Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Διεθνή χρηματιστήρια

Τα χρηματιστήρια, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, μοιάζουν να ευημερούν σε περιόδους ύφεσης. Όπως αποδεικνύει έρευνα της Citigroup, ο όγκος συναλλαγών στον NYSE σημείωνε σημαντική ενίσχυση σε περιόδους ύφεσης. Πιθανώς αυτό να επαναληφθεί και το 2008.

Μήπως τα χρηματιστήρια πληρώνουν πολύ ακριβά τη χρηματοοικονομική κρίση; Έπειτα από άνοδο περίπου 70% το 2007 και με εντυπωσιακούς όγκους συναλλαγών, ο δείκτης Dow Jones Global Exchanges έχει χάσει το 15% από την αρχή Ιανουαρίου.

Οι επενδυτές είναι τόσο ”αχάριστοι” ώστε η ανακοίνωση εκ μέρους του Deutsche Boerse ότι προχωρά σε νέες φοροαπαλλαγές, κίνηση η οποία θα ενισχύσει τα φετινά κέρδη του κατά 10%, δεν προκάλεσε καμία αντίδραση, με τη μετοχή του ουσιαστικά να παραμένει… ακίνητη.

Η ”αποστροφή” μοιάζει υπερβολική. Σε αντίθεση με brokers και διαχειριστές κεφαλαίων, τα χρηματιστήρια προσφέρουν στήριγμα στις ταραγμένες οικονομίες – πλήθος μετρητών, σφιχτά κριτήρια για νέες εισαγωγές και ”ανθεκτικές” άμυνες.

Αναλύοντας την πορεία του New York Stock Exchange κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, η Citigroup αποκαλύπτει ότι ο όγκος συναλλαγών ήταν υψηλός σε περιόδους ύφεσης. Μόνο έπειτα από ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο γεγονός το οποίο αφορούσε αποκλειστικά στις αγορές –όπως το κραχ τον Οκτώβρη του 1987– οι όγκοι συναλλαγών υποχώρησαν.

Η μεταβλητότητα στις μετοχές σημαίνει ότι τα χρηματιστήρια θα συνεχίσουν να επωφελούνται, καθώς η συγκεκριμένη τάση ενθαρρύνει τη μείωση εντολών από θεσμικούς. Όμως το 2008 δεν είναι 2007 και αρκετοί traders μάλλον θα παραμείνουν στα μετόπισθεν καθώς βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης της ρευστότητάς τους.

Τα έσοδα από αυξήσεις κεφαλαίων σαφώς θα υποχωρήσουν, με τα χρηματιστήρια Λονδίνου και Μιλάνου να ”βλέπουν” αυτού του είδους τα έσοδα να ”παγώνουν” στο δ’ τρίμηνο 2007. Η αγοραστική δύναμη μπορεί, επίσης, να υποχωρήσει.

Η πτώση, πάντως, στους όγκους συναλλαγών θα καταγραφεί περισσότερο σε χρηματιστήρια που δραστηριοποιούνται στα ”ώριμα” επενδυτικά προϊόντα, δηλαδή σε μετοχές, ομόλογα και νομίσματα, και λιγότερο σε αυτά που ασχολούνται με παράγωγα.

Μια τέτοια τάση θα ευνοήσει το Deutsche Boerse έναντι του London Stock Exchange ή το NYSE Euronext έναντι του Nasdaq. Ο κλάδος στο σύνολό του εξακολουθεί να διαθέτει προοπτικές ανάπτυξης.

Με P/E διαπραγμάτευσης 18 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2009, σίγουρα τα χρηματιστήρια που διαθέτουν ”διάχυση” δραστηριοτήτων θα είναι αυτά που θα ξεχωρίσουν.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v