett. ”Τέτοιες αγορές θέλει η Berkshire. Όταν έχεις τα κεφάλαια της Berkshire και επικρατεί τέτοιο ξεπούλημα στα χρηματιστήρια, είναι λογικό να υπάρξουν εξελίξεις”.

Ο κ. Perelman, που έχει συγκροτήσει μια συλλογή επιχειρήσεων από τα καλλυντικά Revlon μέχρι τις υπηρεσίες ασφαλείας Allied Barton, αγοράζοντας προβληματικές επιχειρήσεις, δήλωσε ότι θεωρεί τις τρέχουσες συνθήκες ”ευκαιρία αγοράς”. ”Στο ερχόμενο εξάμηνο θα δούμε απίθανα μοναδικές ευκαιρίες”, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στους ”FT”.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι, εκτός από τους διάσημους μεγαλοεπενδυτές, πολλά hedge funds και private equities συγκεντρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια, περιμένοντας κατακόρυφη αύξηση στις προβληματικές επιχειρήσεις.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v