Lex: Ακολουθώντας τη Fed

Τα futures δείχνουν αυξημένες πιθανότητες μείωσης επιτοκίων ευρωζώνης και Αγγλίας και στη 2ετία τα yields των ομολόγων διαμορφώνονται 80 - 100 μονάδες βάσης κάτω από τα επίσημα επιτόκια. Στην εποχή μας οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες μπορεί να έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από πολλές επιδράσεις, αλλά όχι από τη Fed.

Καθώς οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη σπαζοκεφαλιάζουν για το εάν θα αντιγράψουν την έκτακτη μείωση επιτοκίων της Federal Reserve, παρηγορούνται με το γεγονός ότι ανέκαθεν τα επιτόκια ακολουθούσαν κάποιον ηγέτη.

Από τον 13ο έως τον 17ο αιώνα οι τραπεζίτες της Γένοβας και της Βενετίας ήταν που αποφάσιζαν για το κόστος του χρήματος. Οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων ήταν τα σημεία αναφοράς στον 18ο και 19ο αιώνα. Έκτοτε κυριαρχούν τα αμερικανικά επιτόκια –σε βαθμό που υπάρχουν ενδείξεις πως τα σοβιετικά επιτόκια ακολούθησαν τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων χαμηλότερα στις δεκαετίες του ’30 και του ’40.

Οι αγορές καθορίζουν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, ενώ τα επίσημα επιτόκια επηρεάζονται περισσότερο από τις άμεσες συνθήκες που επικρατούν ανά κράτος -την πολιτική κατάσταση, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τον πληθωρισμό. Όμως, από το 1980 και μετά, καθώς έγινε μόδα η απελευθέρωση των συναλλαγματικών διακυμάνσεων και η ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής, τα επίσημα επιτόκια αναμφίβολα ακολουθούν τις ΗΠΑ.

Το επιτόκιο Fed fund μειώθηκε κατά περίπου 50 μονάδες βάσης μετά τη ”Μαύρη Δευτέρα” του 1987. Μέχρι την Παρασκευή η Βρετανία είχε μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης. Η Bundesbank κατόρθωσε να καταθέσει μια αξιοπρεπή παύση αλλά μέχρι τον Δεκέμβριο καθοδηγούσε τις συντονισμένες ευρωπαϊκές περικοπές. Όταν η Fed χαλάρωσε την πολιτική της μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η ευρωζώνη, η Ιαπωνία και η Βρετανία ακολούθησαν μία μέρα αργότερα.

Στον τρέχοντα κύκλο υπάρχει κάποια επίδειξη ανεξαρτησίας. Η Fed έχει κόψει 125 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, ενώ η ευρωζώνη και η Ιαπωνία παραμένουν σταθερές και η Βρετανία έχει μειώσει μόνο κατά 25 μονάδες βάσης. Αυτή την εβδομάδα ο Καναδάς μιμήθηκε αμέσως την κίνηση της Fed, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Bank of England εμφανίζονται επιθετικές, πιθανόν για να συγκρατήσουν τις πιέσεις για μισθολογικές αυξήσεις. Η αγορά δικαίως δεν έχει πειστεί –μία ύφεση και η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ θα είναι παγκόσμιο πρόβλημα.

Οι προθεσμιακές αγορές δείχνουν ότι οι πιθανότητες μείωσης στην ευρωζώνη και στην Αγγλία έχουν αυξηθεί αισθητά και, σε δύο χρόνια από τώρα, τα yields των ομολόγων διαμορφώνονται 80 - 100 μονάδες βάσης κάτω από τα επίσημα επιτόκια. Στην εποχή μας οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες μπορεί να έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από πολλές επιδράσεις, αλλά όχι από τη Fed.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v